Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modern Doğa Anlayışı ve Kuantum Teorisine Giriş

Max Planck

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Özgür İrade Sorunu
İnsanın kendi verdiği karardan edindiği bilgi kendi ruhunda öylesine bir yaşantıdır ki, bu yaşantıdan yeni bir karar doğabilir, böyle olunca insanın verebileceği kararların sayısı çoğalır, Böyle her yeni karar birbirine eklenerek bir karar zinciri oluşturur ki, insan gelecekte yapacağı eylemin hangisi olacağı veya olması gerektiğini bu zinciri yürütmeden belirleyemez. Başka bir deyişle, birbirinden türeyen karar ve karar gerekçelerinden oluşan bu dizi olmadan insan, yeni bir gerekçeyi tek başına türetecek bir bilgiye ulaşamaz.
iyi bir teorinin başarıya ulaşması için propagandaya ihtiyacı yoktur...
Reklam
İRADE VE EYLEM ÖZGÜRLÜĞÜ
Nedensellik yasası her insanın herhangi bir andaki eylem veya davranışları, ruhsal yaşantı olayları, özellikle de kararlarının, iç dünyasının bir önceki anda bulunduğu durumla ve çevresinden gelen etkilerle koşullanmış olduğunu söyler. ... irade ve eylem özgürlüğü denince söz konusu olan şey aslında yukarıdaki gibi bir nedensel bağlam veya ilişkinin varlığı değil, bu ilişkinin insanın kendisi tarafından bilinip bilinmediği sorunudur.
Sayfa 74 - Alan Yayıncılık Birinci baskı ocak 1987
Einstein'ın Kuantum Mekaniği Anlayışının Sorgulanması
Klasik fizik, fizik yasalarının sonsuz küçük boyutlar içinde kendini en mükemmelinden ortaya koyduğu varsayımı üzerine oturmamış mıdır? Çünkü bu fiziğe göre, fiziksel bir süreç, dünyanın hangi yerinde olursa olsun, o yerdeki ve ona hemen komşu yerdeki durumuyla hepten belirli olmaktadır. Bundan ötürü de, tüm fiziksel durum büyüklükleri, yani konum, hız, elektriksel ve manyetik alan büyüklükleri vb. hep salt lokal bir karakter taşıyor. Bunların arasındaki yasalar uzay-zamansal diferansiyel denklemlerle tamamı ile saptanıyor. Ama bütün bu yöntemler belli ki artık atom fiziğiyle başa çıkamıyor, kısacası bu kavramların eksiklerinin tamamlanması ya da yerine daha genelinin konması gerek.
Sayfa 229Kitabı okudu
Determinizm ve Kant'ın Zaman Kavramı
Her davranış, yalnız ardındaki gerekçe tarafından nedensel olarak koşullanmayla kalmıyor, aynı zamanda kendisi de daha sonraki bir davranışın gerekçesi oluyor. Gerekçe ve davranışların birbirini art arda etkilemelerin den böylece sonsuz bir zincir meydana geliyor. Manevi yaşantımızdaki bu zincirin her halkası hem bir önceki hem de bir sonraki halkayla kesin nedensel bir bağlam içinde yer alıyor.
Somut varsayımları geride bırakmak
Ölçüm sonuçlarını anlayabilmek amacıyla klasik fiziğin somut varsayımlarını bırakmamız gereği ortaya çıkmıştır, artık bundan sonra teorik araştırmalar açısından, yepyeni soyut kavramlar oluşturmaktan başka bir çıkar yol kalmamıştır geride. Evrimin bu yolu kaçınılmazdır, yürünmelidir. Hiç bir güç bunu engelliyemez.
Sayfa 101 - Alan Yayıncılık Birinci baskı ocak 1987
Reklam
rastlantı
Raslantı ve olasılık sadece makroskopik gözlemci için var (Arkanot 10, Y.Ö.) ki bu olasılığın büyüklüğü ve anlamı genelde böyle bir gözlemcinin bilgilerinin kapsamıyla ilişkilidir (orantılıdır). Makroskopik gözlemci için durum böyle iken, mikroskopik (mikro-dünyayı izleyen) gözlemci her yerde kesinlik ve keskin bir nedensellik görür. Makroskopik gözlemci yalnızca biraraya getirilmiş değerlerle hesap yaparken yalnızca istatistiksel yasaları tanımaktadır. Buna karşılık mikroskopik gözlemci bireysel değerlerle iş görür, bu değerler tizerine dinamiğin daima birebir anlam taşıyan yasalarını uygular. Yukarda ele aldığımız zar oyununu mikroskopik açıdan değerlendirirsek, yani zarın yapılış biçiminden başka onun başlangıç konumunu, başlangıç hızını ve de masa yüzeyinin dıştan etkisini, havanın direncini zarın her fırlatılışı için tam olarak bilebilirsek, artık raslantıdan söz etme olanağı kalmaz (Arkanot 11, Y.Ö.), o zaman zarın sonunda üzerine oturduğu yanyüzünü ve noktayı tam olarak önceden hesaplıyabiliriz.
Sayfa 42 - Birinci baskı ocak 1987
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.