Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica

Abdullah Yıldız

Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica Gönderileri

Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica kitaplarını, Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica sözleri ve alıntılarını, Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica yazarlarını, Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Birinci Büyük Millet Meclisi'nde ne kadar tanınmış muhalif varsa, hepsi birer bahane bulunarak İstiklal Mahkemeleri'ne getirilmiş ve bunların ekserisi birer surette cezalandırılmışlardı. İstiklal Mahkemeleri'nin en mühim icraatı, muhalefeti ve matbuatı susturmak ve ortadan kaldırmak olmuştur."   Ali Fuat Cebesoy
Sayfa 115Kitabı okudu
Terakkiperver Parti'nin kapatılma gerekçesi, kamuoyuna "irtica tahrikçiliği"  olarak takdim edilmiştir. Bu iddianın tek delili de Parti tüzüğünde yer alan "dini fikirlere ve inançlara saygı"  cümlesidir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Reklam
Şeyh Said isyanı, Tek Parti faşizmini sürdürmek için bulunmaz bir fırsat olmuş, İstiklal Mahkemeleri de muhalefeti ve basını susturma görevini başarı ile tamamlamıştır.
Sayfa 105Kitabı okudu
Takrir-i Sükun Kanunu, gelenekçi, liberal ya da ileri ayrımı yapmaksızın, resmi ideolojinin dışındaki tüm siyasal örgütlenişle  birlikte direnen basını ve yığınsal iletişim kanallarını da kapatmıştır. 
Sayfa 104Kitabı okudu
Şeyh Said isyanını bastırmak bahanesi ile her türlü muhalefeti sindirmeyi amaçlayan  Tek Parti despotizmi, sadece Diyarbakır İstiklal Mahkemesi'nde 49 kişiyi idama mahkum etmiştir.  Ankara İstiklal İstiklal Mahkemesi'nin hedefi ise Terakkiperver Parti ve gazetecilerdir. İstanbul'da yayımlanmakta olan ondört gazeteden sekizi kapatılmıştır.
Sayfa 103 - Terakkiperver Parti Kapatılıyor Bahane "İrticâ Tahrikât"!Kitabı okudu
1928'de kadar T.C. Anayasası'nda 'Devletin dini, Din-i İslam'dır' cümlesi  yazılı idi.
Reklam
Türk tarihinde yenileşme hareketlerinin başlangıcından bu yana siyasi hayatın iki faili vardır: "Biri değişmeyi, yenilikleri benimseyen ve bu uğurda mücadele veren batıcı, lâik, ilericiler;  diğeri değişmeye ve yeniliklere karşı çıkarak, eski düzenin devamında direnen, gelenekçi, dinci, gericiler.
Sayfa 80 - Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Tepeden İnmeci Devrim GeleneğiKitabı okudu
"sistemim irticâ nöbetleri"   31 Mart 1909'dan 28 Şubat 1997'ye değin  geleneksel ve periyodik  kriz dönemleri şeklinde tanık olduğumuz irtica nöbetlerinin, klasikleşmiş ve klişeleşmiş bazı karakteristik özelliklerini tespit etmek ise hayli öğretici ve ibret verici olacaktır.
Sayfa 66 - İttihatçılardan Cumhuriyetçilere Miras: "İrtica Nöbeti"Kitabı okudu
İttihat ve Terakki iktidarına yönelik her muhalefet, her eleştiri "irticâ" damgasını  yiyerek susturalacaktı.  Şair Eşref, İttihat Terakki'ye karşı çıkan herkesin "mürteci" ve "müstebit"  diye itham edildiği söyler:  Kim kim Cemiyet aleyhinde bulunsa, "mürteci".
Sayfa 61 - İttihat ve Terakki istibdâdı ve İmparatorluğun SonuKitabı okudu
yaklaşık bir asırdan beri, egemen güçler, irticâ ve gericilik yaftasını, bazen kapsamını genişleterek, bazan daraltarak, bazan da çıkarları nasıl gerekiyorsa öyle yorumlayarak rakiplerine karşı diledikleri gibi kullanmışlar.
Sayfa 45 - Sözlük ve Ansiklopedilerden İrticâ ÇeşitlemesiKitabı okudu
25 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.