Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica

Abdullah Yıldız

Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica Gönderileri

Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica kitaplarını, Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica sözleri ve alıntılarını, Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica yazarlarını, Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
248 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Osmanlı'nın son döneminde lügatlarımıza  girmeye başlayan irtica kelimesi, Cumhuriyet devrinde gelişen irtica edebiyatı sayesinde iğrenç ve saldırgan bir  siyasal söyleme dönüşmüş bulunmaktadır. Koparılan irtica yaygaralarının iç yüzü, amacı ve bunun kimlere hizmet ettiği güzel bir biçimde anlatılmış. Kitaptaki konular kaynaklar verilerek desteklenmiş. Milletin değerleri ve kaderiyle oynayanlar şu anda tarihin kara sayfalarındaki yerlerini aldılar.
Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrtica
Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İktidar Kavgaları ve Sanal İrticaAbdullah Yıldız · Pınar Yayıncılık · 20145 okunma
Gerek 27 Mayıs 1960, gerek 12 Mart 1971, gerekse 12 Eylül 1980 askeri müdahalelerinde ABD ve CIA etkisi açıktır. 
Sayfa 229Kitabı okudu
Reklam
"Halkın muhalif olduğu politikalar karşısında sessiz kalmasını sağlayabilmek için klasik bir yöntem vardır: Yüreklere korku salmak. Halk, malının ve canının bir büyük düşmanın tehdidi altında bulunduğuna inandırılırsa, muhalif olduğu programların uygulanması karşısında sessiz kalmayı tercih eder, yapılanları hoş karşılamasa bile zaruri bulabilir."          ( Noam Chomsky,  Terörizm Kültürü)
Sayfa 207Kitabı okudu
Demokrat Parti açıkça, din ve inanç özgürlüğü getireceğini söylememişti, ama gelenekçi ve dindar kesimler DP'nin daha hürriyetçi olacağınız seziyorlardı. Bu nedenle Halk Partisi'ne karşı  Demokrat Partiyi desteklediler.
Sayfa 176Kitabı okudu
Tek Parti Dönemi
Ekonomik sıkıntılardan, adaletsizliklerden söz eden, halkın açlık ve sefaletini gündeme getirenler ise "komünist" damgasını yiyordu.
Sayfa 157Kitabı okudu
Cumhuriyet devrinde Din'de devrim yapma düşüncesinin mimarı Ziya Gökalp'tir.  Gökalp ilk defa "Vatan" adlı şiirinde bu konuyu ortaya atmıştı.
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
1935'ten  itibaren Halk Partisi'nin faşist/totaliter uygulamalarını iyiden iyiye  sıklaştırdığı görülecektir. 1950-60 arasında nisbi bir rahatlama yaşanacaksa da her ihtilal ve darbe sonrasında Tek Partici sivil-asker elitin en önemli takıntısı çarşaf/başörtüsü/türban olacak, neredeyse "tesettür" ile "irtica" özdeş hale  getirilecektir.
Sayfa 124Kitabı okudu
Şapka Kanunu çıkmadan çok önceleri Frenk Mukallitliği ve Şapka Tesettür-i Şer'i isimli kitaplar yazan İskilipli Atıf Hoca, İstiklal Mahkemesi'nin kararıyla idam edilirken, İslam bilginlerinden Tahirü'l- Mevlevi (Ongun), Ömer Rıza (Doğrul) ve bazı kitapçılar çeşitli  cezalara çarptırıldılar.
Sayfa 121Kitabı okudu
Diğer inkılaplara gösterilen tepkiler bir tarafa, halkın en çok tepkisini çeken inkılaplardan biri kılık- kıyafet değişikliği, yani "Şapka devrimi" oldu.
Sayfa 118Kitabı okudu
Bir "kültür devrimi" olarak görülüp yüceltilen, eğitimin ve bilginin yollarını halkın bütününe açacağı umulan harf devrimi, Fransa'dan alınma bir okul programıyla uygulamaya konuldu; ama devrimden tam 40 yıl sonra bile okuma-yazma bilmeyenlerin oranı %52'lerde idi." 
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
"Birinci Büyük Millet Meclisi'nde ne kadar tanınmış muhalif varsa, hepsi birer bahane bulunarak İstiklal Mahkemeleri'ne getirilmiş ve bunların ekserisi birer surette cezalandırılmışlardı. İstiklal Mahkemeleri'nin en mühim icraatı, muhalefeti ve matbuatı susturmak ve ortadan kaldırmak olmuştur."   Ali Fuat Cebesoy
Sayfa 115Kitabı okudu
Terakkiperver Parti'nin kapatılma gerekçesi, kamuoyuna "irtica tahrikçiliği"  olarak takdim edilmiştir. Bu iddianın tek delili de Parti tüzüğünde yer alan "dini fikirlere ve inançlara saygı"  cümlesidir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Şeyh Said isyanı, Tek Parti faşizmini sürdürmek için bulunmaz bir fırsat olmuş, İstiklal Mahkemeleri de muhalefeti ve basını susturma görevini başarı ile tamamlamıştır.
Sayfa 105Kitabı okudu
Takrir-i Sükun Kanunu, gelenekçi, liberal ya da ileri ayrımı yapmaksızın, resmi ideolojinin dışındaki tüm siyasal örgütlenişle  birlikte direnen basını ve yığınsal iletişim kanallarını da kapatmıştır. 
Sayfa 104Kitabı okudu
Şeyh Said isyanını bastırmak bahanesi ile her türlü muhalefeti sindirmeyi amaçlayan  Tek Parti despotizmi, sadece Diyarbakır İstiklal Mahkemesi'nde 49 kişiyi idama mahkum etmiştir.  Ankara İstiklal İstiklal Mahkemesi'nin hedefi ise Terakkiperver Parti ve gazetecilerdir. İstanbul'da yayımlanmakta olan ondört gazeteden sekizi kapatılmıştır.
Sayfa 103 - Terakkiperver Parti Kapatılıyor Bahane "İrticâ Tahrikât"!Kitabı okudu
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.