Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Niçin Sosyalizm?

Albert Einstein

Niçin Sosyalizm? Gönderileri

Niçin Sosyalizm? kitaplarını, Niçin Sosyalizm? sözleri ve alıntılarını, Niçin Sosyalizm? yazarlarını, Niçin Sosyalizm? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evet, mülkiyet menfaatlerini temsil eden her hü-kûmet (bu menfaatler çöküs halinde bulunan bir kazanç sistemi üzerine kurulmussa) dagilmiya mahkûmdur.
Kapitalistler arasindaki rekabet, nisbeten de teknik gelisme, gittikçe artan ve gelisen is bölümü, diger ufaklarin aleyhine olarak muazzam istihsal birliklerinin tesekkülünü mümkün kildigi için hususi sermaye birkaç kisi arasinda kalmaya dogru gidiyor. Bu tekamülün neticesi, ezici kudreti demokratik bir sekilde teskilâtlandirilmis siyasi bir cemiyet tarafindan bile hudutlandirilamayan hususi sermaye oligargisi oluyor. Gerçekten siyasî meclislerin azalari siyasi partiler tarafindan seçiliyor ve bu partiler de hususi sermayedarlar tarafindan para ile satin aliniyor. Yahut da herhangi baska bir sekilde tesirleri altinda kalyor; böylece bu kapitalistler neticede tesri organlarini seçmen kütlesinden ayirmaya çalsiyor.
Reklam
Geçenlerde, fikrimce insanlgin varlgini tehlikeye dügüirecek yeni bir harb ihtimalinden akilli birisine bahsediyordum ve kendisine, bu tehlikeye; ancak milletler üstünde bir organizasyonun karsi koyabilecegini söylüyordum. Karsimdaki bana sogukkanlilkla cevap verdi. insan cinsinin kaybolmasina neden bu kadar itiraz ediyorsunuz?》 dedi.
Planlı demokrasinin özü dikdatörlüktür, diyorlar.
Neticede, fert olarak vatandaş için objektif bir kanaate varmak ve siyasi haklarını akıllı bir şekilde kullanmak zordur, hatta umumiyetle imkânsızdır.
Sayfa 14
48 syf.
·
Puan vermedi
Einstein'da sosyalist çıktı. Bu haberi duyunca çok şaşırdım. Gerçekmiş. Acaba ben mi bunu geç öğrendim yoksa bu Einstein'ın pek bilinmeyen veya bilinmesi istenmeyen bir özelliği mi? Kapitalist/Liberal'ler, sosyalizmin akıl dışı olduğunu, ancak akılsızların bu ideolojiyi benimsediğini, insan doğasına aykırı olduğunu, en iyi ekonomik modelin serbest piyasa olduğunu iddia ediyorlar. Kendi gibi düşünmeyenleri aptallık ve cahillikle suçluyorlar ve aşağılıyorlar. Sanırım Einstein'da buna dahil oluyor. Dünyanın en seçkin bilim insanlarından biri olan, adını tarihe altın harflerle kazımış, dahi olarak bilinen Einstein'da, adeta aklın yolu birdir deyimini onaylayan bir şekilde sosyalizmin insan toplumu için en uygun ve en adil ekonomi modeli olduğunu söylüyor. Planlı bir ekonominin ve eğitimin önemini vurgularken, serbest piyasanın insanlık dışılığını da gözler önüne seriyor. Her yerde bilimin göz bebeği konumunda karşımıza çıkarılan Einstein'ın bu yönünden acaba neden bahsedilmez? Birileri halkın "farklı" düşüncelere kapılmasını istemiyor mu acaba? Not: Liberallerin itirazlarını adeta duyar gibiyim. #Einstein'ın alanının dışında bir konu. #O da bir insan yanılabilir. #Hatta birisi parçacık fiziği hakkında Bohr ile zıt düştüğünü, onu kabul etmediğini, yani o konuda yanıldığı için sosyalizm konusunda da yanılmış olduğunu söylemiş. #Safsata (Argument To Authority, Fallacy Of Unqualified Source) yapıyorsun. Zaten sosyalizm, Einstein onayladığı için doğru demiyorum, birilerini akılsızlık ile suçlamadan önce biraz düşünün diyorum sadece.
Niçin Sosyalizm?
Niçin Sosyalizm?Albert Einstein · Çağımız Yayınları · 196235 okunma
Reklam
Lippmann gibi her çeşit kollektivzm'i özgürlük için bir tehlike sayan düşünürler iki şeyi unutuyorlar. Birincisi, bunlar her yeni tarihî şart altında özgürlüğün ne olduğunu yeniden tanımlamanın zorunlu olduğunu unutuyorlar. Tarihin her yeni devrinin şartları, özgürlüğe yeni ve farklı bir anlam vermiştir. Fakirliğin zerresini bile tatmamış meşhur bir gazetecinin gözünde piyasadaki çeşit çeşit mallar arasında seçme yapmak özgürlüğü, tâ Georgia'nın pamuk tarlalarından kalkarak San Juaquin Vadisi'nin geniş meyve çiftliklerinde acaba iş bulacak mıyım, diye yollara düşen mevsim amelelerinin gözüne gözüktüğünden daha önemlidir. Fabrikalar devlet mülkiyetine geçtiği zaman, doğması muhtemel olan bürokrasi tehlikesi, sendikaya yazıldığı için Mr. Ford'un memurlarından birinin ispiyonuna kurban olmaktan korkan bir ameleyi düşündürdüğünden daha çok Mr. Ford'un kendisini düşündürür. Halk kitlelerinin hayatında eşitlik ve güvenliğin var veya yok oluşu, sıradan bir işçi ile varlıklı bir yazarın birbirinden çok farklı olan bakış açılarına göre verilen hükme bağlıdır. Bu sıradan işçi ile varlıklı yazar, özgürlüğün her ikisi için de normal olarak aynı anlama gelmesine imkân vermeyecek kadar birbirinden uzak ve ayrı olan alemlerde yaşarlar.
Serbest pazar mekanizmasına dayanan bir toplumun özündeki sakatlık, Carlyle'in gösterdiği gibi, insanlar arasındaki başlıca ilişkinin para bağına bağlanmış olmasıdır.
Kapitalist sistemde uzun yaşamak, sağlıklı olmak, güvence altında yaşamak ve eğlenmek bile geniş ölçüde mülkiyet sahibi olmaya bağlıdır.
Üretim araçlarının bireysel mülkiyet hâlinde olduğu bir toplumda devlet iktidarı kanunun tarafsız egemenliği kuralını sağlayabilir mi?
Reklam
Toplumdaki sorunların ortadan kalkması için tek çarenin, sosyal amaçları olan bir eğitim sistemiyle sosyalist bir ekonominin kuruluşu olduğunu düşünüyorum.
Zamanımızın kapitalist toplumundaki iktisadî anarşi felaketin asıl sebebidir.
Einstein merkezi ve planlı üretimden yana
Kalabalık ve yerleşmiş halk kitlelerinde, hayatlarının temini ve devamı konusunda gerekli mahsuller için, son haddini bulmuş bir iş bölümü ve fevkalade merkezileştirilmiş bir üretim mekanizması muhakkak lazımdir.
İnsanlar biyolojik yapıları yüzünden birbirlerini yoketmeye veya kendi kendilerinin sebep oldukları acı bir sonun esiri kalmaya mahkum değildirler.
92 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.