1919-1922 I-II

Millî Mücadele

Kazım Özalp
"Ben, son itaat edecek neferim kalıncaya kadar dövüşeceğim. Fakat maksat şahsi şeref değil, ortak ve mukaddes bir gayedir"
Sakarya Muharebesinde milletimizin katlandığı fedakârlık ve gösterdiği gayret, beşer gücünün üstündedir. Ancak vatan ve İstiklal sevgisi, bu zorluklara karşı koymak kudretini ve cesaretini bizlere vermişti.
Sayfa 214·Kitabı okudu
Tarih
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
Demiryolu geçitlerine ve mühim askeri sevk ve idare noktalarına mağrur İtilaf subayları ve askerleri getiriliyor, bu suretle memleket demir çemberler içerisine alınıyordu. Herkes üzücü geleceğin süratle yaklaştığını hissediyordu.
Sayfa 3
Korgeneral Doğan Özgöçmen
Eğer bugün ölümden korkmayan, yurt ve millet yolunda hak ve adalet uğrunda gerekince ölümü hiçe saymasını bilen saygıdeğer bir Türkiye'ye şerefle tevarüs etmiş bulunuyorsak, bu mutlu sonucu, işte bu kuşağın, « Vatan ve milleti ebet - müddet; yalnız o her şeyin üstünde » ilkesi ile, her türlü hizmeti seve seve ve herhangi bir karşılık beklemeksizin, fikir ve icra birliği ve beraberliği ve özellikle hoşgörü ve samimi anlayış sayesinde başarı ile yapabilmiş olmalarına borçluyuz.
Milli hükümetin ve milli ordumuzun muvaffakiyetleri milletin maneviyatını çok yükseltmişti. Memleketin diğer cephelerindeki genel durum da iyiliğe doğru yürüyordu. Doğuda vaziyetimiz tamamiyle düzelmiş Ruslarla pek yakın ilişki kurulmuştu. Zonguldak’ta bulunan Fransız kuvvetleri Haziran ayı sonunda oradan çekildi ve Temmuz başlarında da İtalyanlar Antalya’yı boşalttılar. Artık Avrupalılar fırsat düştükçe Leh’imizde konuşuyorlardı.
Sayfa 180·Kitabı okudu
Tarih
Yunanlıların Sakarya Muharebesinde muvaffak olamamalarının sebepleri pek çoktur. Planlarında, strateji ve tabya hareketlerinde hataları vardır. Bunların sayılması ve tartışılması ayrı bir konudur. Yalnız şunu söyleyeyim ki, bizi küçük görmeleri kendileri için çok büyük bir gaflet olmuş ve bunun cezasını fazlasıyla çekmişlerdir.
Sayfa 214·Kitabı okudu