Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk-Müslüman Kimliğinin Müzakeresi

Ne Mutlu Türk’üm Diyene

Gavin D. Brockett
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, savaştan yenik çıkmış perişan bir halkın ortak bir amaç etrafında kenetlendiğinde neler başarabileceğinin en büyük kanıtlarından biri olmayı sürdürüyor. Peki, halk ‘Türk milli kimliğini’ ne zaman ve nasıl sahiplendi? Resmi tarih, Cumhuriyet’in kuruluşuyla taçlanan süreci, ezelden beri var olan Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kendine gelişi, ‘uyanışı’ olarak gördü. Atatürk’ün ilke ve devrimleriyle, Türkleri “seküler” ve “çağdaş” milletler arasına soktuğunu, halka millet bilincini aşıladığını anlattı. Gavin D. Brockett, bu süreçte Türk milli kimliğinin ezelden beri var olduğu veya Kemalist elitin çabalarıyla halk tarafından benimsendiği şeklindeki beylik anlatılara meydan okuyor. Halkın milli kimliği sorgusuz sualsiz kabullenmediğini, diğer kimliklerle tartarak, karşılıklı tavizlerin verildiği, uzun ve zorlu bir müzakere sürecinin sonunda benimsediğini gösteriyor. Bu anlamda 1980’lerin ‘Türk-İslam sentezi’ anlayışının çok daha eskilere, çok partili sisteme geçişe kadar gittiğini ortaya koyuyor. Bu süreçte özellikle yerel basının Müslüman bir Türk milli kimliğinin inşasında oynadığı hayati rolü gözler önüne seriyor. Resmi tarih anlatısının aksine Anadolu halkının milli kimlik edinme sürecinde edilgen olmadığını, müzakereci bir fail olduğunu ortaya koyarak merkez/çevre ikiliğinin geçerliliğini de sorguluyor.
Yazar:
Gavin D. Brockett
Gavin D. Brockett
Çevirmen:
Özgür Balkılıç
Özgür Balkılıç
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 20 dk.Sayfa Sayısı: 400Basım Tarihi: Ekim 2022Yayınevi: Fol Kitap
ISBN: 9786258411959Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
400 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Gavin D. Brockett
Gavin D. Brockett
tarafından kaleme alınan bu çalışma Türk sekülerleşme sürecini eleştirel bir bakış açısı ile irdeliyor. Bunu yaparken ilber ortaylı, turgut özakman vb yazarlar gibi resmi tarih ve kahraman kültü etrafında her şeyi aklama endişesi içinde değil , realitenin peşinde olarak bilim insanı titizliği ile çalışıyor. Dönem incelemesini daha çok yerel basın üzerinden yaparken kişisel görüşme de dahil pek çok kaynağa başvuruyor. Yakın tarih araştırması yapanlar için önemli bir kaynak kitap ortaya çıkıyor sonuç olarak.
Ne Mutlu Türk’üm Diyene
Ne Mutlu Türk’üm DiyeneGavin D. Brockett · Fol Kitap · 202220 okunma
Reklam
400 syf.
1/10 puan verdi
·
122 günde okudu
OKUMAYIN
Ben bir araştırma kitabının bu kadar yanlı olabileceğini ilk defa görüyorum. Yazar baştan sona Atatürk inkılaplarının tamamen yanlış olduğunu ispatlamaya çalışmış. Atatürk'ün bir dikdatör olduğunu ve söylendiği gibi kahraman olmadığını zırvalayıp durmuş. Şahsen Atatürk'ün de tartışılması gerektiğini, kutsallaştırılmaması gerektiğini düşünen biriyim. Velhasıl bir insanın komple negatif işler yaptığını savunmanın, komple pozitif işler yaptığını savunmaktan bir farkı yok. Bu çok dangalakça. Üstelik yazar tüm bu taraflı çabasını saklamaya da çalışmamış. Böyle bir araştırma kitabını bassa bassa tarafını seçmiş, şovenist bir yayınevi basar herhalde. Yayınevi muhtemelen halkın bir gecede cahil kaldığı zırvasını savunan cenahın zavallı bir uzantısıdır
Ne Mutlu Türk’üm Diyene
Ne Mutlu Türk’üm DiyeneGavin D. Brockett · Fol Kitap · 202220 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.