Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Medeniyet, İktisat ve Ahlak

Osmanlı Dünyası ve Batı Ekonomisi

Mehmet Bulut (İlahiyatçı)

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı dünyasında kesimler arası adaletsizliğe dayalı paylaşıma bağlı uçurumlardan ziyade istikrar ve denge esas iken, modern Batı kapitalizminin özünde eşitsizlik ve dengesizlik ile sömürgecilik ve emperyalizm sistemin özüyle uyumlu bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Reklam
Osmanlı dünyasında toprak mutlak mülk sahibi olarak devletin, tasarruf mülkiyeti ise üretici köylünündür.
İnsan ve toplum için asıl olan ahlaktır. Yüksek ahlaklı bireylerden meydana gelen erdemli toplum en önemli idealdir.
Osmanlı memleketinde açlıktan ölen insan neredeyse yok gibidir.
Dünyadaki bazı ülkelere, demokrasi getirmek adına doğrudan müdahale etmek ve gerekirse savaş açmak suretiyle binlerce masumun ölümüne neden olmayı ve oradaki kaynakları kontrol etmenin maliyetini o ülkedeki masumlara yüklemeyi her zaman bilimsel olarak açıklama imkanı vardır. Ancak bu açıklamalarda vicdan, izan, irfan yoktur. Bu bakış açılarında akıl ve rasyonalite olabilir ancak ruh yoktur.
Reklam
Her medeniyetin bir insan, iktisat ve sistem tasavvuru vardır. Etkisi altında bulunduğumuz modern Bat uygarlığının insan tipi homo economicus (ekonomik insan), iktisat sistemi de kapitalizmdir. Birey olarak "ekonomik insan" tüm iktisadi faaliyetlerinde (üretim-tüketim-paylaşım) öncelikle kendi çıkarı düşünür. islam medeniyetinin öngördüğü insan tipi ise altruist (digerkâm) insan tipidir ki bu insan tüm ilişkilerinde ve iktisadi faaliyetlerinde öncelikle "kul hakkına" dikkat eder, kimsenin hakkını hukukunu çiğnemeden üretme ve tüketme eylemine katılır, sahip olduğu her türlü maddi imkanları emanet olarak kabul eder ve bunların kullanımı ve tasarrufundan bir gün hesaba çekileceğine inanarak çıkarını öncelemekten ziyade erdemli bir insan olarak davranır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.