Çevirmen:
9786053142058
Sıralamalar

2018 32. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2018 00:00
Soğuk Savaş döneminin ürettiği "diktatör ve entrikacı Lenin" karikatürünü yerle bir eden, Bolşevik liderin stratejik zekasını ve demokratik inancını asıl kaynaklarına inerek yeniden kuran muazzam bir biyografi. Lars Lih, Lenin'in "Ne Yapmalı?" eserini bağlamından koparan burjuva tarihçiliğine karşı çıkarak, onun aslında Avrupa sosyal demokrat geleneğinin en sadık ve en yaratıcı öğrencisi olduğunu, Rusya'nın baskıcı koşullarına nasıl diyalektik bir ustalıkla uyum sağladığını gösterir. Kitap, Lenin'i kitleleri küçümseyen bir elitist olarak değil; tam aksine, işçi sınıfının devrimci potansiyeline sarsılmaz bir inanç besleyen ve ona öncülük edecek çelikten bir parti mekanizması kuran bir siyaset dehası olarak portreler. Örgüt teorisini ve devrimci liderliğin doğasını anlamak için mutlaka okunması gereken, ezber bozan bir başvuru kaynağı.
LeninLars T. Lih · Ayrıntı Yayınları · 201727 okunma

Lars T. LihYazar · 2 kitap
1947 yılında Richland, Washington’da doğdu. Yale Üniversitesi (1968) ile Oxford Üniversitesi’nde (1971) siyaset bilimi okudu. Altı yıl ABD Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Partili Ronald V. Dellums’un ofisinde çalıştı. Ardından 1984’te Princeton Üniversitesi’nden siyaset bilimi doktorasını aldı. Duke Üniversitesi ile Wellesley College’da ders verdi. Sovyetler Birliği’nin kuruluş dönemine dair konular üzerine makbul bilimsel dergilerde sayısız akademik makale ile çeşitli sosyalist forumlarda siyasal yazılar yayınladı. Ayrıca Rus ve Avrupa operasının çeşitli meseleleri üzerine devam eden araştırmaları var. Yayımlanmış diğer kitapları arasında Bread and Authority in Russia, 1914-1921 (1990), Lenin Rediscovered (2006) (Lenin Rediscovered Ayrıntı Yayınları’nın yayım programındadır) sayılabilir. Halihazırda Montréal’deki McGill Üniversitesi’ne bağlı Schulich Müzik Okulu’nda müzikoloji sözleşmeli profesörü.