Müzikonomi

Alan B. Krueger
6/10
1 Kişi
4
Okunma
1
Beğeni
276
Görüntülenme
“Müzik Kütüphanesi”nin ilk kitabı mart ayının başında çıktığında, 2020 yılının dünyayı durduracak bir salgınla “taç”lanmak üzere olduğunun farkında değildik. Yüz binlerce insanın hayatına mal olan küresel salgın, müzik endüstrisini de kökünden değiştirecek gibi görünüyor: Canlı müzik bir daha eskisi gibi olacak mı? Bu dönemde insanların ne kadarı bir araya gelerek eğlenmek isteyecek? Evden yapılan canlı yayınlar ve bu yayınların çoğunlukla “bedava” olması, dinleyicinin/izleyicinin kafasında performansın anlam ve önemine dair bir erozyona yol açacak mı? Müzisyenler, teknisyenler, ışıkçılar nasıl para kazanacak? Müzik, dünyanın en ucuz şeyi olmaya devam mı edecek, yoksa daha da mı ucuz olmalı? Peki müziksiz bir dünyayı birkaç gün deneyimlemek, acaba toplumun geri kalanına başka bir fikir verir miydi? Ve herkesi farklı farklı vuran bu salgın sırasında, müziğin bize nasıl güç, şifa ve dayanma gücü verdiğini bir kez daha görmedik mi? Müzik sektörünün dertleri giderek büyüyor ve dünya müzik çevreleri bu dertleri toplumun gündemine getirmenin yeni yollarını arıyor. Elinizde tuttuğunuz kitap, çok sıra dışı bir yazarın, çok yeni ve bu konular açısından çok önemli bir kitabı. Obama döneminin ekonomi başdanışmanı, iktisat profesörü Alan B. Krueger, Müzikonomi’de müzik endüstrisinin çeşitli yönleriyle fotoğrafını çekerken, buradaki eşitsizliklerden yola çıkarak dünya ekonomisine dair teşhis ve önerilerde bulunuyor.
Yazar:
Alan B. Krueger
Alan B. Krueger
Çevirmen:
Ergin Özler
Ergin Özler
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 328Basım Tarihi: 30 Haziran 2020Yayınevi: Mundi Yayınları
ISBN: 9786050695397Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
328 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Alan B. Krueger ,yıllarca Obama'nın ekonomik danışmanlığını yapmış birisi olarak, müzikten sadece dinleyici seviyesinde olmasında rağmen gerçekten hem müziği hem de ekonomiyi küresel bir biçimde ele almış. Günümüz müzik endüstrisi, müziğin dijital ortamlara taşınmasıyla zor zamanlar geçiriyordu. Müzik artık su almak, elektrik faturası ödemek ya da Patates cipsini marketlerde bulacakmış gibi kolay erişilen bir hizmet haline geldi. İnsanların en büyük sosyal aktivitelerinden birisi olan müzik; spor yaparken, yolculuk esnasında, işe yaparken, kitap okurken (ki bu kitabı okurken de müzik dinliyor olabilirsiniz) v.b bir çok aktivitelerin yanında müzik hayatımızda yer alıyor. Bir insan, bir günde ortalama 2 saat müzik dinleyebiliyor. Artık telefonlarımızdaki uygulamalar ile ( Spotify, Apple Music, Youtube) müzik her saniye yanımzda. Peki bu kadar kolay erişilebilen bir hizmetin aktörleri bu erişimlerin aşamasında neler yapıyorlar? Plak şirketleri, menajerler, organizatörler, sanatçılar, sosyal medya patronları ve streaming şirketlerinin artık devasa bir endüstri haline gelen bir oluşumun pay ve paydaşları olarak statüleri nelerdir? Müzikle uğraşanlar, müziğe karşı ilgili olanlar ve müzik ekonomisini merak edenler için güzel bir araştırma kitabı olmuş. Bazı arkadaşların çeviriden dolayı şikayetleri olmuş, Fakat, bir ekonomistin dilinden ancak böyle bir kitap dili çıkabilirdi. Kitabın son bölümleri benide oldukça sıktı. Özellikle bir bölümün, öylece Çin ve Çin müzik ekonomisine ayrılması ilgimi çekmedi.
Müzikonomi
MüzikonomiAlan B. Krueger · Mundi Yayınları · 20204 okunma
Reklam
328 syf.
·
Puan vermedi
Bir uzmandan, Obama’nın ekonomi danışmanından bacasız endüstri müziğin toplumları nasıl etkilediği, insan hayatındaki yeri ve dolayısıyla global ekonomideki yeri, ekonomiyi nasıl etkilediği, nasıl etkilendiği üzerine ufuk açıcı bir kitap (daha iyi bir çeviriyle çok daha akıcı çok daha zevkli okunan bir kitap olabilirdi, yazık) #müzikonomi #alanbkrueger
Müzikonomi
MüzikonomiAlan B. Krueger · Mundi Yayınları · 20204 okunma
Resim