Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Müslüman İlim Öncüleri - Cilt 1

Şaban Döğen

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Beyrunî(973-1051) matematik,fizik astronomi,tabî ilimlerle coğrafya üzerine çalışmalar yaptı.Tıp ve deneysel fizikle uğraştı.Dünya’nın yuvarlak olduğunu,Güneş sisteminde Dünya’nın ve diğer gezegenlerin Güneş etrafında döndüğünü söyledi. İlim öğrenmekten maksadın hak ve hakikati bulmak olduğunu belirten Beyrunî “Anlattıklarım arasında gerçek dışı olan varsa Allah’tan yardım dilerim.Batıl olan şeyleri öğrenip onlardan korunmak için de Allah’tan doğru yola götürmesini isterim.İyilik O’nun elindedir”demektedir.
Kur’an ve Yer çekimi
Razi(864-925),Beyrûnî’ye,İbn-i Sina’dan(980-1037),Hazinî’ye(11. ve 12.yüzyıl) kadar birçok İslam bilgini yerçekimi üzerinde durdular.Bir kısım meseleleri çekim gücüne dayanarak izah ettiler. Bu hakikat ilim dünyasında bilinmediği için birçok meselede olduğu gibi bu konuda da öncülük şerefi Batılılara verilmiştir.
Reklam
İslam âleminde, Hristiyan dünyada görülen manada bir ilim-din çatışması yoktur, böyle bir çatışma tarih boyunca da olmamamıştır.
İlmin önemi
İlim ehemmiyetlidir.Çünkü etrafımızdaki dünyayı ve Allah’ın sanatını anlamamızı sağlamaktadır.İlim ehemmiyetlidir.Çünkü cihanşümuldür.Bütün insanlığın ve bilhassa Müslüman milletlerin işbirliği sağlayan bir vasıtadır.(Prof.Dr.Abdus Salam)
Nasıl İlerleyebiliriz?
Abdus Salam’a göre nasıl ilerleyebileceğimizin cevabının büyük ölçüde “Nasıl İlerlemiştik?”sorusunun cevabı içerisinde saklı olduğunu söyler.Ona göre dünün Müslümanları: 1.Kur’an ve hadisin ilmî emreden emirlerine sımsıkı sarılıyorlardı. 2.İlme,âlime,ilim aramaya,ilim elde etmek için en uzak yerlere bile gitmeye büyük önem veriyorlardı. 3.Dinle ilmi birleştiriyorlardı. 4.İlme uluslararası bir karakter kazandırmışlardı. Onlar bu dört ana esasa gerekli ağırlığı verdikleri içindir ki bilimde öncülük yapacak seviyeye yükselmişlerdi.
Mikrobu Keşfeden Bilim İnsanı
Akşemsettin’in en büyük hizmetlerinden biri bulaşıcı hastalıklarla ilgili tespitleridir.O asırda bulaşıcı hastalıklar yüzbinlerce kişinin ölümüne sebep oluyordu.Onları ölüme terk etmek,buna seyirci kalmak doktorluk anlayışına sığmazdı.Her derdin devası bulunabileceğine göre,bu salgın hastalıklara da bir çare bulunabilirdi.Akşemsettin bu konuda inceden inceye araştırmalar yaptı.Sonunda hastalıkların teker teker çıkmadığını anladı ve insandan insana bulaşma yoluyla geçtiğini tespit etti.Bunu Maddetü’l Hayat isimli eserinde ayrıntılarıyla anlattı.Bulaşma,gözle görülemeyecek kadar küçük,fakat canlı tohumlar vasıtasıyla yayılmaktaydı.
Akşemseddin(1389-1459)Kitabı okudu
Reklam
İlk Nobel ödülü alan ve son yüzyılın büyük fizikçilerinden olan Müslüman bilim adamı Abdus Salam İslam dünyasının geri kalışını 2 sebebe bağlar: 1.Yeniliklere karşı cesaretin kırılıp taklitçiliğin baş göstermesi, 2.İlmi çalışmalardan uzak kalmaktır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.