Marksizmin Marksist Eleştirisi

Demir Küçükaydın

Marksizmin Marksist Eleştirisi Gönderileri

Marksizmin Marksist Eleştirisi kitaplarını, Marksizmin Marksist Eleştirisi sözleri ve alıntılarını, Marksizmin Marksist Eleştirisi yazarlarını, Marksizmin Marksist Eleştirisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarihsel Maddeciliğin temel kavramı olan üretici güçler ve üretim ilişkileri kavramları, aynı zamanda, yapı ve işlev, anatomi ve fizyolojinin sosyolojideki karşılığıdır. Biyolojik alemde organların işlevlerinin değişmesi yapılarının değişmesine, dolayısıyla farklı türlere; toplumda üretici güçlerin değişmesi ise üretim ilişkilerindeki değişmelere, dolayısıyla farklı toplum biçimlerine yol açar.
Bir traktör, ancak belli ilişkiler içinde bir üretim aracıdır. Ekonomi politiğin konusu bu ilişkilerin kendisidir. Somut olarak bu traktörün neyle işlediği nasıl kullanıldığı ekonomi politiğin konusu değildir.
Reklam
Amerika'da Asya'dan tamamen bağımsız olarak neolitik devrim de uygarlığa geçiş de gerçekleşmiştir. Ama ehlileşebilen hayvan ve bitkilerin farklılığı oradaki evrimin çok farklı yola girmesini sağlamıştır.
Kapitalizm, Engels'in öngörüsünün aksine, aileyi tasfiye etmiyor onunla simbiyoz bir ilişkiye giriyor ve tıpkı ulusal kurtuluş savaşları gibi kadın hareketi diye bir özne ortaya çıkıyordu.
Engels, Ailenin Devletin ve Özel Mülkiyetin Kökeni diye bir kitap yazmış ve kadının üzerindeki baskı ve sömürüyü uzun uzun anlatmıştı ama hiçbir zaman kadınların bir özne olacağını düşünmemiş, böyle bir öngörüde bulunmamıştı. Kapltalizmin gelişmesiyle birlikte ailenin dağılacağını ve ev işinin ortadan kalkacağını ve kadın sorununun çözüleceğini düşünüyordu
Ekonomi politik ise sosyolojinin ekonomik olguları inceleyen bir alt bölümü değil; Meta'nın ortaya çıkan, toplumsal gidişat üzerinde sanki doğa yasaları gibi bir etkide bulunan veya öyle görünen bambaşka bir varoluş tarzını inceleyen bir bilimdi.
Reklam
İnsanlık kendi önüne ancak çözüme bağlayabileceği sorunları koyar. Çünkü yakından bakıldığında, her zaman gözükecektir ki, sorunun kendisi, ancak onu çözüme bağlayacak olan maddi koşulların mevcut olduğu ya da gelişmekte bulunduğu yerde ortaya çıkar. Çünkü toplum ancak çözümleyebilecegi problemleri önüne koyar ve yakından bakılınca aslında bu problemlerin kendini çözecek unsurlarla birlikte ortaya çıktığı görülür
Tarihsel Maddecilik ya da diyalektik sosyoloji, toplumun evriminin, yani hareketinin, değişiminin, gidişinin, tarihsel sürecin yasalarının bilimi olarak tanımlanabilir
Diyalektik Sosyolojiye Marksistler Tarihsel Maddecilik derler. Marksizm ise Tarihsel maddeciliğin kod adıdır
29 öğeden 21 ile 29 arasındakiler gösteriliyor.