Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız?

Sebahattin Uçar

Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız? Sözleri ve Alıntıları

Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız? sözleri ve alıntılarını, Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız? kitap alıntılarını, Niçin Günde Beş Vakit Namaz Kılmalıyız? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
NİÇİN SUBHANEKE OKURUZ?
Namaz kılan kul, Subhaneke'den sonra euzu besmele ile şeytandan Allah'a sığınır. Sığındığı Mabudu, Rabbi nasıl bir zattır? Elbette ki sığınmadan önce bunun belirlenmesi gerekir. Cenab-1 Hakk'ı bilmek için herşeyden önce, Onun Zat-i Sıfatlarını bilmek gerekir. İşte "Subhaneke" Yüce Allah'ın Vücut, Kıdem, Beka, Kıyam binefsih, Vahdaniyet, ve Muhalefetun li havadis sifatlarının özetlenerek anlatıldığı bir duadır. Böylece namaz kılan kimse Subhaneke'yi okuyarak kime ibadet etmekte olduğunun bilincene varıyor ve bu bilinçle namaz gibi önemli bir ibadete başlamış oluyor. Daha sonra euzu besmele çekerek şeytandan Allah'a sığınıyor.
Rabbimiz buyuruyor ki: "Muhakkak ki sizin rabbiniz; gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra Arşa hükmeden Allah'tır." Rabbimizin kainatta yarattığı ilk şey Kalem olmuştur. Peygamberimizin sahabelerinden Übade B. Es-Samit'in rivayet ettiği sahih bir habere göre, Peygamberimiz (sav) Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Yüce Allah
Reklam
Akşam Namazını İlk Kim Kıldı? Akşam namazını ilk olarak üç rekat kılan Hazret-i Isa (as)'dir. Cenab-ı Hakk ona: "Ey Meryem oğlu Isa, insanlara Allah'l bırakıp da beni ve annemi iki tanrı edininiz diyen sen misin?" dediği zaman, Isa (as) şöyle buyurdu: "Sen'tenz'h eder'm/ Hakkım olmadık bir sözü söylemem bana yakışmaz. Eğer onu söyledimse elbette bunu bilmişsindir. Benim içimde olan her şeyi Sen bilirsin. Ben ise Senin zatında olanı bilemem. Şüphesiz ki gaybları hakkıyla bilen Sensin Sen." İşte Hazret-i Isa (as) bu cevabı verdikten sonra vakit akşam idi. Cenab-ı Hakk'a şükür olsun diye üç rekat namaz kıldı. Birinci rekat, ilahlık iddiasının kendisinden uzaklaştırılması için; ikinci rekat, annesi Hazret-i Meryem'den uzaklaştırılması için; üçüncü rekat, yalnızca Allah'ın ibadete layık olduğunu ve tek ilahın Allah olduğunu, eşi ve ortağı bulunmadığını ispat ettiği için...
Sabah Namazını İlk Kim Kıldı? Sabah namazını ilk olarak beşeriyetin babası ilk insan ve ilk peygamber Hazret-i Adem (as) kılmıştır. Cennetten yeryüzüne indiğinde akşam karanlığı olunca Hazret-i Adem (as) çok korkmuş ve bu korku içinde sabahlamıştı. Sabah olup şafak sökünce karanlıktan kurtulduğuna şükrederek iki rekat namaz kılmıştır. İşte bu hikmet üzerine sabah namazı iki rekat olarak farz kılınmıştır.
Kıyam
Mü'min bir kul bu kıyamında bütün kötülüklerden uzak kalacağına, onları ortadan kaldırıp yok etmek için karşı geleceğine söz vererek, bu sözünü kıyamla ispatlar. Allah'ın emirlerinde sabit kalacağının, ilahi emirleri ihlal edenler için ayağa kalkıp karşı geleceğinin bir göstergesidir kıyam. Namaz kılanın bedeni ayakta (kıyamda) durur, ruhu ise Yüce Allah'ın huzuruna manen yükselir. Beden, ruhun o makamdaki edep ve saygısını şekillendirir. Ruh ise bedenin Allah'a bağlılığını ifadeye çalışır. Ve artık bu makamda ruh bedene değil, beden ruha tabi olur. Böyle olunca da insan melekleşir, meleküt alemine bir geçiş sağlamış olur. Allah, bu manada namaz için kıyama duran kuluna, onun şah damarından daha yakındır. Bu yakınlık ise Allah'a yakınlığın ilk kapısıdır. Allah, kulunun sözünü duyar, kalbinden geçenleri bir bir bilir. Rahmet ve mağfireti harekete gelir. Kul, huzurdan ayrılıncaya kadar bu devam eder. Ayrılınca da tertemiz olarak ayrılmış olur.
Ezan; yalnızca müslümanları namaza davet maksadıyla yapılan bir çağrı değil, aynı zamanda insanlığı tevhide, yani Allah’ın birliğne, şehadete, tekbir’e, namaza ve kurtuluşa çağıran özlü br davettir.
Reklam
Geri19
98 öğeden 91 ile 98 arasındakiler gösteriliyor.