Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur’an’da Sosyal Psikoloji

Abdurrahman Kasapoğlu

Kur’an’da Sosyal Psikoloji Gönderileri

Kur’an’da Sosyal Psikoloji kitaplarını, Kur’an’da Sosyal Psikoloji sözleri ve alıntılarını, Kur’an’da Sosyal Psikoloji yazarlarını, Kur’an’da Sosyal Psikoloji yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Amellerin süslü gösterilmesi
Bozulmanın ve gerilemenin yaşandığı toplumlarda her görüş sahibinin kendi görüşünü beğenmesi durumu ortaya çıkar.
Sayfa 537 - Gece KitaplığıKitabı okudu
Benimseme
Benimseme, bireyin içinde yaşadığı toplumsal çevrede hazır bulduğu davranış kalıplarını, toplumsal etkinlikleri düzenleyen kuralları öğrenme ve içselleştirme sürecidir. Kişi uyma davranışını, uyulana gerçekten inandığı için gösterir. Burada herhangi bir baskı ve yaptırım söz konusu değildir.
Sayfa 521 - Gece KitaplığıKitabı okudu
Reklam
Özdeşleşme
Özdeşleşme, bir kişinin bir başkası ya da içinde bulunduğu gurup ile arasında bağlar kurması, onlara benzemeye çalışması; bir başka deyişle onlara benzeyebilmek için onların fikirlerine uymasıdır.
Sayfa 520 - Gece KitaplığıKitabı okudu
İtaat
İtaat, kişinin toplumsal nitelikteki bir uyarıcıya incelemden, soruşturmadan, sorgulamadan, tartışmadan, eleştirmeden kesinkes bir uyma davranışı göstermesidir.
Sayfa 520 - Gece KitaplığıKitabı okudu
Uyma davranışı
Bireyin, gurubun varlığından etkilenerek tutum ve davranışlarını gurup beklentisi ve standartlarına uygun hale getirmesine "uyma" denir. Uyma süreci, "itaat", "özdeşleşme" ve "benimseme" şeklinde gerçekleşir.
Sayfa 520 - Gece KitaplığıKitabı okudu
İmtihan
Eğer müminler her zaman galip gelecek olsalar, imtihanın anlamı kalmaz. Samimiyetsiz Müslümanlar da galip tarafta olabilmek için diğer müminlerin yanında olurdu. Kaybetme ihtimali de olunca, ancak güçlü imana sahip olan müminler, ilahi amaçlar uğrunda fedakarlıl yapmaya devam ederler.
Sayfa 489 - Gece KitaplığıKitabı okudu
Reklam
Düzenin Yabancılaşması
Bir toplumda sosyal sorunların bilincinde olmak, onların çözümünün ön koşuludur. Sorunların bilincinde olmakla onları çözmek arasında geçen zaman dilimine "kültürel gecikme" adı verilir. Kültürel gecikmenin uzaması halinde, toplumsal değerlerdeki aşınma da o kadar fazlalaşır. Ortaya çıkan bu duruma, anomi/kuralsızlık denir. Kuralsızlığın hakim olduğu toplumlarda davranışlar, yerleşik ahlaki değerler tarafından değil, çıkar ve hırs tarafından yönlendirililir. Ahlaksızlık toplumda geçerli kural halini alır. Bu durum düzenin yabancılaşması olarak ifade edilir.
Sayfa 418 - Gece KitaplığıKitabı okudu
Yalıtılma...
Toplum tarafından yüksek değer verilen inanç ve ya amaçlara birey açısından düşük değer verilmesi ya da herhangi bir değer taşımaması yalıtılma olarak nitelendirilir.
Sayfa 416 - Gece KitaplığıKitabı okudu
anlamsızlık...
Bireyin neye, hangi genel doğrulara inanacağını ve bağlanacağını bilememesi, karar verememesi hali anlamsızlık olarak ifade edilir.
Sayfa 416 - Gece KitaplığıKitabı okudu
Normsuzluk....
Normsuzluk, kuralların etkisini yitirmesi, amaçlara ulaşmak için kural dışı eylemlerin zorunluluğuna inanılmasıdır.
Sayfa 416 - Gece KitaplığıKitabı okudu
Reklam
Teknoloji ve Yabancılaşma
William Ogbourn, anomi ve yabancılaşmanın boy attığı kültür boşluğunu teknoloji ile açıklar. Maddeyi en elverişli kullanım yolları olan teknoloji, denge düşüncesi karşısında çoğu kez ilgisizdir. Buna göre, her türlü maddi gelişme kültür içerisinde bir boşluk meydana getirir.
Sayfa 416 - Gece KitaplığıKitabı okudu
Toplumsal Değişme
Comte değişimin dinamiğini zihniyetin değişmesine bağlamıştır. Weber ise, zihniyetin değişmesini sosyo-ekonomik değişmeyle ilişkilendirmiştir.
Sayfa 412 - Gece KitaplığıKitabı okudu
Değişim bireylerden başlar...
Kuran, değişimi öncelikle bireylerin çaba ve gayretlerine bağlamıştır. İnsanların karakterlerinde meydana gelebilecek değişikliğin toplumsal karakteri belirleyeceğini açıklamıştır.
Sayfa 391 - Gece KitaplığıKitabı okudu
Tağyir....
Bütün peygamberlerin görevi, nefislerdekini değiştirmek, yapacağını söyleyen, söylediğini yapan insan tipini ortaya çıkarmaktır.
Sayfa 383 - Gece KitaplığıKitabı okudu
Tağyir - Nefislerde Değişim
Nefislerde olanı değiştirmeye yapılan vurgu, düşünce ile davranışlar arasındaki ilişki sebebiyledir. Nefis, belirli eylem ve davranışları oluşturan fikirlerin kaynağıdır. Nefiste oluşan fikirlerin eylemle kendini açığa vuran sonuçları vardır.
Sayfa 381 - Gece KitaplığıKitabı okudu
67 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.