Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Materyalist Felsefe

İbrahim Okçuoğlu

Materyalist Felsefe Gönderileri

Materyalist Felsefe kitaplarını, Materyalist Felsefe sözleri ve alıntılarını, Materyalist Felsefe yazarlarını, Materyalist Felsefe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarihsel Materyalizm .
Nasıl ki maddi dünya ; doğa ve varoluş birincil , bilinç ve düşünce ikincil ise , nasıl ki maddi dünya , insan bilincinden bağımsız olarak nesnel gerçekliği ifade ediyorsa ve bilinç de bu gerçekliğin bir yansımasıysa , toplumda da aynı durum geçerlidir : Toplumun maddi yaşamı , onun var oluşu birincildir , esas olandır . Toplumun kendisi ; toplumsal maddi yaşam , toplumsal nesnel gerçekliğin ifadesidir. Toplumsal düşünce, bilinç ; teoriler , görüşler vs. ise bu nesnel gerçekten kaynaklanırlar , o nesnel gerçekliği ifade ederler..
Sayfa 113Kitabı okudu
Burjuvazi her gün , her saat ebedi olan toplumsal ve ahlaki ilkelerden bahsediyor ve toplumu sürekli bu ilkelere uymaya çağırıyor. “Dirlik ve düzeni “ bozmayın deniyor . Burada söz konusu olan “Dirlik ve düzen “ burjuva düzenidir . Söylenen bu düzene boyun eğmek , sömürülmeyi , baskı altında tutulmayı kabullenmek; bütün bunları olağan görmektir ..
Sayfa 111Kitabı okudu
Reklam
Sadece bütünlüklü maddi bir evren vardır. Ve bu evren de kendi yasalarına göre hareket eder..
Marks ve Engels , Hegel’in diyalektiğini gerici örtüsünden çıkartarak ayakları üstüne diktiler ; Hegel’in idealizmini diyalektiğinden ayrıştırdılar ve onun diyalektik anlayışını materyalizm ile birleştirdiler..
Hegel ‘in madde - bilinç , doğa “ide” ilişkisi üzerine anlayışı, felsefesinin gerici örtüsünü , diyalektik yöntemi ise devrimci çekirdeğini oluşturur..
Metafizik yöntem , soruna idealist açıdan yaklaşır ve bir metafizikçi açısından doğa ve toplumdaki yasalar , zihnin, aklın ürünü olan yasalardır . İnsan düşünmüştür , birtakım yasalar “bulmuştur “ ve bu yasaları doğa ve topluma uygulanmıştır . Sorunun metafizik çözümü böyledir ..
Reklam
Engels
Her bir çağın , öyleyse bizim çağın da teorik düşünüşü, çeşitli dönemlerde çok çeşitli biçimleri ve böylece çok çeşitli içerikleri olan tarihsel bir üründür . Öyleyse düşünme bilimi , her başka bilim gibi , tarihsel bilimdir , insan düşünüşünün tarihsel gelişmesinin bilimidir ..
Bütün felsefi soruların cevabı , felsefenin temel sorusuna verilen cevaba bağlıdır : Madde mi , yoksa bilinç mi önce gelir ?
Materyalizm , doğa bilimiyle uyumluluk içinde maddenin , nesnel dünyanın bilinç karşısında birincil olduğunu , insan bilincinden bağımsız ve onun dışında var olduğunu ve bilincin , maddenin değişime uğramış bir özelliği olduğunu ve maddenin sadece yansıması olduğunu öğreten felsefesidir ..
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Materyalist felsefeyi anlatan güzel kitaplardan . Dili sade ve anlaşılır. Diyalektik materyalizm ile Tarihsel materyalizmi olabildiğince sade anlatmaya çalışmış . Yalnız gerek Georges Politzer’in “Felsefenin Başlangıç İlkeleri “ kitabında gerek başka materyalizmi anlatan kitaplarda ve bu kitap da eleştireceğim nokta , yazarların Marks öncesi materyalizmi , metafizikle bir saymaları . Marks öncesi materyalist felsefeyi çok yetersiz bulmaları . Bide bir diğer nokta ; diyalektik materyalizmden çok tarihsel Materyalizme daha çok yer ayırmaları . Verdiği tüm örnekleri tarihsel materyalizm üzerinden vermeleri . Ama gene de özet şeklinde , çok detaya girmeden materyalizm felsefesinin temelini anlatan çerez tadında bir kitap… Tavsiye ederim kesinlikle..
Materyalist Felsefe
Materyalist Felsefeİbrahim Okçuoğlu · Ceylan Yayıncılık · 20088 okunma
18 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.