Nisan 2019
Kutlu Yayınevi

2022 3. kitabı
MEYDAN Kitabın yazarı "Dedemin Saati" eseriyle tanıdığımız Mehmet Tuna, gerçekten usta bir kalem. Eseri okurken olaylar ve kişiler arasındaki sağlam ve şaşırtıcı bağlantılarla beni çok etkiledi. Dönemin siyasi olayları ile sıradan insanları da çok etkileyici şekilde işlemiş. Eserimize gelecek olursak kahramanımız Bedirhan, 11 yaşında bir çocuktur. Ailesi ile Iğdır'dan göç ederek büyük bir şehre yerleşmiştir ve ailesine destek olmak amacıyla şehrin en bilindik meydanında simit satar. Bu sırada çevresini, bir çocuk bakış açısıyla gözlemler. Çevresinde çok renkli kişiler bulunur. Bunların arasında Berduş Salih adında bir kitapçı, bir çiçekçi, kağıt helva satan ve adı Veyso olan bir çocuk, meydanın müdavimlerinden Ömer amca ve zihin engelli torunu vardır. Geri kalan kişiler ise o gün orada bulunan rastgele kişilerdir. Ya da okuyucu öyle düşünür. Bedirhan hem simit satar hem meydanda olup bitenleri gözlemler. O sırada meydana siyah bir araçtan inen, siyah giyimli, siyah gözlüklü; elinde bazı parmakları eksik ve bir ayağı aksayan bir adam gelir. Çocuk, bu esrarengiz adamdan işkillenir ve gün boyu onu gözlemler. Bu sırada yazar, meydanda bulunan kişileri ustalıkla tasvir eder ve birbiri ile hiç ilişkisi olmadığını düşündüğümüz insanları geri planda birbirine şaşırtıcı bir şekilde bağlar. Berduş Salih aslında kimdir? Ömer amca göründüğü kadar masum mudur? Meydandaki sarışın bayanların geçmişte yaşadıkları nelerdir? Ve en önemlisi Bedirhan, siyah giyili adamın sırrını çözebilecek midir? Mutlaka okumanızı öneririm.
Meydan
2024 29. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2024 16:18
Meydan Meydan Meydan Mehmet Tuna . Herkese merhaba. Eskişehir kitap fuarında kendisiyle tanışma fırsatı bulduğum, eğitimci yazar @mehmettuna86 meslektaşımın #Meydan adlı kitabını imzalı almak benim için mutluluktu. Merakla okuduğum, bir solukta biten, tadı damağımda kalan bir kitap oldu. Gözlerinizin önüne bir meydan getirin.  Bu meydanda birçok seyyar satıcı ve günlük hayatın sıradan insanları bulunur . Bu insanlar birbirlerini tanımadan, birbirlerine dokunmadan geçer giderler. Ancak birbirlerini tanımayan bu insanlar ya geçmişleriyle, geçmişlerinde birbirlerine dokundularsa? Yazar bu bağlantıyı, meydanın hareketliliğini, kişi -mekan tasvirini öyle güçlü yapmış ki realist betimleme ile öyküyü ustalıkla birleştirmiş. Ayrıca dönemin siyasi olaylarının kişiler üzerindeki izlerini de etkilenerek okudum. Kitabın konusu : Ailesiyle Iğdır 'dan büyük şehre göç eden 11 yaşındaki Salih, ailesine destek olmak için meydanda simit satar. Kitapçı Berduş Salih, çiçekçi abla ve kağıt helva satan Veyso meydanın satıcılarındandır. Meydanın müdavimlerinden olan Ömer amca ve torunu zihinsel engelli Ayşe her gün meydana gelir, simit alırlar.  O gün meydanda iki sarışın kadın, Ömer amca ve torunu Ayşe ayrıca diğer insanlar vardır. Derken siyah arabadan bir ayağı aksayan siyah giyimli ve iki parmağı olmayan bir adam iner ve meydana gelir. Bu karanlık görünümlü adam , Salih 'in dikkatini oldukça çeker. Burada yazar,arka planda geçmişe döndürür okuyucuyu. İki sarışın kadın ile siyahlı adamın bağlantısı nedir? Siyahlı adam aslında kimdir? Ömer amca, göründüğü kadar babacan mıdır?  Ömer amca ,kimlerin hayatına etkilemiştir? Salih'in babası daha farklı bir hayat yaşar mıydı? . Tavsiyemdir. @pamukokumalar #pamukokumalar #pamukileyerliyazar #hazirandagrikapak Kübra Kabakcı
Alıntı
2020 81. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2020 19:21
