Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kutsal Roma İmparatorluğu

Barbara Stollberg-Rilinger

Kutsal Roma İmparatorluğu Gönderileri

Kutsal Roma İmparatorluğu kitaplarını, Kutsal Roma İmparatorluğu sözleri ve alıntılarını, Kutsal Roma İmparatorluğu yazarlarını, Kutsal Roma İmparatorluğu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İmparatorluk hiçbir zaman bir devlet olmamıştır
Aynı zamanda, erken modern imparatorluğun üyeleri arasında temel bir ayrı-ülkelere-bölünme (territorialization) sürecinin olduğunu da belirtmek gerekir: Siyasal yetke (otorite), kişiler üstünde çeşitli lordluk hakları topluluğundan belirli bir coğrafya mekanını (sınırları içinde yaşayan ya da bulunan bütün insanlar ve kurumlar dahil) kapsamaya evrilmiştir. Ayrı-ülkelere-bölünme bir bütün olarak imparatorluk düzeyinde gelişmemiştir. Daha ziyade, belirli emperyal üyeler, ülke-lordları olarak bunu kendi topraklarında uygulamışlardır. Çözülüşüne kadar İmparatorluk hiçbir zaman bir ülkesel (territorial) devlet olmamıştır, kişiler ve kuruluşlar arasında -tepelerinde imparatorun, yani bütün siyasal yapıya/bedene tutarlılığını ve meşruluğunu sağlayan kişinin durduğu- hiyerarşik ve karmaşık bağlar sistemi olarak kalmıştır.
Sayfa 30 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bu koşullar altında imparatorun onların vassalleri ve uyrukları şöyle dursun, yüzlerce emperyal ve bölgesel kurum üstünde türdeş bir siyasal yetke kullanmadığı apaçıktır. Tam da bu nedenden ötürü, İmparatorluğun bazı modern haritaların gösterdiği üzere sınırları kesinlikle belirlenmiş bir ülkesi de yoktu.
Sayfa 28 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Eskiçağın Roma İmparatorluğuna "kutsal" (Latince sacrum) denmemişti. Ancak on ikinci yüzyıldaki İmparator Friedrich Barbarossa' dan beri İmparatorluğun unvanına bu sıfatın eklendiğini görüyoruz. Bu deyim, varsayıldığına göre, (güya) imparatorun papaya tabi olması sorunu bağlamında öne sürülmüş; ilk kez on birinci yüzyıl sonlarında Papa VII. Gregorius zamanında bu iddiada bulunulmuştur.
Sayfa 21 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
Tartışmamıza başlamak için iyi bir çıkış noktası, imparatorluğun adının kendisidir. "Alman Ulusunun Kutsal Roma İmparatorluğu" adının tümü ilk kez ancak on beşinci yüzyılın sonunda ortaya çıktı ve hiçbir zaman imparatorluğun, resmi adı olmak şöyle dursun, tek anlatımı da olmadı. On sekizinci yüzyıl Fransız filozofu Voltaire'in sık sık alıntılanan deyişiyle, "Kutsal Roma İmparatorluğu ne kutsaldı ne de Romalıydı; hatta bir imparatorluk bile değildi." Bu espri bir yana, İmparatorluğun sıfatındaki müstakil öğelerin yakından incelenmesi, onun karmaşık -kısmen ortaçağa bağlı, kısmen de erken modern-niteliği hakkında önemli ipuçları içermektedir.
Sayfa 19 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Alman Ulusunun Kutsal Roma İmparatorluğu" adının kendisi, bu siyasal kuruluşun bulanık, hatta garip niteliğini ima etmektedir. "Romalı"ydı, aynı zamanda "Alman"dı; bir imparatorluktu, ama bir yandan da özgül bir "ulus"a aitti ve her nasılsa "kutsal" sayılıyordu. Öyleyse, neydi? Kutsal Roma İmparatorluğu ne bir devletti ne de bir devletler konfederasyonu. Sistematik bir yazılı anayasası yoktu; yasa önünde eşitliği -bir ideal olarak bile- öngörmüyordu. Halkına imparatorluk yurttaşlığı tanımamıştı. Dahası, İmparatorluğun sınırları kesin olarak tanımlanmış bir ülkesi yoktu; egemen bir üst otoriteye, merkezi bir yürütme organına, bürokrasiye, kalıcı bir orduya sahip değildi. Kısacası, Kutsal Roma İmparatorluğu, çağdaş devletleri tanımlayan bütün o niteliklerden yoksundu. Onu tanımlamak için çağdaş anayasal kategoriler kullanmak, onun tarihini yalnızca olumsuzluklarla değerlendirmeye gidebilirdi.
Sayfa 17 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
30 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.