Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mesnevi Şerhi ((9 Cilt Takım)

Tâhirü'l-Mevlevî

Mesnevi Şerhi ((9 Cilt Takım) Sözleri ve Alıntıları

Mesnevi Şerhi ((9 Cilt Takım) sözleri ve alıntılarını, Mesnevi Şerhi ((9 Cilt Takım) kitap alıntılarını, Mesnevi Şerhi ((9 Cilt Takım) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünya âlemi, zıdlar âlemidir. Onun için üstünde küfrün de, imanın da fiskın da, salâhın da bulunması zaruridir. Her şey, zıddıyla anlaşılır. Nürun mâhiyeti zulmetle anlaşılacağı gibi, sâlihlerin kıymeti de fâsıkların mevcudi yetiyle takdir olunur. Hülâsa, ârifler her şeyi Hakk'ın mazharı bilir ve o mazhariyet dolayısıyla onu nazar-ı itibar ile görür. Şeyh Sa'di'nin "Bütün âleme âşıkım. Çünkü bütün âlem, Hakk'ın eser-i hilkatidir." demesi, bir Türk arifinin de: Elif okuduk ötürü Pazarlık ettik götürü Yaratılmışı hoş gördük Yaradandan ötürü sözü, bu nokta-i nazara göredir.
Maziye bakarak ümitsiz olmamalı, halde ve istikbalde çalışmalıdır.
Reklam
Hazreti Mevlânâ, yine Mesnevî'de "Eğer tevekkül edeceksen, ise başladıktan sonra et. Ekini ek, ondan sonra Allah'a tevekkül ve itimat gösterip bereketi ondan bekle." demiştir. Hülâsa, çalışmalı ve muvaffakiyeti Allah'tan beklemelidir ki tevekkül bu demektir.
Sayfa 142
"Kullarım (Habîbim) sana beni sorunca (haber ver ki) işte ben muhakkak yakınımdır. Bana dua edince ben o dua edenin davetine icâbet ederim. O halde onlar da benim davetime (itaatle) icâbet ve bana iman (da devam) etsinler. Tâ ki (o sayede) doğru yola ulasmıs olalar." âyet-i kerimesi mûcibince, Cenâb-ı Hak, dilekleri duyan ve istekleri yerine getirendir. Dergâh-ı ulûhiyyetine arzolunan duaları reddetmez, kula hayırlı olacak surette kabul eyler. Fakat icâbet ve kabulün bazı şartları vardi. Ezcümle insan, herkesten ve her şeyden ümidini kesmeli, maksadının husulünü ancak Vâhid-i Mutlak'ın lutfundan beklemelidir.
Birinci cilt
Kerim olan, keremin, ihsanın, iyiliğin ne demek olduğunu anlayan bir kimseye ikram edersen onu kendine kul, köle yapmış olursun. Lâkin bir leîme, bir alçağa ikram gafletinde bulunursan şımarır, büsbütün temerrrüd ve teannüd gösterir.
Sayfa 70 - ŞamilKitabı okuyor
Sathî-nazar olanlar, bir şeyin dışarısını görmekle iktifâ ederler, sırlarını ve hakikatini öğrenip anlamaya lüzum görmezler. Mâna ehli ise sûretten ziyade mânayı tetkik ve anlamaya çalışırlar.
Sayfa 64 - ŞamilKitabı okuyor
Reklam
Fakat kendi dilinden anlayanlardan, kendi dilini konuşanlardan uzak düşen kimse, yüzlerce dil, yüzlerce nağme bilse yine dilsiz olur, susar.
Şeyh Ferîdüddin Attâr kuddise sırruhû der ki: "Allah'tan bir an gâfil olursan, o anda şeytanın hemdemi olursun."
Çöllerde yapılmış olan sarnıç ve havuzları, çölde yolunu şaşırmış olan kervan halkına sor. Sen Fırat nehrinin kenarında iken suyun kıymetini ne bilirsin?
Sayfa 61 - ŞamilKitabı okuyor
41 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.