Fabian Nury’nin yazdığı, John Cassaday’in çizimlerini yaptığı Je Suis Légion (2004), II. Dünya Savaşı döneminde geçen bir kara mizah, casusluk ve doğaüstü unsurları harmanlayan çizgi roman üçlemesidir. Hikâye, Nazi Almanyası’nda yürütülen gizli bir deneyin çevresinde şekillenir. Bu deney, insanların iradelerini ele geçiren bir varlığın —“Légion” adlı gizemli bir güç— ortaya çıkışını konu edinir. Nury, tarihsel olayları doğaüstü temalarla birleştirerek alternatif bir savaş anlatısı sunar; bu yönüyle eser, hem politik hem de metafizik bir gerilim atmosferi yaratır.
Eser, yayımlandığı dönemde özellikle çizim kalitesiyle dikkat çekmiştir. John Cassaday’in sinematik kareleri, gölgeli ton kullanımı ve ayrıntılı mimari çizimleri eleştirmenler tarafından büyük ölçüde övgü almıştır. Ancak hikâye açısından tepkiler daha karışıktır. Birçok eleştirmen, Nury’nin senaryosunun fazla sayıda karakter barındırdığını, bu yüzden olay örgüsünün zaman zaman dağınık ve zor takip edilir hâle geldiğini belirtmiştir. Farklı coğrafyalarda geçen paralel sahneler, okuyucunun anlatıyı çözmesini güçleştirir. Bu durum, çizgi romanın temposunu ve dramatik yoğunluğunu yer yer zayıflatmıştır.
Bununla birlikte, Je Suis Légion tarih, casusluk ve doğaüstü öğeleri harmanlayan özgün bir yapıya sahiptir. Nury’nin amaçladığı şey, savaşın yalnızca politik bir çatışma değil, aynı zamanda insan ruhunun karanlığıyla yapılan metaforik bir mücadele olduğunu göstermektir. Ancak karmaşık olay örgüsü, çok sayıda yan karakter ve zaman sıçramaları, anlatının etkisini bir ölçüde gölgeler. Bu nedenle eser, atmosferik olarak güçlü ve estetik açıdan etkileyici olsa da, anlatısal tutarlılık bakımından her okuyucu için aynı ölçüde doyurucu değildir.
Bu inceleme ChatGPT aracılığıyla yazılmıştır.