Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gelenek Neyimiz Olur?

Lacivert Dergi - Sayı 53

Lacivert Dergi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Annem
Hastalansam “avuç için alnıma değse yeter” diyebileceğim bir ilaç, üzülsem “olsun annem var” dediğim bir dağ, sevinsem paylaşınca büyüyen mutluluktur annem.. Sibel Büyük
Sen sen ol, zatı bırakıp da isimlere, cevheri bırakıp da sıfatlara takılma. Bunun gibi dedikoduları terk edersen hakikat de sana olanca yalınlığıyla görünür. Ahmet Yüksel Özemre
Sayfa 82
Reklam
"Kulu, hikmet-i ilahiden ayıran, sadece ince bir çizgidir. Allah, kuluna sonsuz yakınlıktadır ama kul Allah'tan sonsuz uzaktır. Bu çizgi, kulun önünde, elleri ile kazması gereken bir dağ gibi yükselir. Kul, toprağı kazar ama boşuna; dağ yerinden kıpırdamaz. Kul yine de Allah'ın ismini anarak kazmaya devam eder ve dağ ortadan kayboluverir. Zaten hiç orada olmamıştır." Frithjof Schuon (isa Nureddin)
Sayfa 31
Mantığın gayesi hakikat, İradenenin gayesi hayır, Hayal gücünün gayesi güzelliktir. Babanzâde Ahmet Naim
Sayfa 72
Frithjof Schuon kulun Allah ile olan ilişkisini "Dünyanın özü insandır. İnsanın özü dindir. Dinin özü duadır. Duanın özü zikirdir. Kuran ayetinin manadı burada yatar: Allah'ı zikretmek her şeyden üstündür, " şeklinde formüle etmiştir. Dipnot:"...Allah'ı anmak ve devamlı gündemde tutmak şüphesiz en büyük ibadettir..." (Ankebut, 29/45)
Sayfa 33
Türk musikisi ve konservatuvarı
Çok insan anlayamaz bizim musikimizden Ve ondan anlayamayan hiç bir şeyden anlayamaz. Yahya Kemal Beyatlı "Türk musikisi yüksek bir medeniyetin musikisidir. Bu musikiyi bütün dünyanın anlaması gerekirtir." sözünün sahibi M. Kemal Atatürk'ün dinlediği bir musiki heyetinin kötü icrası sonrasında söylediği "Bu musiki bizim heyecanımızı ifade etmekten uzaktır" sözü ne yazık ki kraldan çok kralcılar tarafından bin yıllik Klasik Türk Müziği'nin yasaklanmasi gibi bir gelenek imhasına yol açacak şekilde yorumlandı O günlerde bir musiki tartışması açılmakta gecikilmedi ve akil mantık dişı bir kararla 1934-36 arası Türk müziği radyodan kaldırıldı. Vasfi Riza Zobu, bir mecliste Mustafa Kemal'in bu durumdan pişmanlığını kendisine bizzat şu sözlerle anlattığını nakleder: "Ne yazık ki, benim sözlerimi yanlış anladilar (...) 'Bizde Türk musikisini milletlerarası bir sanat hâline getirelim!' istedim. Türk'ün nağmelerini kaldırip atalım, sadece garp milletlerinin hazırdan musikisini alip kendimize mal edelim, yalnız onları dinleyelim' demedim. Yanlış anladılar sözümü, ortalığı öyle bir velveleye verdiler ki ben de bir daha lafı edemez oldum"
Reklam
Frithjof Schuon, "Modern insan, muazzam bir tiyatroya dahil olduğundan habersizdir. Öyle bir tiyatro ki bize çok sağlam gelen dünya, bu tiyatroda bir örümcek ağı hükmündedir."
Sayfa 32
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.