Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Montessori Yöntemiyle Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

Tim Seldin

Montessori Yöntemiyle Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir? Sözleri ve Alıntıları

Montessori Yöntemiyle Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir? sözleri ve alıntılarını, Montessori Yöntemiyle Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir? kitap alıntılarını, Montessori Yöntemiyle Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bez Seçimi
Bütün anne babalara, hazır bezlerden ziyade gelenek pamuklu bezleri kullanmalarını tavsiye ederim. Geleneksel bezleri yıkayıp temizlemenin son derece zahmetli ve masraflı olduğunun farkındayım. Fakat aynı zamanda olumsuzluklardan çok daha ağır basan üç önem avantajları vardır: Birincisi, hazır bez kullanmak, hızla kokuşan, işlenmemiş çöp yığınlarının şehirlerdeki atık sistemlerini doldurmasına sebep olur. İkincisi doğal pamuk, bebeğin cildini çok daha az tahriş eden bir maddedir. Son olarak, pamuklu bez kullanan bebekler, altlarının ıslak olduğunu çok daha çabuk hissederler. Böylece bebek, tuvalet alışkanlığı kazanma aşamasına geldiğinde, çişinin geldiğini kolayca fark eder.
Sayfa 28 - Kaknüs Yayınları
Sakinleşsin ve yatışsın
Bebekler, büyüklerin kendileriyle bebekçe konuşmasından çok hoşlanırlar: agu gugular, şarkılar ve ilginç seslerle yapılan taklitler çok dikkatlerini çeker. Ve tabii, şiirler okumak, ninniler söylemek veya sallanan sandalyede bebeğinize yüksek sesle kitap okumak, onu sakinleştirmenin en iyi yollarıdır. Bazı bebekler kolayca irkilir ve ağlarlar. Bazıları ise uykuya çok zor dalarlar ya da ışığa, sese veya temasa fazlasıyla duyarlıdırlar. Bebeğiniz bu yönde bir tepki verirse veya onunla konuşup ona şarkı söylerken kayıtsız kalırsa telaşlanmanıza hiç gerek yok. Sadece onunla ilgilenmeye devam edin. Bebeğinize narince dokunun ve onunla yumuşakça konuşun. Ortamın sessiz ve mümkün olduğunca loş olmasına özen gösterin. Bebeğiniz zamanla çevresine alışacak ve bu yabancı dünyaya güvenmeye başlayacaktır.
Sayfa 25 - Kaknüs Yayınları
Reklam
Bebeğin bakımında her iki ebeveyn de sırasıyla görev almalıdır. Böylece her ikisi de bebekleriyle güçlü ve yakın bir bağ kurduğundan emin olabilirler. Bebeğiniz kucağınızda yatarken onu şefkatle okşayın ve çıplak göğsünüze bastırın. Böylece sıcacık bir ten teması sağlamış olursunuz.
Sayfa 24 - Kaknüs Yayınları
Bazı bebekler ilk aylarda vücutlarını keşfederken yüzlerini yolarlar. Bebeğin ellerine eldiven takmak yerine, sık sık tırnaklarını kesmeyi tercih edin. Böylece bebeğinizin vücudunu keşfetmesine engel olmamış olursunuz. Bir süre sonra bebeğiniz ayaklanını keşfetmeye başlayacaktır. Ayak tırnaklarını da sık sık kesmeyi ihmal etmeyin. Çoğu bebek, sıcacık sarılıp sarmalanmaktan hoşlanırlar. Fakat bebeğiniz büyüyüp sağına soluna dönmeye, emeklemeye, ayağa kalkmaya ve nihayet yürümeye başlayınca ellerini ve ayaklarını hiç değilse evdeyken çıplak bırakın. Böylece rahat hareket edecek ve özgürce etrafını keşfedebilecektir.
Sayfa 27 - Kaknüs Yayınları
"Bir bebek çevresindeki her şeyi gören, duyan, koklayan, dokunan ve özümseyen, mükemmel donanımlı bir insandır"
Sayfa 23 - Kaknüs Yayınları
Çocuklar öğrenme sürecinde "kritik dönemlerden" geçerler. İdeal öğrenme fırsatı sunan bu dönemlerin çoğu, hayatta bir kere yaşanır.
