Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye 1920 Sonraları

Kuruluş

Bülent Tanör

Kuruluş Gönderileri

Kuruluş kitaplarını, Kuruluş sözleri ve alıntılarını, Kuruluş yazarlarını, Kuruluş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
-Türkiye'de kurtuluş savaşı olmasaydı,bu kadar köklü reformlar dönemi de yaşanamazdı.Ama Kemalist dönüşümlere gidilmeseydi,kurtuluşun kazanımları da güdük kalabilirdi.
-Antiemperyalist silahlı mücadele ve bunun demokratik -sivil kurumlarla yürütülmesi, sonraki demokratikleşme ve çağdaşlaşma atılımlarını kolaylaştırır. -Yeni kurulan rejimler ,demokratik ve çağdaşlaştırıcı dönüşümlere yönelmezlerse,ulusal bağımsızlık savaşını başarıları da güdük kalabilir.
Sayfa 186Kitabı okudu
Reklam
Devlet ve bağımsızlık geleneğinden yoksunluk,çağdaşlaşmanın da ilk büyük handikapıdır.Bu geleneklere sahip olmaksa itici bir tarihsel güçtür.
Atatürk Devrimleri
Hint Müslümanlarının lideri İkbal de bu köklü reformlara iyi gözle bakmıyordu.Bununla birlikte 1951'de şunu yazacaktı:"Gerçek şudur ki, Müslüman devletler arasında bugün Türkiye,dogmatik uykudan uyanan tek devlettir."
Sayfa 149Kitabı okudu
II.Meşrutiyet döneminde özellikle Balkan savaşları ulusçu düşüncenin kavranması bakımından bir okul oldu.Ulusal bağımsızlık için çarpışan karşı güçlerden gelen kıvılcımlar, Osmanlı ordusunda da milliyetçi meşaleleri tutuşturdu.Öylesine ki ,"savaşa Osmanlı olarak giden Sultanın askerleri,cephelerden Türk olarak dönmekteydiler."
Cumhuriyet ilanı Mustafa Kemal'in anayasal-siyasal konumu daha da güçlendirdi.Kendisi zaten TBMM Başkanı,bakanlar kurulunun doğal başkanı,TBMM ordularının başkomutanı,Birinci Grup ve Halk Fırkası başkanıydı.Şimdi cumhurbaşkanı seçilmekte,devlet başkanlığı yetkilerini de kuşanmış oluyordu.Bunların en önemlisi başbakanı seçip atayabilmesidir.
Reklam
Mustafa Kemal Atatürk, " Benim en büyük eserim Türkiye Cumhuriyet'dir" derken, ne devlet başkanının seçimle göreve gelmesini, ne de bir demokratik egemenlik pratiğini kastediyordu.Bununla anlatılmak istenen,bütün olarak Türk Devrimi'nden başkası değildir.Bu açıdan Cumhuriyet,Türkiye koşullarında,devrimle de özdeşleştirilmiştir.
Saltanatın kaldırılma kararı
Kabul etmek gerekir ki , Birinci TBMM aynı zamanda bir "ihtilal Meclisi'ydi, Ulusun egemenliğini mutlak kılma azmi ve kararlılığı da mutlaktı. Kaldırılan da zaten demokratik bir kurum değildi- Dünyanın pek çok ülkesinde monarşilerin kanla ve ateşle yıkıldığı hesaba katılırsa, Türkiye'de izlenen yol ve yöntemlerin temelde barışçıl üslupta olduğu kabul edilebilir.
Savaşlar yıkıcıdır ve kötüdür. Ancak bazen,istemeyerek de olsa , daha ileri atılımların ebesi de olabilirler.İnsanlığın özgürlük ve demokrasi yolundaki evrimine yeni bir ivme kazandırabilirler.
192 syf.
·
Puan vermedi
Kurtuluş ve kuruluş kitapları , birbirini tamamlayan iki eser . Yeni Türk devletinin oluşumunda kurtuluş savaşının etkileri ayrıca reformların analizleri bu kitapta inceleniyor . Türk devriminin altyapısı onu hazırlayan süreçleri , yansımalarını , eleştirilerini vs bu kitapta bulmak mümkün
Kuruluş
KuruluşBülent Tanör · Cumhurıyet · 022 okunma
Reklam
Türkiye’de kurtuluş savaşı yaşanmasaydı bu kadar köklü reformlar yaşanamazdı. Ama Kemalist dönüşümlere gidilmeseydi kurtuluşun kazanımları güdük kalabilirdi
Sayfa 186Kitabı okudu
Hiçbir Arap ülkesinde dinci ideoloji ve kurumlarla esaslı hesaplaşmaya gidilmedi bu yüzden de reformlar yüzeysel kalmaya mahkum oldu
Kemalist devrim ve önderi bireye özgürlük tanımayan devletin ideolojisinin din olduğunu saptamıştı
63 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.