Metalin Şeytanları

Şubat 2018
Mona Yayınları

2018 29. kitabı
Okunma: 09 Mart 2018 15:33
Beni bilen bilir, bu dünya üzerindeki en büyük Metallica hayranlarından biriyim. Bu konuda da çok iddialıyım. Bu yüzden baştan uyarmak istiyorum bu kitap hakkında kafamdaki her şeyi yazarsam, bu yazı çok uzun olacak. Yarısını yazsam bile bu durum yine böyle olabilir. Biyografi yazmak ve türe bağlı eserleri okumak kolay olmayabilir. Çünkü konusu yaşantıya dayanır ve hayat yoğun işleyen bir mekanizmadır. Bu yüzden ya üstün körü anlatıp vasat bir kitap yazmış olursunuz ya da elinizdeki her şeyi tüm çıplaklığıyla ortaya koyar ve riskleri göze alarak kitabınızı beğeniye sunarsınız. Joel McIver’ın Metallica ile olan geçmişini göz önünde bulundurursak grup ve grubun yaşantısı hakkında ne kadar bilgiye sahip olabileceğini tahmin edebiliriz. Herhangi bir araştırmaya başvurmadan da bu kitabı zengin bilgilerle donatabilecek derecede Metallica birikimine sahip olan bir yazar kendisi. Yalnızca Metallica değil, Metallica’nın ortaya çıktığı dönemlerin underground metal grupları ve o dönemi yoğunlukla etkileyen New Wave of British Heavy Metal akımı hakkında oldukça detaylı bilgiye sahip. Bahsettiğimiz dönem, yani seksenlerin başı, McIver’ın gençlik dönemlerinin de başına denk geliyor. O dönemin rock’n roll müziğindeki radikal değişikliğe birinci elden tanık olmuş ve kuvvetli gitar cümleleri ve davul ritimlerine yeri ve zamanında kafa sallamış McIver. Bu nedenle günümüz metalseverlerinden (kendim de dahil) birkaç hatta birçok adım önde biri. Ayrıca müziğin günümüzde geldiği noktaya da en çok üzülen insanlardan… Elbette, bu duruma üzülmek için illa o dönemi görmek gerekmiyor. Kendi açımdan baktığım bu durumu şöyle açıklayabilirim; müzik eskiden tere ihtiyaç duyardı. Ortaya koyulan eserleri hem fiziksel hem zihinsel çaba harcayarak oluşturulurdu. Grup arkadaşlarınızdan birinin evinin
Sinema
2018 36. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2018 03:47
Tüm zamanların en büyük metal gruplarından biri Metallica. Yaptıkları her şey, attıkları her adım müzik piyasasında -olumlu veya olumsuz- mutlaka bir tepki yaratıyor. Yazar Joel McIver'in detaylı bir şekilde kaleme aldığı bu biyografi, neredeyse 40 yıldır aktif olarak müzik yapmaya devam eden bir gruba yakışır nitelikte bir çalışma olmuş. Grubu seven herkesin hem grubun kuruluş ve yükseliş zamanlarına nostaljik bir yolculuk yapmak, hem de daha yakın geçmişlerini hatırlamak için sıkılmadan okuyabileceği bir kitap. Kitap bittikten sonra, Metallica dinlemeye başlayalı kaç yıl oldu diye düşündüm. Bir gün abimin eve getirdiği Metallica ve Sepultura kasetleri ile beraber dinlemeye başladığımı ve o günden bugüne de 20 yıl geçtiğini fark ettim. (Dinlediğim ilk şarkı Harvester Of Sorrow'du.) Metallica benim için müzik grubunun ötesinde bir yerde oldu her zaman. Geçen 20 yılda hemen hemen her şarkısını defalarca -hatta büyük bir kısmını yüzlerce defa- dinledim. Grup bu geçen yıllar boyunca pek çok anıma da ortak oldu. Ergenlik dönemlerinin öfkeli hallerinden, üniversite sınavına hazırlanırken dinlediğim lise ve sonrası döneme, okula giderken veya tatillerde memlekete dönerken kulaklıkla saatlerce dinlediğim zamanlardan, vize ve finallere çalıştığım uykusuz gecelere, hatta aşık, sarhoş, üzgün, kırgın, öfkeli, mutlu olduğum binlerce anımda kesinlikle bir Metallica şarkısı vardı. Bütün bunları kitap hakkında yorumumdan sonra yazmamın sebebi tabii ki Lars Ulrich'ten para almam değil, tek sebebi bu adamları ve yaptıkları müziği seviyor oluşum.