Sayfa 14 - Kaknüs Yayınları
Reklam
Sınırlı bir fırsat
Kritik bir dönem boyunca çocuk, yeni şeyler öğrenir, yeni yetenekler edinir. Farkında bile olmadan, beyninin çeşitli fonksiyonlarını geliştirir. Fakat kritik dönemler geçicidir. Çocuk belirli bir yeteneği kavrayıp öğrendiğinde, bu yetenekle ilgili kritik dönemin de sonu gelmiş demektir. Eğer bu dönemde çocuk, kendisine gerekli olan bilgi ve beceriyi gözlemleyemezse ya da uygulama fırsatı bulamazsa bunu öğrenme şansını yitirecektir. Çocuk aynı yetenekleri ileriki dönemlerde de öğrenebilir fakat bunun için uzun yıllar boyunca azimle çalışması gerekebilir. Bir örnek vermek istersek çocuklar, dil öğrenmeye eğilimli oldukları iki-üç yaş döneminde, birden fazla dili kolaylıkla öğrenirken bu iş, biz yetişkinler için çok daha zordur.
Sayfa 15 - Kaknüs Yayınları
Özgür Bebek
Bebeğin öğrenmek için etrafta dolaşıp eşyalan incelemesi gerekir. Güvenli ortam sağlamak, aslında ona bu özgürlüğü yaşatmak demektir. Çoğu anne baba güvenlik konusunda aşırı hassas davranır. Çocuklarının hareketlerini çocuk yatağı, oyun bahçeleri, mama masaları, yürüteç gibi eşyalarla sınırlarlar. Bebeklerin ana kucağından alınıp araba koltuğuna oturtulduğuna, oradan alınıp yürütece konulduğuna sık sık tanık oluruz. Bu tutum, çocuğa doğru dürüst hiç bir fiziksel faaliyet firsatı tanımadan, onu oradan oraya taşımaktan başka bir şey değildir. Güvenlik sebebiyle çocukları belirli ölçülerde sınırlandırmak anlaşılabilir. Öte yandan anne babaların, çocuklarını bebek taşıyıcılarına hapsettikleri her saatin, kaçırılan bir fırsat olduğunu unutmamaları gerekir. Daha fazla hürriyet sağladığınızda bebeğinizin kas koordinasyonunun gelişip kuvvetlendiğini görürsünüz. Evinizi çocuk açısından güvenli bir hâle getirmek için ne gerekiyorsa yapmaya çalışmalısınız. Bu sayede çocuğunuzun rahatça hareket edebileceği bir ortam hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuz bu güvenli ortamda, siz endişelenmeden dilediği gibi dolaşır, dilediği şeyi inceleyip keşfedebilir.
Sayfa 33 - Kaknüs Yayınları
Hemen hemen bütün bebekler (özellikle de erken doğanlar ve sağlık sorunu yaşayanlar), yumuşak bir bebek masajına çok olumlu tepki verirler. Masaj yapmak, bebeğinizin rahatlamasını ve aranızdaki bağın kuvvetlenmesini sağlar. Masaj aynı zamanda, bebeğin iyi uyumasına ve mamasını iyi sindirmesine de katkıda bulunur.
Sayfa 24 - Kaknüs Yayınları
Şüphesiz kritik dönemlerin başlangıç ve bitiş zamanı, çocuktan çocuğa değişir. Dolayısıyla, her bir çocuğu dikkatle izleyip davranışlarımızı onun kişisel ihtiyaçlarına göre belirlemeliyiz. Kritik dönemler, çocuğun bütün hayatına etki eder çünkü bu erken evrelerde öğrenilen şeyler, ileriki dönemlerde öğrenilecek bilgilere temel teşkil edecektir.
Sayfa 15 - Kaknüs Yayınları
Reklam
Montessori, çocukların ilgi ve eğilimlerinin çeşitli aşamalardan geçerek geliştiğini fark etti ve bu aşamaları "kritik dönemler" olarak adlandırdı. Bu dönemlerde çocuklar, çevrelerinde gördükleri şeylere büyük bir ilgi ve merakla yaklaşırlar. Yeterince istifade edildiğinde her kritik dönem, çocuğun gelişimini derinden etkileyen bir firsata dönüşür. Bunun için kritik dönemlerden geçme sürecini çok iyi anlamamız gerekir.
Sayfa 14 - Kaknüs Yayınları