Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur'an'ın Mutezili Yorumu

Mustafa Öztürk

Kur'an'ın Mutezili Yorumu Sözleri ve Alıntıları

Kur'an'ın Mutezili Yorumu sözleri ve alıntılarını, Kur'an'ın Mutezili Yorumu kitap alıntılarını, Kur'an'ın Mutezili Yorumu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kur'an'da Allah'n birliğinden bahseden ve çoğu Mekke'de nâzil olan ayetlerde genellikle ,vâhid,ehad ve vahde gibi kelimelerle ifade edilen "bir"lik , herhangi bir sayı dizisinin ilk basamağı anlamına gelmez.Bilakis burada söz konusu olan "bir", cüzlerden/parçalardan oluşmuş (mürekkeb) bir varlık olmayan , hiç bir benzeri ve dengi bulunmayan yegane tapınacak varlık manasındadır.
Bilindiği gibi Kur'an'daki en temel dinî öğreti ,vâcibü'l-vücüd olan Allah'ın mutlak birliğini ifade eden tevhid inancıdır.Kur'an, Allah'ın varlığının insan tarafından benimsenmesini sağduyu ya da selim fıtratın gereği saydığı gibi, O'nun birliğini de (tevhîd) aynı mahiyette kabul edilmiştir.Ancak O'nun birliğini ifade eden ayetler , varlığını belirten ayetlerden fazladır.Buna istinaden denebilir ki,"tanrının birliği sonucuna ulaşmak,bu sonuca hem inanç ve düşünce hem de ibadet ve duygularda sâdık kalmak,O'nun varlığını benimsemek zordur. Çünkü tanrının varlığı daha ziyade aklın fonksiyonunu ilgilendirdiği halde, birliği aklın yarısına iradenin eğitimine ve duygusal hayatın geliştirilmesine bağlıdır.(Bekir Topaloğlu,"Allah"DİA
Reklam
"Mutezile'nin aklı nassa hakem kıldığı hatta öncelediği doğrudur ama bu tutumu rasyonalist diye tarif etmek son derece yanlıştır. Zira Mutezile kelâm sisteminde aklın her türlü kayıttan bağımsız işletildiğini veya nassın akla kurban edildiğini söylemek imkansızdır."
"Kur'an'ın fıkıhçılar tarafından adeta bir yasa metni veya talimatname gibi telakki edilmesi tabiri caizse ilâhi mesajdaki ruhun büyük ölçüde kabzedilmesi sonucunu doğurmuştur. Bunun neticesinde de İslam fıkıh tarihinde hile-i şeriyye diye tesmiye olunan gayri ahlaki bir anlayış vücut bulmuştur."