Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mantığa Giriş Risaleleri

Farabi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
(Düşünülürler arasında) haklarında yanılmanın ve doğru olandan doğru olmayana sapmanın mümkün olduğu bir takım başka şeyler dr vardır ki bunlar, kıyas ve istidlale dayalı bir düşünme ve teemmül ile idrak edilme özelliğine sahiptir.
Mükemmel ayırt etme/cevdetü't temyiz, sayesinde, insanın bilebileceği şeylerin tamamının bilgisine sahip olduğumuz şeydir.
Sayfa 130Kitabı okudu
Reklam
[Mantık, Gramer, Aruz]
Bu sanat gramer sanatına benzer. Şöyle ki mantık sanatının akıl ve düşünülürlerle nispeti, nahiv sanatının dil ve lafızlara nispeti gibidir. Buna göre, nahiv sanatının lafızlar hakkında bize vermiş olduğu kanunların tamamının benzerlerini, mantık sanatı bize düşünülürler hakkında vermektedir.
[İlinek, Yüklem ve Hassa ayrımı]
İki veya daha fazla şeyin cevherleri dışında benzeştikleri şey, "ilinek" olarak adlandırılır. Bir şeyi cevheri bakımından başka bir şeyden ayıran (yüklem), "ayrım"dır. Bir şeyi başka bir şeyden cevheri dışında bir şeyle ayıran (yüklem), "hassa"dır.
Sayfa 26 - Litera Yayıncılık, I. Basım, 2018
Felsefe ancak yetkin ayırt etme ile gerçekleştirildiğine ve yetkin ayırt etme de ancak bilgisi araştırılan her konuda doğruyu idrake/kavramaya ilişkin zihin yetisiyle gerçekleştiğine göre, doğruyu idrake/kavramaya ilişkin yetinin bunların hepsinden önce bizde oluşması gerekir.
Sayfa 136Kitabı okudu
Mantık sanatı, (a) aklın doğru çalışmasını sağlama ve insanı, düşünülürlerle ilişkili olarak yanılmanın mümkün olduğu her şeyde, doğrunun yoluna ve gerçeğe doğru yönlendirme özelliğine sahip olan bütün konuları verir.
Reklam
İnsanın fiilleri çoğu zaman kendisinden zan ve bilgisinden daha çok hayallerine tabi olur. Çünkü onun genelde zannı veya bilgisi hayal ettiğine zıt olduğu için onun bir şeyi yapması, zannı ve bilgisine göre değil, tehayyülüne göre olur; tıpkı şeyin taklidi olan heykele ve nesnelere benzeyen şeylere bakıldığında olduğu gibi.
Sayfa 116Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.