Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız?

Sebahattin Uçar

Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız? Sözleri ve Alıntıları

Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız? sözleri ve alıntılarını, Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız? kitap alıntılarını, Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Niçin Rükû?
Rükû yalnızca Allah'ı tazim etmek ve yüceltmek için yapılan bir eylem türü olup Allah'tan başkasına karşı yapılamaz.
İnançsızlık o kadar kötü bir şeydir ki, küçücük bir arabanın tekeri bile kendi kendine dönmezken, dünyanın kendi kendine döndüğüne inandırır hale getiriyor insanı.
Reklam
Allah'a üç maksatla ibadet edilir:
a) Korku Maksadıyla: Bir kısım insanlar Allah'a korkudan dolayı ibadet ederler. Yani Allah'ın azabından emin olmak için. Bu maksatla yapılan ibadet kölelerin efendilerine yaptığı kulluğa benzetilir. b) Mükafat Maksadıyla: Bir kısım insanlar da Allah'tan mükafat ve ecir almak, cennetde bol nimetler içinde yaşamak maksadıyla ibadet ederler. Bu maksatla yapılan ibadet ücretlilerin ibadetidir. Yani bu ibadet ücret almak için yapılır. Bu iki sınıfın ibadeti de makbuldür. c) Allah sevgisi Maksadıyla: Bir diğer kısım insanlar da sadece Allah'ı sevdikleri için, hiçbir karşılık beklemeden ibadet ederler. Bu maksatla yapılan ibadet sadece Allah sevgisini kaybetmemek içindir. İşte bu ibadet özgürlerin ibadetidir ve en üstün ibadettir.
NİÇİN ALLAHÜMME SALLİ VE ALLAHÜMME BARİK OKURUZ?
Bu salatü selamın sayısız hikmetlerinden bir kaç tanesini aktaralım: a) Peygamber (sav) Efendimize salavat getirmemizi Cenab-ı Hak emretmektedir. Bu emri yerine getirmek için Resulüllaha salatü selam getiririz. b) Yüce Allah ve melekler niçin Peygamberimizin kadrini yüce ve hizmetlerinin bereketli olmasını istiyor? Çünkü Peygamber Efendimiz (sav) Rabbimiz katında ne kadar yücelirse Allah'tan O'na inen rahmet o kadar artacaktır ve dolayısıyle o rahmetten iman edenler yararlanacaktır. c) Yüce Allah'a yakınlaşmak için, bizlere Peygamber Efendimizin ahlakıyla ahlaklanmamız emredilmiştir. Bunun için Peygamberimizin hayatını okumamız, hadis-i şeriflerini öğrenerek onunla amel etmemiz ne kadar lazımsa, salavat okuyarak Peygamberimizin sevgisine mazhar olmak da o kadar lazımdır. Kur'an okumak Allah ile konuşmak olduğu gibi salavat getirmek de hem Allah ile hem de Peygamberimizle mana aleminde konuşmak ve selamlaşmak demektir. d) Salavatı şerifteki "Al-i Muhammed" ifadesindeki "Al" kelimesini bazı müfessirler geniş manada almışlar, bu ifade Peygamberimize tabi olan bütün müslümanlar dahildir, demişlerdir. Böyle olunca salavat-i şerif okumakla bütün müslümanlara dua edildiğini anlamamız gerekir.
İhsan; Allah’ı görüyor gibi namaz kılmak demektr. Rasülullah (sav) Efendimiz de: ‘İhsan, Allah’ı görüyormuş gibi ibadet etmendir. Çünkü sen O’nu görmüyorsan bile O sen görmektedir.’ diye cevap vermiştir.
Reklam
Huşü; kalbin yalnızca Allah’a teslim olması, O’ndan başka birşeyle meşgul olmaması, O’nun zikiriyle tatmin olup huzur bulmasıdır.
Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız?
Cebrail (as) geldi ve şöyle buyurdu: "Ya Resûlellah! Allahu Teala sana ve arkadaşın Ebu bekir'e selam ediyor ve buyuruyor ki: 'Allah hiçbir hastalık ve sıkıntı indirmemiştirki onun ilacını göndermemiş olsun. Deki; 1-Sabah namazı, ölüm sekaratı sıkıntısının ilacıdır, 2- Öğle namazı, kabrin karanlığının sıkıntısının ilacıdır, 3- İkindi namazı, sorgu meleklerinin sıkıntısının ilacıdır, 4- Akşam namazı, amel defterlerinin dağıtıldığı andaki sıkıntının ilacıdır. 5- Yatsı namazı, Sırat Köprüsü'ndeki sıkıntının ilacıdır. "(157) İşte vakit namazlarının sayısının sebep ve hikmetleri budur. Dikkat edilirse insanoğlunu bekleyen altıncı ana sıkıntı da yoktur. Beş sıkıntının ilacı beş vakit namazdır.
Öğle Namazını İlk Kim Kıldı? İlk önce dört rekat öğle namazı kılan Ibrahim (as)'dır. Oğlu Ismail (as)'ı kurban edilmekten kurtulup cennetten kurban olarak koç ihsan buyurulduğuna ve Cenab-ı Hakk'ın razı olduğuna şükür olarak dört rekat öğle namazı kılmıştır.
NİÇİN FATİHA OKURUZ?
Fatihasız namaz olmaz, çünkü o, Kur'an'ın anahtarı, özeti ve kalbidir. Hamd, şükür, övgü, tevhit, tekbir, tenzih, dua, zikir, yalnız Allah'tan yardım ve medet bekleme gibi temel İslam-i öğeler Fatiha'da özlü biçimde yer alır. Alemde her ne vaarsa hepsi Kur'an-ı Kerim'de vardır. Kur'an-ı Kerimde her ne varsa hepsi Fatiha-i şerifte vardır. Fatiha-i şerifte her ne varsa hepsi Besmele-i şerifte vardır. Besmele-i şerifte her ne varsa hepsi Besmelenin (B) harfinde vardır. (B) harfinde her ne varsa (B) nin altındaki noktada aynı sır gizlidir. Bu yüzden Fatiha'ya ümm'ül- Kur'an veya ümm'ül-Kitap (Kur'an'ın anası) denilmiştir. Kur'an'ın önsözü ve anahtarı olması bakımından Fatihat'ül-Kitab olarak da isimlendirilmiştir.
100 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.