Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Liberteryenizm ve Anarko-Kapitalizm

Coşkun Can Aktan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mülkiyet ve özgürlük, bireysel egemenliğin iki parçasıdır. Tekellerin ortadan kalkması, devletten özgürleşmenin ve bireyin bütünüyle özgür yaşayabilmesinin yegane yoludur.
Sayfa 123Kitabı okudu
Devletin etkinlik alanının, adalet ve güvenlik hizmetiyle sınırlandırıldığı iktisadi ve sosyal alana ilişkin yetkilerinin mümkün olduğu ölçü-de daraltıldığı “sınırlı devlet” ilkesine göre, devletin en temel görevi olarak Lockeçu tabiat döneminde insanların sahip olduğu “hayat, hürriyet ve mülkiyet” hakkını ve türevlerini güvence altına almaktır. Devlete, sınırlı fonksiyonlar yükleyen bu yaklaşım liberalizmin Locke, Adam Smith, Bastiat, Wilhelm von Humbold gibi klâsik isimlerinin olduğu kadar, Mises, Hayek, Rand, Nozick gibi çağdaş liberal/liberteryen isimlerin teorilerinin de ortak noktalarını oluşturur. Ancak, liberal geleneğe mensup teorisyenlerin hepsinde devletin gerekliliği ve sınırları konusunda ortak bir tutumun varlığından bahsetmek pek mümkün değildir.
Sayfa 30 - SOBİAD Hukuk ve İktisat Araştırmaları YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Siyasal bir doktrin olarak liberalizmin temel hedefi, bireysel özgürlüğü güvence altına alacak ve onu maksimize edecek barışçıl bir toplumsal düzeni tesis etmektir. “Klasik liberaller hem özgür ve adil bir topluma ulaşmada hem de bireysel ve toplumsal refahın artırılmasında, “common law” gibi kendiliğinden gelişmiş sistemlerin en güvenilir sistemler olduklarına inanarak, genel davranış kurallarının uygulanmasını gözetecek, siyasal/ anayasal bir kurumun gerekliliğini kabul etmişlerdir”. Liberaller açısından, bireysel ilişkileri düzenleyecek genel kuralların devletten bağımsız şekilde gelişmiş olması ve devlet yetkilerinin anayasal sınırlamalara tabii olması nedeni ile sınırlı bir devletin mevcudiyeti bireysel özgürlükler için tehdit oluşturmamaktadır.
Sayfa 30 - SOBİAD Hukuk ve İktisat Araştırmaları YayınlarıKitabı okudu
Minimal devletçi çizgideki liberteryenler, devletin görev ve yetki alanının mümkün olabilecek ölçüde sınırlandırılarak, adalet ve güvenlik dışında refah dağıtma görevi vermez iken; anarko kapitalistler, liberalizmin özgürlük ve bireycilik ilkelerinin devlet denilen kuruma bütünüyle karşı çıkılmasını gerektirdiği düşüncesindedirler.
Sayfa 35 - SOBİAD Hukuk ve İktisat Araştırmaları YayınlarıKitabı okudu
Hiç kimse başka birisinin efendisi ve hiç kimse de başka birisinin kölesi değildir.
"Minimal devletten daha geniş bir devlet meşru kabul edilemez ve haklılaştırılamaz."
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.