Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ökümenizm ve Fener Patrikhanesi

Ahmet Hikmet Eroğlu

Ökümenizm ve Fener Patrikhanesi Gönderileri

Ökümenizm ve Fener Patrikhanesi kitaplarını, Ökümenizm ve Fener Patrikhanesi sözleri ve alıntılarını, Ökümenizm ve Fener Patrikhanesi yazarlarını, Ökümenizm ve Fener Patrikhanesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
181 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Kitabı okurken sanki İslamiyeti anlatıyor ve müslümanlar arasındaki mezhep kavgalarından bahsediyor gibi. Dinlerin isimleri farklı olsa bile kavgalar ve çıkarlar aynı... güzel bir kitap.
Ökümenizm ve Fener Patrikhanesi
Ökümenizm ve Fener PatrikhanesiAhmet Hikmet Eroğlu · Aziz Andaç Yayınları · 20052 okunma
1854’te misyonerlik gerçekleri ile yüz yüze gelen çeşitli Protestan topluluklar ve Anglikanlar, birlikte hareket etme ihtiyacı ile ilk uluslararası misyoner toplantısını düzenlemişlerdir.
Reklam
1844’te büyük Britanya da farklı kiliselerin Protestan gençlerinden oluşan “hristiyan birliği” kurulmuştur. Bu birlik daha sonra oluşacak olan ökümenik hareketin fidanlığını oluşturmuştur.
Gerard Viatte
İncil’deki komşu sevgisi ökümenizme götürür. Bunun birinci adımı dindaşını sevmektir. Madem ki, hristiyanlık Yahudilikten çıktı ve hristitanlar yahudilerin kutsal kitaplarını da kabul ediyor, o halde bu çerçeveye yahudiler de girer. Çember genişletildiğinde, ibrahimin Tanrı’sına tapan müslümanda girer.
Ökümenizm, Grekçe ökümen kelimesinden gelmektedir. Bu kavram, Grekçede ikamet edilen dünya, bütün dünya anlamlarını taşır. İncillerde ise, yeryüzü ve bütün dünya anlamlarında kullanılmıştır.
Martin luther’in başlangıçta ayrı bir mezhep olma amacı taşımayan hareketi fikirlerini destekleyenlerin çoğalması ve Alman prenslerinin desteklemesi sonucu Protestan mezhebi ortaya çıkmıştır.
Reklam
İstanbul’un Türkler tarafından fethedilmesi ve ortodokslara dini özgürlük tanımaları ile ortodokslar ve katolikler arasındaki birleşme arayışları ortadan kaybolmuştur.
1204’te katolik hristiyanlar dördüncü Haçlı seferinde sapkın olarak gördükleri ortodoks hristiyanlar için İstanbul’a girip şehri yağmalamışlardır ve onların kutsallarına saldırıp hakaret etmişlerdir. Öyle ki, tarihinde ilk defa İstanbul patriği İstanbul’u terketmiştir.