Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Lazistan'a Yolculuk

Nikolay Marr

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bilindiği gibi, Lazistan, Osmanlı idari sisteminde, bugünkü Doğu Trabzon, Rize ve Artvin'i, ayrıca, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyet'indeki Batum ve Sarp'ı kapsayan bir sancaktı.
İstanbul'da, Samsunlular ve Sinoplular da dahil olmak üzere Türkiye'nin Karadeniz kıyısında yaşayan herkese Laz denir. Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Trabzonlular Rizelilere Laz der, Rizeliler ise bizim bölgemizdekiler için Laz adını kullanırlar ve bunlardan sadece sonuncusu doğrudur.
Reklam
Burada sıtma, zührevi hastalıklar, tüberküloz ve göz hastalıkları (sıklıkla körlük) hayli yaygın.
Lazların çoğu anadillerini küçümsüyor, ondan utanıyor ve çoğu zaman bu dili bildiklerini kabul etmiyorlar.
Sayfa 101Kitabı okudu
Şimdilerde Müslüman Türklerin, Lazlar hakkında vardığı yanlış yargıyı yansıtan bir deyiş ortalarda dolaşıyor: "Hayvanın ahmağı kaz, insanın ahmağı Laz." Ya da "Lazların termoni, Müslüman yemez oni."
Sayfa 105 - TERMONİ: Üzüm suyu, fasulye, mısır unu ile yapılan Lazlara özgü yemek,bir tür aşure.Kitabı okudu
Pagan ya da Hıristiyanlık dönemine dayanan ve unutulmakta olan bir Laz bayramı bulunuyor. Litropi denilen bu bayramda Lazlar, köylerinden deniz kıyısına inerek yüzüyorlar. Bu geleneği özellikle kadınlar ısrarla devam ettiriyor.
Sayfa 107Kitabı okudu
Reklam
Megreller ve Lazlar, Çoruh'un doğusundaki yerli halklardır. Gürcüler, Çoruh'un sol kolunda kalan İmerhevi (Meydancık) havzasına ancak 8.yüzyılın sonlarından itibaren yerleşmeye başlamıştır. Gürcülerden önce bölgeye yerleşen Ermeniler de Lazların topraklarına yerleşen yabancı bir halktır.
Sayfa 30 - Çoruh Nehri: Erzurum ilinin Mescit Dağları'ndan doğup Batum' dan Karadeniz'e dökülür. Megreller: Gürcistan'ın Karadeniz'e kıyısı olan Megrelya'da yaşayan halkKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.