Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Coşkun Can Aktan

Coşkun Can AktanVergi Zulüm Ve İsyan yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
7.9/10
11 Kişi
36
Okunma
7
Beğeni
2.082
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Coşkun Can Aktan 1963 yılında doğdu. 1979 yılında Ankara Maliye Okulu’ndan mezun oldu. Lisans ve lisans-üstü eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladı. Yükseköğretim Kurulu eğitim bursu ile doktora tez çalışmalarını 1987-1989 yılları arasında Nobel Ekonomi ödülü sahibi James M. Buchanan’ın başında bulunduğu Kamu Tercihi Araştırma Merkezi’nde (Center for Study of Public Choice, George Mason University) sürdürdü. Earhart Vakfı’ndan sağladığı araştırma bursu ile aynı araştırma merkezinde 1994-1995 akademik yılında misafir araştırmacı olarak bulundu. Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ve Friedrich Naumann Vakfı’nın araştırma bursu ile Almanya’da Albert Ludwigs Üniversitesi (Freiburg Üniversitesi) Ekonomi Politikası Enstitüsü’nde; İngiliz Kültür Heyeti (British Council) araştırma bursu ile Edinburgh Üniversitesi, Uluslararası Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde (İskoçya-Birleşik Krallık); Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) araştırma bursu ile Los Angeles’teki California Üniversitesi (University of California of Los Angeles:UCLA) Ekonomi Departmanı’nda misafir araştırmacı olarak çalışmalar yaptı. Ayrıca Uluslararası Karadeniz Üniversitesi’nde (Tiflis-Gürcistan) misafir öğretim üyesi olarak konferanslar verdi ve “Üniversite Bilim Kurulu” üyeliğine seçildi. ABD, İngiltere, Finlandiya, Hollanda, Japonya, Kırgızistan, Azerbeycan, Yunanistan ve Tunus’da uluslararası toplantılara konuşmacı olarak katıldı. Japon Bilimleri Destekleme Topluluğu’nın davet ve katkıları ile Aichi Gakuin Üniversitesi ve Nagoya Üniversitesi’nde konferanslar verdi. Muhtelif kitapları İMKB, SPK, TÜSİAD, TİSK, MESS, TÜGİAD, EGİAD, TOSYÖV, Arı Düşünce ve Toplumsal Gelişim Derneği, Hak-İş Konfederasyonu, T. Haber İş Sendikası vb. resmi ve sivil organizasyonların yayınları arasında yer aldı. Ayrıca yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda araştırma makaleleri yayınladı. Bilimsel araştırmaları bir çok ödüle layık görüldü. Sosyal Bilimler alanında önemli bir elektronik bilgi arşivi kurdu 2003-2006 yılları arasında Sağlık Bakanlığı’nda “Bakan Danışmanı” olarak görev yapmış ve Sağlıkta Dönüşüm Programı’na katkılarda bulunmuştur. Sağlık Bakanlığı’nda görev yaptığı süre içerisinde Sağlık Bilgi Erişim Merkezi (SABEM)’nin kuruluşuna liderlik etmiştir. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde görev yapmaktadır. Halen SOBİAD (sobiad.org) yönetim kurulu başkanıdır.
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
25 Ocak 1963

