Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nasıl Yaşarız Neden Ölürüz

Lewis Wolpert

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Vücudumuzda neredeyse 100.000 farklı çeşidi olan prote­inler, amino asit ismi verilen birbirine bağlanmış basit küçük moleküllerin dizisidir. Proteinlerde, yaklaşık olarak yirmi farklı amino asit bulunur; bunlardan on tanesini hücreler yapabilir, diğerleri besinlerden alınmalıdır. Proteinleri birbirinden fark­lı yapan, protein zincirinin nasıl katlanacağını, bu sayede de proteinin hem üç boyutlu yapısını, hem de işlevini belirleyen amino asitlerin sıralanması ve sayısıdır. Proteinler, karmaşık şekillerde katlanan ve şekil değiştiren akrobatlardır. Hücrelerimizin çoğu, binlerce farklı protein içerir ve her birinin binlerce, hatta milyonlarca kopyası olabilir. Eğer proteinlerin minyatür dünyasına girebilseydik, bu etkinliklerin sonucunda ortaya pozitif bir şeyin çıkmasına şaşırırdık; çünkü proteinler sade­ce şekil değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda rastgele ve hızla hareket ederler ve her birkaç saniyede milyonlarca farklı mo­lekülle iletişime geçerler. Neredeyse hücre içindeki her eylem, proteinlerin birbirleriyle ya da amino asit, karbonhidrat ve yağ gibi diğer moleküllerle etkileşimine bağlıdır.
Keşif
Kepler'in de söylediği gibi, bilim Tanrı'nın düşüncelerini ondan sonra düşünmekti.
Sayfa 13
Reklam
Proteinlerin davranışları, amino asitlerinin tam olarak na­sıl sıralandığı hususunda çok hassastırlar. Eğer zincirdeki tek amino asidin yerine bile başkası geçerse, proteinlerin katlan­ması önemli değişiklik geçirir ve bu da söz konusu proteinin normal işlevinde önemli bir farklılaşmaya ve anormal bir hücre işlevine neden olabilir. (..) bu, birçok hastalığın temelidir. Hemoglobin proteini içindeki sadece bir amino asidin değişmesiyle oluşan orak hücre anemisi, bunun net bir örneğidir.
Bilim Tanrı'nın düşüncelerini ondan sonra düşünmekti.
Sayfa 13
Nasıl üreriz
Dolly adı verilen koyun, bir yetişkin hücreden, yani hayvan memesinden alınmış bir hücreden klonlanmış ilk memeli olarak tarihe geçti; ama Dolly, sağlık problemlerinden dolayı çok erken öldü. Dahası birçok klonlama deneyindeki embriyonların yüzlercesi, normal olarak gelişemedi. Klonlanmış fare, inekler ve koyunlar, yine de gelişerek yetişkin hale geldi.
Sayfa 117
Reklam
Tuhaf ve çözülmeyen bir problem de insanların gerçekten yaşlılıktan dolayı ölüp ölmediğidir.
Sayfa 157Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.