Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Milli Mücadele'de Müdafaa-i Hukuk'tan Halk Fırkası'na Geçiş (1918-1923)

Zeki Çevik

Milli Mücadele'de Müdafaa-i Hukuk'tan Halk Fırkası'na Geçiş (1918-1923) Sözleri ve Alıntıları

Milli Mücadele'de Müdafaa-i Hukuk'tan Halk Fırkası'na Geçiş (1918-1923) sözleri ve alıntılarını, Milli Mücadele'de Müdafaa-i Hukuk'tan Halk Fırkası'na Geçiş (1918-1923) kitap alıntılarını, Milli Mücadele'de Müdafaa-i Hukuk'tan Halk Fırkası'na Geçiş (1918-1923) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu çerçeve bilgiler ışığında Müdafa-i Hukuk: Osmanlı Devleti’nin asırlık hatalarından sorumlu tutulan, Mondros mütarekesinin haksız uygulamaları ile zulüm ve adaletsizlik baskısı altında ezilmek, sömürge halinde yaşatılmak suretiyle cezalandırılmak istenen Türklerin millet olarak ve bu topluluğun siyasi ifadesi olan milli, bağımsız bir devlet kurarak yaşamak hakkını, Osmanlı Hükümetine, imparatorluğun diğer unsurlarına ve bu hakkı tanımayan birinci Dünya Harbinin galip devletlerine karşı fiili bir mücadele sonunda elde etmeyi sağlamak fikir ve çalışmasıdır.
Yine 9 Mart 1919’da Damat Ferit Paşa, Webb’e ziyarete gelerek ve “birkaç kez” daha önce söylediklerini yani kendisinin ve efendisi padişahın umutlarını Allah’tan sonra Majestelerinin hükümeti üzerinde birleşmiş olduğunu tekrarlayıp bunun Londra’ya bildirilmesini istiyor. Webb, 11 Mart‘ta Sir R. Graham’e yazdığı mektupta, Damat Ferit Kabinesi’nden “düşünülmesi mümkün olan en İngiliz yanlısı” diye söz ediyor ve İngiliz isteklerine uyma derecelerinin hayli mahcup edici olduğunu, sadrazamın her bir valiye bir İngiliz danışman atamak istediğini, tabii böyle bir şeyi kabul etmemekle birlikte teklifin ilginç olduğunu anlatıyor.