Okurlar

7 okur beğendi.
36 okur okudu.
4 okur okuyor.
78 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Vergi devleti; vergi otoritesinin irade kararlar alarak vergileme yetkisini keyfi olarak kullanması ve bunun neticesinde ağır haksız ve adaletsiz vergiler koyarak sömürü yapmasıdır. Vergi devleti sürekli artma eğiliminde olan kamu harcamalarının vergi ile finanse etmeyi alışkanlık haline getirmiş keyfi bir devlet yönetimidir. vergilerin kamu harcamalarının finanse etmeye yetmediği durumlarda ise devlet borçlanmaya başvurur Bu haliyle belki devletin mali devlete dönüşmüş olur sınırsız vergileme ve borçlanma ise sonuçlari itibariyle ekonomi üzerinde fazlasıyla tahripkardır
Vergiler medeni bir toplumda yaşamanın karşılığında ödenen bir bedeldir ama Vergileme gücü tahrip etme gücünü de kapsamaktadır.
Benim karşı olduğum ve eleştirdiğim husus şudur: Ağır, haksız, adaletsiz ve keyfî bir vergi devletinde vergiler bir yasal hırsızlık ya da yasal haraca dönüşür.
Unutulmayacak hatıra, silinmeyecek insan. Yok.
''Vergileme sanatı, kazı bağırtmadan, ondan mümkün olduğu kadar tüy almaktır!'' -Jean Baptiste Colbert
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
224 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitapta bahsedilen temel felsefe keyfi, ağır ve haksız vergilere karşı durmak. Buna zaten sağı da, solu da savunuyor baba, bana farklı bakış açıları sunsaydın keşke. Vergi tarihine de bir göz atıyor yazar kısacık ve oldukça detaysız. Fransa, Roma, Osmanlı ve Britanya'daki enteresan vergileri inceliyoruz. Roma'da çiş vergisi, Osmanlı'da kaçan hayvan/köle vergisi, Fransa'da tuz ve kelle vergisi, Britanya'da sakal vergisi örnek olarak gösterilebilir. Zannediyorum yazar da klasik liberal. Eğitim, sağlık, yol, elektrik ve su hizmetlerinin devlet tekelinde olmasını savunuyor. John Locke'un vergi hakkındaki tutumları da hoşuma gitti.
Vergi Devleti- Açgözlü ve Savurgan
Vergi Devleti- Açgözlü ve SavurganCoşkun Can Aktan · Divan kitap · 20212 okunma
338 syf.
9/10 puan verdi
Vergi isyanları
Kitap islam hukukunda verginin kaynakları ve kusaca vergi tarihimizden bahseden akademik çalışmalarının derlenmesiyle oluşturulmuştur. Oldukça akıcı sıkmayan bir dili var. Kitap yer yer verginin psikolojik ve sosyolojik boyutlarına değiniyor ve verginin bu yönünü ihmal ederek tarihte ülkemizde ve dünyada örfi vergilerin keyfiliğine karşı oluşan halk isyanları anlatılmış. En ilginç bileğide bugünkü süper güç ABD nin bir İngiliz kolonisi inen bağımsız bir devlet olmasının çıkış noktasının ağır vergi yüküne karşı İngiliz Amerikalıların krala isyanı ve uzun süren bu savaş neticesinde özgürlüğüne kavuşan ABD Liler... Vergi deyip geçmemek lazım tarihte kralın yetkilerini kısıtlayan ilk antlaşma olan magna carta ve 1789 ihtilalinin sebeplerinden birinin ağır vergi yükü olduğunu okuyunca verginin sosyolojik boyutunun daha ciddiyetle ele alınması gerektiğini anlamış olacaksınız. Ekonomi ve Maliye ile ilgilenenlere tavsiye ediyorum
Vergi Zulüm Ve İsyan
Vergi Zulüm Ve İsyanCoşkun Can Aktan · Phoenix Yayınevi · 20025 okunma
168 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İyilikten kötülük doğar mı? Neden doğmasın? Kültürümüzde buna dair pek çok söz var: "İyilik yap, kötülük bul", "İyilikten maraz doğar", "Kimseye iyilik yapmadım ki düşmanım olsun" vd. Kitapta sekiz bölüm var. Bunların bazılarında ekonomi, maliye, felsefe ve psikolojide iyiliğin kötülük olup olmayacağı tartışılıyor. İlgili bölümler, daha önce başka yerlerde yayınlandıkları için bölümlerde birbirini tekrar eden çok fazla bilgi var. Özensiz bir dizgiye sahip kitabın göze batar derecede yazım hatası da mevcut. Konuyu ilginç bulacaklar elbette bu hatalara razı geleceklerdir ama para verip aldığımız bir kitapta dikkate değer hataların olması, insanda "defolu ürün almış hissi" yaratıyor. Böyle durumlarda şu İngiliz atasözünü hatırlıyorum: "Yapılmaya değer her şey, iyi yapılmaya da değer."
İyilikten Doğan Kötülükler
İyilikten Doğan KötülüklerCoşkun Can Aktan · Literatürk Academia · 20201 okunma