Modern Bilim: Tanrı Var

Emre Dorman

Modern Bilim: Tanrı Var Gönderileri

Modern Bilim: Tanrı Var kitaplarını, Modern Bilim: Tanrı Var sözleri ve alıntılarını, Modern Bilim: Tanrı Var yazarlarını, Modern Bilim: Tanrı Var yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tasarım Kanıtı , Hassas Ayar Kanıtı ve İnsancı İlke
‘Tasarım Kanıtı’, ‘Hassas Ayar Kanıtı’ ve ‘İnsancı İlke’nin bizi ulaştırdığı bazı önemli sonuçlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir: 1. Evrenin kanunları bilinçli bir şekilde tasarlanmıştır. Bu kanunlar, maddeye içkin olduğu için, bunların bilinçli yaratılışı, maddenin yaratılışı demektir. 2. Evrendeki oluşumlar, çok kritik ayarlar ile hassas bir düzen içinde tasarlanmıştır. Tanrı’nın evreni bilinçli bir şekilde yarattığını söyleyen teistlerin beklentisi ile evrende ki tablo tam bir uyum içindedir. 3. İçinde yaşamın oluşabileceği bir Dünya’nın tesâdüfen oluşması, ihtimâliyet hesapları açısından matematiksel olarak imkânsızdır. Kısacası evrendeki bilinçli tasarım, spekülasyonlarla değil, matematiksel objektif deliller ile temellenmektedir. 4. Evrenin yaşından, büyüklüğüne, Dünya’nın Güneş’e göre konumundan Ay’a göre konumuna, suyun tasarımından karbon atomunun tasarımına, protonun elektrik yükünden elektronun kütlesine kadar önceden insan için anlamsız olan tüm oluşumların, çok hassas ayarlarla ve Dünya’da canlılığın varolabileceği şekilde düzenlenmiş olduğu görülmüş ve insan için anlamsız olan pek çok şey bu saye de anlam kazanmıştır. 5. İnsanın, içinde yaşadığı Dünya ve diğer canlılar ile mükemmel bir uyum içinde olması ve ayrıca bilinçli bir varlık olarak bütün bu oluşumları gözlemleyerek hizmetine sunulmuş sayısız nimetlerden faydalanabilmesi, Tanrı’nın yaratılıştaki lütfunu açıkça ortaya koymaktadır. Modern bilimin verilerinden hareketle ortaya konulan kanıtlar evrendeki tüm bu oluşumların hikmetini daha iyi değerlendirmemizi sağlamaktadır.
Sayfa 223Kitabı okudu
Doğa yasaları
"..... matematiksel yasalar bize, şâyet birisi cebine beş lira koyar ve ardından buna iki lira daha ilâve ederse, bu kişinin cebinde yedi lira olacağını söyler. Ancak matematiksel yasa, hiç bir zaman bu kişinin cebine tek bir lira dahi koymaz. Bu örnekten hareketle aynı şekilde, bir doğa yasasının kendiliğinden hiç bir şeyin nedeni değil, sadece Tanrı’nın düzenli olayları ne şekilde meydana getirdiğini tanımlamanın bir yolu olduğu söylenebilir."
Sayfa 222Kitabı okudu
Reklam
"Evrenin varlığının arkasında üstün bir mantığın bulunduğunu kabul etmeyen bir bilim adamını anlamak bilimin gelişmelerini inkâr eden bir ilahiyatçıyı anlamak kadar zordur." Wernher von Braun (Uzay Bilimci ve Füze Mühendisi)
Sayfa 219Kitabı okudu
"İlahi varlığı keşfetme yolculuğum şu ana kadar aklın uzun bir hac yolculuğu olmuştur. Kanıtın beni sürüklediği yere gittim. Ve bu beni, kendiliğinden var olan, değişmez, maddi olmayan, her yerde hazır ve nazır her şeye gücü yeten bir Varlığın var olduğunu kabul etmeye götürmüştür." Antony Flew, There is A God, s. 155.
Sayfa 219Kitabı okudu
"Yeryüzünde gözlemlediğimiz yaşamın kaynağına dair yapılabilecek yegâne tatmin edici açıklama, sonsuz zekâya sahip bir Aklın varlığıdır. " Antony Flew, There is A God, s. 132.
Sayfa 218Kitabı okudu
Dizayn
"Bilim yasaları, şimdi bildiğimiz biçimiyle, elektronun elektrik yükünün niceliği ve proton ve elektronun kütlelerinin oranı gibi pek çok temel sayı içerir… Şaşılası gerçek ise bu sayıların değerlerinin yaşamın gelişimini olanaklı kılmak için çok ince ayar edilmiş gibi gözükmesidir." Stephen Hawking (Astrofizikçi) - A Brief History of Time, s. 125.
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
“Kimse yeryüzünde kendini yabancı gibi hissetmemelidir. Zira her geçen gün evrenin yapısını biraz daha tanıyor, onun biz buraya gelmeden önce bir şekilde bizden haberdar olduğunu seziyorum.” Freeman Dyson (fizikçi)
Sayfa 207Kitabı okudu
"….Kör şans, ışığın var olduğunu ve onun kırılmasını biliyor muydu ve bütün varlıkların gözlerini bunu garip bir biçimde kullanacak şekilde mi düzenledi?.." Isaac Newton, ‘Gerçek Dinin Kısa Bir Planı’, Aktaran: Enis Doko, Dâhi ve Dindar: Isaac Newton, İstanbul Yayınevi, İstanbul (2011), s. 51-52.
Sayfa 205Kitabı okudu
….bilim, evrenin ve yaşamın kökeninde tesadüflere meydan bırakmayacak derecede ilahi bir organizasyonun zorunluluğuna dikkatleri çekmekte, bu zorunluluğun adını koymak ve yüceliği karşısında teslim olmak ise insanlara kalmaktadır.
Sayfa 202Kitabı okudu
"Doğanın temel değişmezleri ve yaşamın ortaya çıkmasına neden olan ilk koşullar, şaşırtıcı bir kesinlikle ayarlanmıştır. Evrenin ne denli akıl almaz bir incelikle ayarlandığı hakkında bir fikir vermek için Yer’den Mars gezegeni üzerinde bir çukura topunu göndermeyi başarabilen bir golf oyuncusunun becerisini düşünmek yeter! " Jean Guitton, Tanrı ve Bilim, çev: Yaşar Avunç, Simavi Yayınları, İstanbul (1993), s. 54.
Sayfa 185Kitabı okudu
255 öğeden 171 ile 180 arasındakiler gösteriliyor.