Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri

Yusuf Akçura

Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri Gönderileri

Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri kitaplarını, Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri yazarlarını, Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı Devleti, İslâm - Şark medeniyetinin, son mahsullerinden birisi idi; ve bu medeniyet XVII. asra kadar, Hıristiyan Garp medeniyetinden üstündü. XVIL asırdan itibaren, Garp medeniyeti, Şark medeniyetine tefevvuk etti. Bu tefevvuk gittikçe arttı. XVII. asırda Garp, her cihetten Şarka galebe etmiştir. XVIII. asırda, Şark medeniyetinin Garpla en yakından temasta bulunan kısımları mağlûben ric'at etmektedirler: Osmanlı İmparatorluğu, Garptan kazandığı yerlerden çoğunu terketmiştir: artık Garp, Şarka doğru, galibane ilerlemektedir.
Bonapart daha Suriye seferine hareket etmeden önce, Hicaz, Suriye ve Palestinde bulunan Emir ve Paşaları iğfal için onlara bir takım mektuplar yazıp göndermişti. Fakat Cezzar Ahmed Paşa aldığı iğfalkar mektuba cevap vermedikten başka, mektubu getireni huzuruna bile çıkartmaksızın, geldiği gibi geriye çevirmişti. Halbuki Peygamberin neslinden geldiğini iddia eden Mekke Emiri Şerif Galib Bonapartın mektubuna cevaben, Mısırda kalan Fransızların Umuru maliye müdiri umumisi Poussielgue'a gönderdiği mektubunda kendisinin ve Mekkelilerin kahvesini satmak ve Mısırla ticaretleri devam etmek ricasile dostluğunu arz ve izhar ediyordu! Arap Emirinin bu garip hareketi, muhafazakar Osmanlı müverrihlerinin bile hayretini mucip olmaktadır.
Reklam
Bizzat Padişah çok paralar sarfedip güzel köşkler yaptırarak, oralarda zevk ve taraple vakit geçirmekten haz duyuyordu. Sarayın hayatı, iktısadî sıkıntıdan muztarip fakir halk arasına, Hakiki veya uydurma, bu yolda şayialarla kafaları dolmuş olan insanların ruhî halleri, her türlü tebeddülden bir hayır ummaktır.
Sayfa 162 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Mustafa III. ün oğlu olan Selim III., Osmanlı Padişahlarının 28.incisidir. 1761 de doğdu; 1788 de, yani 27 yaşında tahta geçti. 19 yıl kadar hüküm sürdükten sonra 1807 de yani 46 yaşında hal'olundu: bir sene kadar mahlûan yaşadıktan sonra, 1808 de öldürüldü. Öldüğü zaman 47 sini geçkindi.
Sayfa 155 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Selim'in hal'i ile Mustafa'ya biat vak'ası, 1807 senesi mayısının 30 uncu cuma günü, öğleden sonra, saat bire doğru vaki olmuştur.
Sayfa 153 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Selim III. ün çocuğu olmamıştı. Osmanlı şehzadelerinden Selim'in amucası Abdülhamid I.in iki oğlu Mustafa ile Mahmud kalmıştı. Veliaht olan Mustafa, Selimi devlrip bir an evvel kafesten kurtulmak ve Padişah olmak istiyordu. Bunun içindir ki Selim aleyhine kalkan bu kıyamda dahli olduğu zannolunmuştur.
Sayfa 150 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
Zamanın Padişahı Selim III, zayıf seciyeli, yumuşak huylu bir adamdı; siyaset ve askerlikten ziyade tasavvuf,teferrüç, şiir ve musikiden zevk alırdı. Böyle fırtınalı bir devirde şiddetli dalgalar arasında bocalıyan devlet gemisine kumanda edebilecek azim ve celâdet, zekâ ve kudrete malik değildi.
Sayfa 132 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Türk'ün ayık fikri ve cesur ruhu kendini çabuk gösterdi.
Sayfa 128 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Çanakkale Boğazı adamakıllı tamir olunmadan, hattâ Nağra burnuna tabiye için gönderilen 54 top bile yerine konmadan, 1807 senesi şubatının 19 uncu Çarşamba günü sabahleyin, sıkı bir lodos esmeye başlayınca İngiliz donanması ( 2 kıt'a üç ambarlı, 5 kıt'a kapak, 2 firkateyn ve 2 korvet ) Bozcaada pişgâhından kalkıp, herkes kurban Bayramı namazını kılmakta iken Çanakkale Boğazına girdi.
Sayfa 127 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
General Bonapart, gemilere yüklettiği 40:50 bin kişilik bir ordu ile Fransa'dan hareket ederek, 30 Haziran 1798'de Mısır'a gelmiş ve askerlerini karaya çıkartmıştı.
Sayfa 62 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
Dil ve tarih, bir milletin hüviyetini muhafaza ve inkişaf ettirmekte en mühim amillerdir.
Sayfa 21 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Bir devletin başka devletler nazarında kadir ve kıymeti, kudret ve kuvveti ile mütenasiptir. Zayıf devletler, başka devletlerin ihtiras ve istilâlarına mevzu teşkil ederler.
Sayfa 5 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Selim III. devrine nihayet veren şiddetli müsademe, Padişahın Garp medeniyetini, askerlikte, idarede ve bunlara lüzumlu ilim ve san'atlerde kabule çalısmasile başladı; önce Padişah muvaffak olur gibi göründü ise de, nihayet Şark medeniyetinin muhafazasında menfaatlerini temin eden içtimai gruplar, Padişahı ve fikirlerini bir müddet için daha mağlûp ettiler. Demek Osmanlı içtimai heyetinin ekseriyeti, henüz Şark medeniyetinin muhafazasına, hissi, ruhi ve maddi rabıtalarla bağlı bulunuyordu.
Sayfa 163Kitabı okudu
Bunun için irtica karşıtı TSK, bunun için Çevik Bir, Karadayı Paşa
Selim III. ün başladığı yeniliklere karşı çıkan dini ve siyasî irtica, hayal ve emeli geniş, fakat kudret ve sebati eksik olan bu padişaha galebe ederek, vaziyete yine bir müddet için, hakim oldu.
Sayfa 153Kitabı okudu
224 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.