Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Menon Gönderileri

Menon kitaplarını, Menon sözleri ve alıntılarını, Menon yazarlarını, Menon yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Erdem ne tabiat vergisidir, ne de öğretilebilir. Erdem, ona sahip olanlara bir tanrı vergisidir, akılla ilgisi yoktur.
..varlıkların gerçekliği her zaman ruhumuzda bulunduğuna göre, ruhumuzun da ölmez olması gerekir. O halde gevşememeli, şu anda bilmediğimiz, yani hatırlayamadığımız şeyleri araştırmaya, hatırlamaya çalışmalıyız.
Reklam
Tabiatın her yanı birbirine bağlı olduğu için, ruh da her şeyi öğrenmiş olduğundan, bir tek şeyi hatırlamakla (insanların öğrenme dedikleri budur) insan, bütün öteki şeyleri bulur. Çünkü araştırma ve öğrenme, belirsiz hatırlayıştan başka bir şey değildir.
Ben kendine güvenip de başkalarını çıkmaza sokan bir insan değilim. Başkalarını çıkmaza sokuyorsam, bunun sebebi benim de çıkmaz içinde bulunmamdır.
“Erdem öğretilecek şeylerden değildir.”
“Sokrates – Kötünün ne olduğunu bilmeyenler, kötüyü istemezler; onların istedikleri, iyi sandıkları halde gerçekte kötü olan şey değil midir? Böylece onlar bilmeden iyi sandıkları kötüyü istemekle, iyiyi istemiş olmazlar mı? Menon – Evet, onlar için öyledir belki. Sokrates – Kötüyü, zararlı olduğunu bile bile isteyenler, bundan kendilerine zarar geleceğini de bilirler herhalde! Peki ama, zarara uğrayanlar, bu zarar ölçüsünde acınacak halde değiller midir? Menon – Şüphesiz öyledirler. Sokrates – Acınacak insanlar bahtsız değil midirler? Menon – Evet, öyledirler. Sokrates – Acınacak hale düşmek, bahtsız olmak isteyen tek bir insan var mıdır? Menon – Yoktur. Sokrates – Öyleyse, Menon, kimse acınacak hale düşmek veya bahtsız olmak istemeden kötüyü elde etmeyi dilemez.”
Reklam
“Yalnız sana şunu sormak istiyorum, Sokrates; erdemin ne olduğunu gerçekten sen de bilmiyor musun? Yurttaşlarıma senin hesabına söyleyeceğim şey bu mu olacak? Sokrates – Yalnız bu değil, Menon, fazla olarak şunu da söyle ki, şimdiye, kadar bunu bilene rastladığımı da hatırlamıyorum.”
Erdem ya bütün olarak akıldır, ya da aklın bir parçasıdır.
İyi bir babanın oğlu kendisine verilen doğru öğütleri tutarsa, hiç kötü olmaz. Ama kötü bir kimseyi, ders vererek iyi bir adam yapamazsın.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.