Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Batı Anadolu Köyünde Hayat, Aşk, Emek

Modernliği Dokumak

Kimberly Hart

Modernliği Dokumak Yorumları ve İncelemeleri

Modernliği Dokumak yorumları ve incelemelerini, Modernliği Dokumak kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Modernliği Dokumak puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.510 üzerinden
3 Kişi · 2 İnceleme
217 syf.
10/10 puan verdi
Sosyolog bir hocam tavsiye etmişti. Kitabı almam çok zor oldu. Çok maceralı. Hatta kargonun sahibi ve CEO'suna ulaşmıştım bu kitabın akibeti için (Kargolar bilirsiniz başağrıtıcı ama sağolsunlar ilgilendiler kitap geç te olsa elime ulaşmıştı). 4-5 yıl oldu okuyalı ama çok referans verdiğim, nitel araştırma için örnek gösterdiğim bir çalışma olduğu için tanıtım/inceleme yazmak istedim. Manisa'nın yörük dağ köyüne New York'lu bir kadın antopolog'un etnolojik araştırma için gelmesiyle başlar kitap. Roman değil tabi. Antropoloji araştırması, çok eğlendirici, bilgilendirici, ufuk açıcı; iyi bir dili olan, okunabilecek bir kitap. Köyde belli sürelerle 10 yıl gidip geliyor. Köylüler gibi giyiniyor. Hatta köyün kızları ilk başta yadırgıyorlar daha doğrusu şaşırıyorlar. O yıllar Batı'lı filmerdeki gibi batılı giyim tarzına sahip olmak isteyen ya da öykünen kızlar, Batı'dan gelen bir kadının yöresel giyim yarzına bürünmesine şaşırıyorlar. Hatta takılıyorlar. Yazar da katılımlı gözlem için yöresel uyumun öneminden bahsediyor metodoloji bölümünde. Araştırmaya, Nitel çalışmalara, meraklı okurlara özellikle tavsiyemdir.
Modernliği Dokumak
Modernliği DokumakKimberly Hart · Koç Üniversitesi Yayınları · 20116 okunma
217 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Amerikalı araştırmacı Kimberly Hart, Yuntdağ bölgesindeki Örselli köyüne gidip 10 yıl süren etnografik bir çalışma yapar. Modernliği Dokumak adını alan bu eser aslında bu bölgede yapılmış çalışmaları kapsayan bir dizi makalelerin kitaplaştırılmış halidir. Kitapta modernleşme ve küreselleşme süreçlerinin insanların hayatları üzerindeki etkileri, sosyal ilişkilerin dönüşüm ve değişimleri belli çerçeveler içinde sunularak ele alınmıştır. Bu makaleler Dobag isimli projenin yürütüldüğü Örselli köyünde halı, kilim dokuma kooperatifinin kurulması ve bu vesileyle yerli, yabancı alıcıların köy halkıyla kurdukları ilişkileri analiz etmektedir. Modernliğ dönüşüm sürecinde geleneğe dışardan bakanlar ve geleneğin içindekilerin farklılaştığı temel noktaları yansıtan yazar, tüketim alışkanlıklarındaki ve sosyal yapıdaki değişimin bu süreci nasıl etkilediğini anlatmıştır. Kitapta İslâmî pratiklerin bu süreçler üzerindeki etkisi ve rolünden de bahsedilmiş ve belli başlıklar altında incelenmiştir. Bu bölüm de oryantalist okumaların izleri görülebilir.
Modernliği Dokumak
Modernliği DokumakKimberly Hart · Koç Üniversitesi Yayınları · 20116 okunma