Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Organ Nakli Hakkında Gizlenen Gerçekler

Kemal Özer

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
20. yüzyıl, belki de insanlık tarihinin geride kalan bölümünde yaşanan değişimin tümüne eş değer büyüklükte bir değişime şahit olduğumuz bir asır. Bir yandan yoğun, diğer yandan da yorgun bir çağ. Doğumun, yaşamın hatta ölümün bile şekil değiştirdiği bu çağda yaşamak mı, azap mı, baht mı, bahtsızlık mı?
Sayfa 19
Hiçbir sınırın kalmadığı bir çağda yaşıyoruz...
Reklam
Çağ, istediğin gibi doğamadığın , istediğin gibi yaşayamadığın hatta huzur içinde bile ölemediğin bir süreç hâlini aldı.
Diyanet İşleri Eski Başkanı merhum Ömer Nasuhi Bilmen meşhur eseri İslam ilmihalinde, İnsanların bedenleri ve organları hayatta olduğu gibi, öldükten sonra da hürmet edilmeye layıktır ve dokunulmazlık vardır. Onun için herhangi bir insanın hayatına haksız yere kastedilmesi haramdır, bir cinayettir. Yine bir insanın herhangi bir organını, kendi hayatına ait bir zaruret bulunmaksızın haksız yere kesmek ve yarmak da haramdır, bir suçtur. Bir insanı hadım etmek, haksız yere dövmek de caiz değildir. İnsan hürmete değer bir yaratık olduğundan onun organlarından hiçbirisi koparılarak faydalanılamaz. Onun saç, tırnak ve çekilmiş diş gibi, herhangi bir parçası satılamaz, bunları gömmek gerekir. Onun için bir kadının saçları alınıp, başka bir kadının saçlarına katılamaz. Böyle bir davranış insanın şerefine bir tecavüzdür, bir nevi uydurmacılıktan ibarettir. Insanoğlunun bir parçası ile faydalanmak demektir. Öyle ki, bir kadın kendi saçlarına, kendisinin dökülmüş olan saçlarını da ilave edemez, bu da kerahetten beri değildir. Fakat insandan başka temiz bir yaratığın saçlarını ilave edebilir.
Diyanet veya kendi görüşlerine dayanak olarak aldığı kararların ileri sürdüğü "Organın alınmasının, vericinin hayatını ve sağlığını bozmayacak olması" kuralının imkân dahilinde olması mümkün müdür? İster herhangi bir hastalık, isterse de organ bağışı için olsun herhangi bir organı alınmış bir kimse- ain vücut bütünlüğünden veya eskisi kadar sağlıklı olduğun dan söz edilebilir mi? Basit bir ameliyat sonrasında bile insanların ameliyat bölgesi konusunda hassaslaştığı yadsınamaz bir gerçek iken, bir böbreği alınmış kişinin eskisi gibi sağlıklı olması mümkün müdür? Kaldı ki alınan organın yokluğunu hissetmemesi için uyumlaştırıcı ilaçlar kullanılması şarttır. Eksilen organla ilgili, savunma sisteminin tepkisini yok etmek için vericiye uzun yıllar boyunca uygulanan pahalı ilaçların başka risklere yol açmayacağının bir garantisi var mı?
Sayfa 329Kitabı okudu
Var mı Allah'tan yukarı, kabirden aşağı? Toparlan ruhum gidiyoruz sen yukarı, ben aşağı. Necip Fazıl Kısakürek
Reklam
Günümüzde özellikle de ülkemizde tıp, oldukça bağımsız hareket eden bir dal haline gelmiştir. Türkiye gibi çoğunluğu Müslüman insanlardan oluşan bir toplumun inançları önemli ölçüde göz ardı edilmektedir. İnançlara yönelik hassasiyetler küçümsenebilmekte, bazen de aşağılanmaktadır. Tıbbın amacı ne olursa olsun, uyguladığı her tedavi şekli meşru kabul edilmektedir
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.