Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Öncü Tiyatro ve Dijital Çağda Gösterim

Ayşın Candan

Öncü Tiyatro ve Dijital Çağda Gösterim Hakkında

Öncü Tiyatro ve Dijital Çağda Gösterim konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Geride bıraktığımız 20. yüzyıl savaşlar, toplumsal çalkantılar ve dönüşümler ile devrimlerin yaşandığı bir yüzyıldı. Sanat da bu yüzyılda toplumsal sürece uygun bir biçimde en köklü dönüşümlerini yaşadı ve daha yüzyılın başlarından itibaren resimden müziğe, tiyatrodan baleye kadar birçok alanda “avant-garde” kavramının getirmiş olduğu yeni biçimlenme, yorum ve uygulamalarla yaratıcı bir itici güç kazandı. Sonuçta, insan ve insan eylemlerine odaklanan, bu işlevle donanmış çağdaş sahne serüveni, oyun sanatında bir çağın en kusursuz imgesinin yansımasını yarattı. Prof. Ayşın Candan’ın bu eseri, çağdaş sahne serüveninin bütünsel bir görünümünü yansıtırken, oyun sanatının yüzyıl içindeki örneklerini kronolojik bir sıralamayla anlatmak yerine belli başlı sıçrama basamaklarına odaklanıyor. Candan, böylesi bir yaklaşımın tarihsel akışta bir kopukluk yaratmayacağını, tersine farklılık ve çeşitliliği yansıtan bir bütünlük oluşturacağını öne sürüyor. Candan’a göre, geride bıraktığımız 20. yüzyılın kendine özgü çalkantılı, kopuk ve sıçramalarla dolu toplumsal tablosunu algılayabilmemiz ancak böyle bir anlatımla mümkün olacaktır. Kitapta “Yönetmenin Ortaya Çıkışı”, “Politik Tiyatro”, “Törensel Tiyatro”, “Dans Tiyatrosu” gibi başlıklar altında 20. yüzyılın belli başlı oyun sanatı olgularının izlerini sürerken; Stanislaviski, Artaud, Brecht ve Grotowski gibi öncülerin yarattıkları büyük akımların birbirleriyle olan bağlantılarını da kavrayabileceksiniz. Yazarın kitabın ikinci baskısına eklediği “Dijital Çağın Tiyatrosu” adlı bölüm ise, dijital kültür, performatif dönüşüm, beden ve bedensel okuryazarlık, yeni uzam anlayışı, sahnenin arayüz olarak anlamı gibi konulara değinerek, postmodern dönemin ve dijital teknolojinin tiyatroya getirdiklerini ele alıyor. Öncü Tiyatro ve Dijital Çağda Gösterim, Craig, Reinhardt, Stanislaviski, Meyerhold, Piscator, Brecht, Artaud, Grotowski, Brook, Bausch ve Wilson, daha sonra da Castorf, Castellucci, Haug, Wetzel ve Kaegi gibi sanatçılar çerçevesinde 20. ve 21. yüzyıl başı tiyatrosunda yer alan akımları ve temel kavramları inceliyor ve bütünlüklü ve kapsamlı bakış açısıyla temel bir başvuru kitabı olma özelliği taşıyor.
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 2 dk.Sayfa Sayısı: 248Basım Tarihi: Mart 2019İlk Yayın Tarihi: Şubat 2013Yayınevi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
ISBN: 9786053992684Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:
Reklam

Yazar Hakkında

Ayşın Candan
Ayşın CandanYazar · 1 kitap
İstanbul'da İngiliz Kız Ortaokulu ve Arnavutköy Kız Koleji'ndeki orta öğreniminden sonar Viyana Üniversitesi'nde tiyatro bilimi okuyan Prof. Dr. Ayşın Candan, 1972 ile 1974 arasında ABD'de New York Eyalet Üniversitesi Binghamon'da reji dalında yüksek lisans eğitimi gördü. Ardından bu kurumda bulunan Max Reinhardt Arşivi'nde asistan olarak çalıştı ve 1979'da Viyana Üniversitesi'nde tiyatro bilimi konusundaki doktora öğrenimini tamamlayarak yurda döndü. Muhsin Ertuğrul'un İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda, genel sanat yönetmenliği yaptığı son dönemde dört yıl dramaturg olarak çalışan ve reji asistanlığı ile yönetmenlik yapan Prof. Dr. Ayşın Candan, 1981-97 arasında Mimar Sinan Üniversitesi Sahne ve Görüntü Bölmü'nde öğretim üyeliğini sürdürdü. Bunun yanı sıra Anadolu ve İstanbul Üniversitesi Devler Konservatuvarlarında, Marmara ve Boğaziçi Üniversitelerinde "Tiyatro Tarihi", "Dramaturgi" ve "Türk Tiyatrosu" dersleri verildi. 1990'da New York'ta Fullbright, 1993'te Berlin'de Goethe Enstitüsü burslarıyla çağdaş tiyatro araştırmaları yürüttü. 1997'de Viyana Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak ders veren Candan, 1996'dan bu yana Uluslararası Tiyatro Antropolijisi Okulu (İSTA) oturumlarına katılmakta, Yeditepe Üniversitesi ile İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaktadır. Cumhuriyet ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde tiyatro eleştirileri kaleme alan Prof. Dr. Ayşın Candan'ın Oyuncunun Gizli Yaşamı (İSTA Yayını) adlı bir çevirisi bulunmaktadır.