Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nietzsche'nin Nihilizmi

Birol Dok
7.4/10
8 Kişi
30
Okunma
6
Beğeni
1.115
Görüntülenme
Hiçlik; değerlere karşı olmak değil, onların kendilerini değersizleştirmeleri, anlam yitimi. yeniden bir doğuşa yönelmektir. Şimdi Nietzsche’nin Avrupa’sı “nihilizm” sonrası bir kültürü tartışmakta, ölmüş değerler üzerine... “Tanrı öldü” diyen Nitzsche’ye soruluyor şimdi, “ şimdi nihil ölmedi mi?” Nihilizmin, nihilist filozofu Niethzsche herhalde bu soru karşısında ancak şöyle seslenirdi: “Şimdi size beni yitirmenizi, kendinizi bulmanızı buyuruyorum: hepiniz beni yadsıdığınız gün, ancak o gün geri döneceğim sizleri...” “Doch alle Lust will Ewigkeit - Will tiefe, tiefe, Ewigkeit” “Tüm sevinçli arzular sonsuzluğu ister İster derin. Derin sonsuzluğu” Candaki sonsuzluğa verdiği mana ile gönlüme ulaşacak. Yazık ki kısa dönem içinde, Avrupalı, ne cana ne de gönüle erişemeyecekmiş gibi görünüyor. Postmodern durum yavaş yavaş can ve gönül arayışı durumuna dönüşecektir. (Umarım!) Nietzsche cesurdu. Wagnis’i, riski, tehlikeyi göğüsleme gücüne, araştırma yiğitliğine sahiptir. Bedelini ağır ödedi. Ama Avrupalı’ya Versuch’u, aramayı, araştırmayı bıraktı. Arama, yalanla değil, kokuşmuş bilim, din, ahlak, sanatla değil, canla canlanan sanatla olacaktır. Özgür ruhla (Freigeist!). (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Birol Dok
Birol Dok
Editör:
İlhan Aksu
İlhan Aksu
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 22 dk.Sayfa Sayısı: 154Basım Tarihi: Ağustos 2019İlk Yayın Tarihi: 2003Yayınevi: Motto Yayınları
ISBN: 9786052173268Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
154 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Nihilizm yani hiçlik değerlerin anlam yitimi ve yeni değerleri doğurmaktır. Mevcut olana bir tepkidir.Kendini bulmaktır. Cana ve gönüle kavuşmaktır.Sonsuzluğa kavuşma isteğidir. Değerlerin yeniden yaratılması çabasıyla oluşacak olan sonsuz dirilişe ışık tutmak Nietzsche'yi anlamaktır.
Nietzsche'nin Nihilizmi
Nietzsche'nin NihilizmiBirol Dok · Motto Yayınları · 201930 okunma
Reklam
154 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitap, ilk defa 1996 yılında ODTÜ Felsefe Bölüm Başkanı Ahmet İnam Hoca'nın danışmanlığında bir yüksek lisans tezi olarak yayınlanmış. O günden bu güne kadar da defalarca kez yayınlanmasına devam ederek Nietzsche okurlarına doyurucu bilgiler vermiş bir eser. Bana da geçen sene fakülteden çok sevdiğim bir hocam hediye etmişti, sağ olsun. Nietzsche, nihilizmi şöyle tanımlıyor diyor Birol Hoca, nihilizm; "en yüce değerlerin değerlerini kaybetmesi" olarak tanımlıyor.(s.30) "Yorgunuz çünkü biz temel muharrikimizi kaybettik. Beyhûde!"(s.31) "Tanrı ölmüştür. O nereye gitmiştir. Ben onu da söylemeliyim. Onu biz öldürdük; siz ve ben! Biz hepimiz onun canileriyiz, ama bunu nasıl oldu da yaptık? Biz denizi nasıl oldu da içip bitirebildik? Biz nereye hareket ediyoruz? Bir sonsuz hiçliğin içinde yolumuzu yitirmiyor muyuz? Tanrı ölmüştür, Tanrı ölü kalacak! Bütün canilerin canisi olan biz kendimizi nasıl avutacağız?"(s.43-44) "Yani "Tanrı öldü" diyen Nietzsche, aslında anlam yitimine uğrayan sahte ilâhlığı öldürmekte; ama son mutluluğu olan Tanrı'sını ise bir mistik edasıyla bütün hücrelerinde hissetmektedir. Nietzsche'nin hayatıyla birlikte yazdığı yaşam felsefesi, Nietzsche severlere ve nihilden ötesini tasavvur edenlere yeni bir dünya sunmaktadır. Yeni bir Dünya için, hiç şüphesiz ki Nurettin Topçu'nun şu haykırışına kulak vermek gerek:"Bizim Allah'ımız, isyanın Allah'ıdır."(s.138)
Nietzsche'nin Nihilizmi
Nietzsche'nin NihilizmiBirol Dok · Motto Yayınları · 201930 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.