Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nietzsche ve Postmodernizm

Kasım Küçükalp

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
postmodernizm nedir ?
Postmodernizm, her şekil sosyal, politik, ekonomik, kültürel, estetik vb. birçok konuyu ve tartışmayı bünyesinde barındıran sınırları son derece geniş bir kavramlaştırma olarak karşımıza çıkmaktadır.
Derrida'nin da işaret ettiği gibi, her türlü etik veya siyasal ögreti, ileri sürülebilmek için, mutlaka insan doğasına ilişkin özcü bir efsaneyi gerekli kılar. Dilin gerçekte, özcü hakikatlere temel teşkil edebilmesi mümkün olmadığından, etik veya siyasal öğretiler, olsa olsa otoriter kurumların üzerimizde tahakkümlerini gerçekleştirmek için ortaya atmış oldukları kurgular olabilirler.
Sayfa 220 - Kibele Yayınları, 2017, 2. Baskı.Kitabı okudu
Reklam
Rönesans hümanizmi modern seküler hümanizmden farklı olarak, insan tecrübelerini her şeyin pratik ölçüsü haline getiren estetik karakterli bir akım olup, Ortaçağın doğaüstü karakterdeki düşüncesiyle, modern bilimsel ve eleştirel tutum arasında yer almaktadır. Bu husus dikkate alındığında, Rönesans hümanizminin bireyin kurtuluşuna odaklandığını ve bilim öncesi çağın mistik ve estetik tabiatını bünyesinde barındırdığını söyleyebiliriz. (…) İnsanı merkeze almaklığı bakımından Rönesans hümanizmiyle aynı karaktere sahip olmasına rağmen modern seküler hümanizm, insan aklını ve bilimi yegane referans noktası olarak alması, bundan dolayı da mistik estetik tecrübeleri geride bırakmak konuşundaki ısrarı ile Rönesans hümanizminden ayrılır.
Sayfa 81 - Kibele Yayınları, 2017, 2. Baskı.Kitabı okudu
Nietzsche bizlerin, olaylar üzerine kural koyan bir zorunluluğun sonucu olarak olayları formüle edilebilir bir biçimde yorumladığımızın ve zorunluluğun bir olgu olmaktan ziyade, yalnızca bir yorum olduğunun altını çizer.
Sayfa 170 - Kibele Yayınları, 2017, 2. Baskı.Kitabı okudu
Pearson'a göre Nietzsche, ahlâktaki köle isyanı ve egemenliğinin gerçekleştirilmesinde, efendiler ve soyluların savunduğu ahlâkçı olmayan iyi-kötü ayrımının yerine, ahlâkçı bir iyi kötü ayrımının ikame edilmesinin yanı sıra, özgür irâde, ruh ve suçluluk nosyonlarının türetilmesinin de önemli bir rol oynadığı kanaatindedir.
Sayfa 40 - Kibele Yayınları, 2017, 2. Baskı.Kitabı okudu
Metafizikçilerin hakikate sahip olduğumuza ve hakikatin bilincimizin bir refleksiyonu olarak ele alınması gerektiği yönündeki yaklaşımlarının tersine Nietzsche, felsefi aktivitesinin büyük bir kısmını içgüdü düzeyinde ele alır. Bu bağlamda Nietzsche’ye göre değerler diyebileceğimiz alan da, belli bir çeşit yaşamın korunmasına yönelik psikolojik bir arzudan ibarettir.
Sayfa 16 - Kibele Yayınları, 2027, 2. Baskı.Kitabı okudu
Reklam
Tanrı'nın ölümü kavramlaştırması, varlıkla düşünmenin özdeşleştirilmesi anlamına gelen metafizik geleneğin sona erdiğine işaret eder. Böylece varlığın yerine oluşu, tözün yerine eylemi koyan Nietzsche'nin oluş felsefesi, metafizik geleneğin dışında kalmış olur.
Sayfa 15 - Kibele Yayınları, 2027, 2. Baskı.Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.