Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mikroplar Tarihimizi Nasıl Şekillendirdi?

Ölümcül Yakınlıklar

Dorothy H. Crawford
Koronavirüs Bir Salgının Çok Ötesinde Büyük Bir Tehlike
Dorothy H. Crawford
Dorothy H. Crawford
,
Ölümcül Yakınlıklar
Ölümcül Yakınlıklar
kitabında çiçek hastalığının kızamığa göre neden çok az yayıldığını açıklarken çiçek virüsünün virülansı yüksek, insanlara uyumu uzun zaman alan kararlı bir DNA virüsü olduğunu buna karşı kızamığın yüksek mutasyon oranlı bir RNA genomuna sahip olduğunu belirtiyor. (Dorothy H. Crawford, Ölümcül Yakınlıklar, s. 111) Koronavirüs'ün bugüne kadar tespit edilmiş en büyük RNA genomuna sahip bir virüs olduğunu hatırlayacak olursak tehlikenin boyutunu görmüş oluruz. Virüs durmadan mutasyon geçiriyor. Bilim insanlarının çaresiz kalışı bu yüzden. Komplo teorilerinin çok ötesinde durmadan kendini güncelleyen akıllı bir virüs bu. Kısaca saf genlerine, üstün kanına filan güvenip içeride ve dışarıda kahramanlık oyunu oynayan arkadaşlar büyük geçmiş olsun.
Okunmak İçin Popüler Olmak ya da Okumadan Popülerse "Like"lamak
İçimden yükselen boşver, kendini boşuna hırpalıyorsun seslerine rağmen sırf denemek amaçlı Metis yayınlarından çıkan günümüzle oldukça ilgili
Ölümcül Yakınlıklar
Ölümcül Yakınlıklar
kitabı için inceleme yazdım. İnanır mısınız ne alıntılar beğenildi ne de inceleme okundu. İnsan elbet karantina olup eve kısılınca illaki bir şeyler üreteceği bir şeyler yazacağı bir ortam arıyor ve bunu yaparken illaki geri dönüt bekliyor. Şöyle bir bakınca güldüm yazıma. Üstün genleriyle, sumakla virüsü yeneceğini düşünen bir millete mikropların tarihini anlatan bilimsel bir kitabın incelemesini yazmak. Hata bende. Aynı kitaba burada popüler hale gelmiş bir kullanıcı cafcaflı ifadelerle, araya yeraltı edebiyatı fonunda ergenimsi, bıçkın laflar sıkıştırılmış bir inceleme yazmış olsaydı eminim 1000 kitapta onlarca hesapta paylaşilacak en başlarda yerini alacaktı. Kitap bilimsel, inceleme sıkıcı, yazı boğucu, içinde erotizm yok, ucuz yeraltı edebiyatı yok. "Niçin okuyalım ki değil mi kanka ya." Sadece sosyal medya değil burada bile geçirilen her an bir vakit kaybı aslında. Fakat elden ne gelir. İçedönükseniz, gönüllü bir münzeviyseniz, toplumun boş muhabbetlerinden sıkılmışsanız, birde üstüne sokağa çıkamıyorsanız soluğu sosyal medyada, bu tarz platformlarda alıyorsunuz. Kötü bir döngü bu. Sanırım internetin olmadığı o çocukluk zamanlarımız daha iyiymiş.
100 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.