Bedirhan 11 yaşında okula gitmekte aynı zamanda tatil günlerinde evlerinin yakınındaki meydanda simit satarak ailesinin geçimine yardım etmektedir O pazar günüde erkenden meydana gelmiş tezgahını açmış satış yapmaktadır Bir süre sonra meydana yanaşan siyah bir minibüsten inen adam onun dikkatini çeker ve adamı incelemeye başlar Arkadaşı Veysiye'de adamın ne kadar tuhaf haraketler yaptığını anlatsada Veysi umursamaz Bedirhanı . Ve satışına devam eder Bedirhan bu sırada meydana gelen iki kadını incelemeye başlar kadınlar ondan iki simit alıp boş bir banka geçer oturur bir süre sonra meydana Bedirhan'dan sürekli simit alan Ömer amca karısı ve torunu Ayşe gelir. Sonrasında Bedirhan kitapçı Berduş Salih'i görür ve gizemli adamdan ona bahseder Salih ona insanların farklı farklı olduğunu değişik dertleri olduğunu anlatır fakat Bedirhan bu adamda bir gizem olduğunu hissetmiştir tüm bunları kafasında sorgularken bir anda bankta oturan kadınların yanına iki erkek gelir ve tartışmaya başlarlar gizemli adam adamların yanına gidip onları ordan uzaklaştırır, Peki ama kimdir bu gizemli adam derdi nedir oraya niçin gelmiştir amacı nedir Peki ya Bedirhan onun asıl hikayesi nedir Bu ve benzer soruların cevabı kitabımızda saklı çok anlamlı düşündürücü bir kitaptı 11 yaşındaki bir çocuğun gözünden bir meydan ve orda yaşanan günlük olayların anlatıldığı bu kitabı okumanızı tavsiye ederim
2020 186. kitabı
Bedirhan, büyük bir şehrin meydanında simit satarak ailesine katkıda bulunan küçük bir çocuktur. Meydana gelen siyahlar giymiş, esrarengiz bir adam çocuğun dikkatini çeker ve çocuk, siyahlı adamın hareketlerini titizlikle incelemeye başlar. O an meydanda bulunan Ömer amca, Berduş Salih ve sarışın kadınların da hikâyeye dahil olmasıyla yıllar önce uzak bir coğrafyada yaşanan bazı olayların herkesin hayatına az veya çok etki ettiği oraya çıkar…(Tanıtım yazısı) Bir bölümde: “Bu kitap tam elli yedi sene önce basılmış Bedirhan. Kim bilir kimler okudu bu kitabı? Kimler, kimlere hediye etti? Sayfaların yanlarında ve altlarında olan notları kimler yazdı? Bu kitabı yeni sahibine teslim ederken kitap kimlerin elinden geçtiyse onların hatıralarını da teslim edeceğim. Bu yüzden kitaba saygı göstermem gerekiyor.” Diyen bir paragraf var. Bu bölüm bana sahafta hissettiklerimi anımsattı. Aynı düşüncelerle almasam bile sahafta kitap karıştırmayı, yazılmış notları okumayı ve üzerine düşünmeyi seviyorum. Hele ki imzalı, hediye edilmiş bir kitap ise buraya geliş sebebini, hikayesini merak ediyorum. Kitabın adı ‘MEYDAN’ olunca ve olaylar meydanda geçince aklıma şehrimdeki meydanlar geldi ( tabii bildiğim). Sultanahmet, Taksim, Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş, Eminönü, Beyazıt gibi meydanlar ilk önce aklıma geldi ama okudukça onlar kadar hareketli, değişken, kalabalık değil de Ortaköy, Bostancı, Maltepe gibi daha küçük, az hareketli meydanlar aklıma geldi. Okurken bende kişi, olay merkezli değil de mekan merkezli hissi uyandırdı. Meydanda ki kişilerin karşılaşmaları, yaşananlara dahil olmaları ile onların hikayeleri anlatılıyor. Meydan’a gelen kişiler bir şekilde, geçmiş zamanda birbirlerinin hayatına dokunmuşlar. Aslında gerçek hayatta böyle insan bir birlerinin hayatlarına bazen
Meydan Bu
2022 8. kitabı
Toplumsal ve bireysel buhranlarımızı insanı merkeze alıp işleyen uzun hikâye tadında bir eser diyebiliriz Meydan kitabı için. Meydan, ülkenin panoraması âdeta. Rahat okunabilir bir çırpıda.

Mehmet TunaYazar · 3 kitap
Mehmet Tuna 1986’da Bursa'nın Mustafa Kemal Paşa ilçesine doğdu. Türkçe öğretmenliği yapan Mehmet Tuna ayrıca çocuk edebiyatı üzerine ve Roman kitapları yazmakta.