Ocak 2006
Sıralamalar

2022 (Pars) yılında okuduğum 59.betik [Sarıca ayının ilk betiği]
2022 59. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2022 16:39
Gezgin Perde serisinin final sezonu ilk betiğini okuduğumu sezdim çünkü Denizhan ve Dağhan büyüdüğünü görüyoruz. Dağhan ile Selcen evlenmiş ve Dağhan'ın baba olma isteği hatta kardeşi Denizhan'sız Vega Yıldızı'na doğru yolculuk etmesi vs hepsi birer final tadındadır. Gezgin Perde'nin diğer betiklerine göre yetişkinler için yazılmış bir betik olduğu su götürmez bir gerçektir. Yetişkinler için yazıldığından dolayı olay örgüsü günümüzdeki diziler gibi sıkıcı ve yavaş akıttığı için sürükleyiciliğin esamesi resmen okunmuyordu. Bulutsu'nun merkezine yolculuk normalde eski dizi sürelerine göre onbeş veya yirmi dakika sürerken günümüzdeki dizilerin sürelerine göre resmen bir dizinin ilk yarısının tamamı ve ikinci yarısından on veya onbeş dakikayı işgal ediyor. Heyecanı yitirmeden bence düzeltmesi gereken bir sahnedir. Öd yolcusu olan yalvaç ve bilge Zülkarneyn (AS), Gog-Magog (Yecüc-Mecüc)'u Dağıstan coğrafyasında setin içine tutsak ettiriyor. Kalem de Ersin Özdil gibi Akyıldız üçlü yıldız sisteminde geçtiğine dair kurgulanmıştır. Zülkarneyn'i uzay ve öd yolcusu olduğunu neye dayanarak böyle kurguladığını anlayamadım. Bu konuda bir açıklama bekliyorum. Taner Güler'in Uçan Balon öyküsünde üçüncü türle temasını kurgulamıştı. Onları gözle göremediğimiz için hacimsiz ve cinsiyetsiz olup dilediği forma bürünüp o formunun özelliklerini benimsiyor olarak betimlemek bence en mantıklısıdır. Taner Güler'den önce Zübeyir Tokgöz'ün üçüncü türün ışık ve enerjiden yaratıldığını kurgulayarak 2018 yılında Taner Güler'in üçüncü tür algısını anlatan öyküsüne makul bir destek sağladığına inanıyorum. Öncelikle üzerine basa basa 2078-2079 yıllarında kıyametin kopacağını ön görerek insanlığın bu betikteki gibi Güneş Sistemi federasyonu kurup Mars’a yerleşme düzeyine geleceğini öngöremiyorum.
KüreZübeyir Tokgöz · Elips Kitap · 20064 okunma

Zübeyir TokgözYazar · 8 kitap
1971 yılında Kırşehir’de doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden 1990 yılında mezun olmuştur. 1999 yılında "Demokratikleşme Sürecinde Siyasi Partiler" adlı araştırma-inceleme kitabını çıkaran Tokgöz, Küre (2006) adlı romanın ve Ongay (2007) adlı öykü kitabının yazarıdır. Çocuk edebiyatı alanında ürünler veren Tokgöz, 2017 yılında bir ortaokulda öğrencilerle söyleşi yapmış ve öğrencilere; Ahilik, Türklerde teşkilatlanma gibi konular hakkında bilgiler vermiştir. Yazarın, Robot Muncuk adlı çocuk kitabı 2011 yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından; Ahi Evran ve Ahilik Sistem (2012) adlı resimli kitabı ve Kalkınmanın Gücü Kooperatifçilik adlı kitabı Ebren Yayınları tarafından basılmıştır. Çocuklara bilimsel duyarlılığı aşılamaya çalışan Tokgöz, Hidrojen Aşısı adlı kitabında gök bilimini konu edinmiştir. Küre adlı romanıyla bilim kurgu dalında ürün veren Tokgöz, çocuk edebiyatı alanında eserler vermeye devam etmektedir.