Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kutsal Roma İmparatorluğu

Barbara Stollberg-Rilinger

Kutsal Roma İmparatorluğu Gönderileri

Kutsal Roma İmparatorluğu kitaplarını, Kutsal Roma İmparatorluğu sözleri ve alıntılarını, Kutsal Roma İmparatorluğu yazarlarını, Kutsal Roma İmparatorluğu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Neden İmparatorluk değildi / 2
6. Emperyal anayasanın siyasal ve toplumsal yanları da iç içe geçmişti. Farklı emperyal üyelerin arasındaki ilişkiler, modern örgütlerdeki gibi soyut ya da anonim değildi. Bunlar geniş ölçüde hala maddi yakınlığa, yüz yüze ilişkilere, aile bağlarına ve patronaj şebekelerine dayanmaktaydı. Siyasal eylemde kişisel, aileden gelen ve korporatif şeref temel güdülerdi. 7. Emperyal anayasanın dinsel ve siyasal yanları da birbirinden bağımsız değildi. Evet, yeniçağın ilk dönemlerindeki iki önemli eşikte -1555'te ve 1648'de- emperyal diet imparatorlukta dinsel bir bütünlüğü yasalaştırmıştır. Fakat bu yasalaştırmalar, dini her bireyin özel işine çevirerek mezheplerin siyasal önemini azaltmamıştır. Tersine, dinsel ayrılık eşitlik ilkesi üstünden emperyal siyaseti adamakıllı doldurmuştur.
Sayfa 184 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
Kutsal Roma İmparatorluğu, terimin çağdaş anlamıyla bir devlet değildi. Öyleyse neydi? İmparatorluğun bu kısa tarihini bitirirken söz konusu siyasal oluşumun kendine özgü nitelikleri sorusuna olumlu bir yanıt vermeye çalışacağız. Bu yanıt on bir noktaya ayrılacaktır. 1. İmparatorluk geleneğe ve oydaşmaya [mutabakata] dayanan bir siyasal
Sayfa 180 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Napoleon, II. Franz'a İmparatorluk tahtından inmesi için ültimatom verdi; Ren Konfederasyonu üyeleri de emperyal diette Kutsal Roma İmparatorluğundan resmen ayrıldıklarını açıkladı. 6 Ağustos 1806' da Franz İmparatorluk tacını çıkardı, İmparatorluğun dağıldığını ilan etti ve bütün emperyal üyelerin emperyal ve feodal yükümlülüklerini kaldırdı. O gün Kutsal Roma İmparatorluğu sona erdi.
Sayfa 180 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
14 Temmuz 1792'de, yani Bastille Baskınının üçüncü yıldönümünde, İmparator II. Franz emperyal tahta çıktı. Frankfurt am Main' da yapılan taç giyme töreni bütün eski ortaçağ tören biçimlerini izledi; bu, çağdaş Fransa' daki olaylarla çarpıcı bir karşıtlıktı. Ama Almanya' daki Fransız Devrimine gösterilen tepkiler birbirlerinden çok farklıydı. Bazı çağdaşları Fransızların özgürlük için savaşmalarına hayran kaldı; Ren'in doğusunda da benzer gelişmeler olacağını umuyor, geleneksel ayrıcalıkların ve emperyal hukukun onca zamandır sürdürmeye gayret ettiği eski "Gotik" siyasal yapıların sonunun gelmesini istiyorlardı.
Sayfa 171 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
II. Priedrich'in 1786'da, il. Joseph'in de 179o'da ölmesiyle Kutsal Roma İmparatorluğundaki siyasal durum adamakıllı kutuplaştı. Avusturya-Prusya ikiliği emperyal anayasanın her yanını etkiledi ve anayasasının karşıt çekim güçleri, her iki tarafın da sinik dinsel politikasıyla imparatorluğun kurumsal dokusunu parçaladı. Daha zayıf emperyal üyeler kendilerini bu kutuplaşmadan sıyıramadı ve taraf seçmek zorunda kaldı. On sekizinci yüzyılın sonunda İmparatorluğun nihai çöküşü için bütün gereken, dışarıdan bir son müdahaleydi.
Sayfa 171 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
Türk Korkusu
1. Ferdinand (1558-1564) ve il. Maximilian (1564-1576) adlı imparatorların izlediği politikalar uzlaşmacı ve doğası gereği oydaşma eğilimli olduğu için (Maximilian'ın Protestanlara sempatisi bile vardı), emperyal kurumlar bu dönemde önceki ve sonraki dönemlerde olduğundan daha iyi işledi. Özellikle elektörler -Palatine kontu müstesna- özgül dinsel bağlılıklarına bakılmaksızın birbiriyle ve imparatorla yakın işbirliği yaptı. Bütün bunlarda Türk tehdidi önemli bir rol oynadı: 1547' den sonra Habsburglar, Osmanlı sultanına yüksek haraçlar ödemişti; onunla sık sık ateşkes anlaşmaları imzalamalarına karşın gizil Türk korkusu hep yüzeye yakın kaldı.
Sayfa 191 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Luther'in iddia ettiği gibi, insanlar sadece imanları, tanrısal kayra ve Kutsal Kitapla kurtuluşa erişebiliyorsa onunla Tanrı arasında yer alacak kurumlara gerek yoktu; siyasal bakımdan Kilise gereksizdi.
Sayfa 82 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
Papanın Alman topraklarında sayısız ayrıcalığı vardı; o sayede buraların ahalisinden büyük paralar devşirebiliyordu. Zamanla bu kaynaklar Papanın Katolik Kilisesinin malvarlığını gerçek bir erken modem devlete dönüştürmesine yardım etti: Bunun neticesinde Papalığın lüks bir sarayı, modem bir ordusu, önemli bir siyasal yurttaşlar şebekesi ve sağlam bir mali idaresi bulunuyordu.
Sayfa 82 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
On altıncı yüzyılın ortalarına kadar Orta Avrupa'da bir posta sistemi yoktu ve herhangi birinin imparatorluğu bir ucundan diğer ucuna katetmesi otuz gün sürebilirdi. imparatorluğun devasa genişliği iktidarın imparatorun ellerinde toplanmasını güçleştirmekteydi, bu durum imparatorluğun merkezsizleşmiş (desantralize) yapısını açıklamaya yardım etmektedir.
Sayfa 31 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
Kendisine ait sınırlı bir arazi ve hazinesi olan imparatorun bir "idare altyapısı" kurmaya yetecek olanakları yoktu (Wolfgang Reinhard). imparatorlukta başarmak istediği siyasal ya da finansal her şey için öteki emperyal üyelerin desteğine dayanmak zorundaydı. (..) İzleyen yüzyıllarda da piskoposlar ve manastırlar Kilisenin kendilerine bağışladığı siyasal ve finansal otoriteyi, kendi bireysel egemenlik alanlarındaki lordluk haklarını güçlendirmekte kullandı. Böylelikle, Papalık devletlerinin yanı sıra İmparatorluk da arşevükler, piskoposlar, keşişler ve başrahibeler gibi kilise büyüklerinin (bazen imparatorluk üyelerinin de) aynı zamanda dünyevi hükümdarlar olabildiği yegane Avrupa siyasal birimini oluşturmuştur
Sayfa 31 - VakıfBank Kültür YayınlarıKitabı okudu
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.