2021 5. kitabı
BİR EFSANE! Metallica; 1981 yılında kurulan Amerikalı bir heavy metal grubu. Çowk "ilk"leri var, çok başarıları var, çok hayranları, çok ödülleri, çok şarkıları, çok düşleri, çok düşüşleri.. Biyografik bir kitap ama bütün kaynaklardan yararlanılıp eksileriyle artılarıyla ortaya konmuş ve kendisi bir tarih kitabı niteliğinde. Neden? Metallica, tüm zamanların en iyilerinden olmasından ziyade her adımıyla kendinden bahsettiren bir grup. Sadece müzikleri değil, bütün yaptıkları olay. Yazarın gençliği ve bütün dünyayı etkileyen akımın (New Wave of British Heavy Metal akımı) aynı dönem olduğu için oldukça geniş ve görkemli bir bilgiye sahip. Bunu kitabın her sayfasında hissediyorsunuz. Bilgileri çok özel, okuması keyif verici. Özellikle "Metallica" ilgi alanınıza giriyorsa kaçırmamanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Biyografik yazıların her zaman bu kadar iyi olduğunu görmek zor bugünlerde.
Paslanmaz Metalciler
2025 75. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2025 17:43
Sürekli dinlediğiniz bir müzisyen hakkında okumak dinlediğiniz müziğe olan saygınızı ve farkındalığınızı arttırır. Bu beni fazlasıyla tatmin eden bir aktivite. Beklediğimden çok farklı hislerle okudum tüm kitabı. Hayranı olduğunuz bir sanatçının ya da grubun tarihini en ince detayına kadar öğrenmek her zaman için iyi fikir olmayabilir. Kayıtlar kitabından sonra da aynı yorumu yaptım. Bu tarz biyografi kitapları bazen korkunç bir "reality check" etkisi yapıyor ve her şeyin o kadar da güllük gülistanlık olmadığını hatırlatıyor. Bazı heveslerin kırılması pahasına da olsa müzik bağlamında buz dağının görünmeyen kısımlarını keşfetmeyi severim. Bu 500 sayfalık Metallica biyografi buz dağının bile bittiği noktanın çok daha altına iniyor. Bu adamların sadece elinde biralarla sahneye çıkıp, kirli gitar sesleri çıkarmaktan ibaret olmadığını, en ham yaşlarda şöhretle tanışıp bunu nasıl yönettikleriyle ilgili geniş bakış açıları sunuyor. "Metallica bile olsan bir yaştan sonra müzikle olan savaşın ters teper ve kendine açtığın savaşa dönüşür." diye bir cümle yazmışım kitabın ortalarında. Sonlarına doğru anladım ki bu savaşın sebebi aslında <Metallica bile olsan> gerçeği. Büyük grup demek, büyük isim demek akabinde büyük şöhret demek. Bir sanatçının kendi başına bela ettiği en büyük zehir olan şöhret. Bu grubun da -neredeyse- şöhret kelimesinin tüm harflerini kokain haline getirip burundan çektiğini ve dibini tabakla sıyırdığını söylemek abartıya kaçmaz. Bu zamanları yardım alarak ve profesyonelce adımlar atarak grubu ayakta tutacak şekilde atlatmışlardı. İlk dönem albümleri inanılmaz soundlar, riffler ve cümleler içeren ve thrash metal gibi bir subgenre' ı bile hatrı sayılır süre ana akım haline getiren şaheserler bütününden oluşuyor. Her ne kadar Metallica'yı Metallica yapan ve

Joel McIverYazar · 1 kitap
Doğum tarihi: 10 Şubat 1971 (47 yaşında), Paddington, Londra, Birleşik Krallık Filmler: Aural Amphetamine: Metallica and the Dawn of Thrash Eğitim: Backwell School, Edinburgh Üniversitesi