Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Entelektüel Geleneği

Fatih Mehmet Şeker

Osmanlı Entelektüel Geleneği Gönderileri

Osmanlı Entelektüel Geleneği kitaplarını, Osmanlı Entelektüel Geleneği sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Entelektüel Geleneği yazarlarını, Osmanlı Entelektüel Geleneği yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbn-i Kemal'e göre kendi ihtisas alanlarının dışına çıkmayanlar, mensubu oldukları sahayı kuşatma imkanından mahrumdur. Taşköprî-zade'nin de vurguladığı üzere bütün ilimler birbirine yardımcı ve bir kısmı diğerine bağlı ve bitişiktir. dipnot: Bununla beraber öğretirken ve münazara yaparken takip edilmesi gereken usûl farklıdır: Öğretimde ve münazarada bir ilim başka bir ilimin içine sokulmamalı, herkes anlayışının taşıyacabileceği şeyler anlatılmalıdı. Kâtip Çelebi,Keşfü'z-Zunûn,I,38
Dergah Yayınları
Burada A.H. Tanpınar haklıdır: "Tecrübe bir kişinin değil, bütün medeniyetindir". Bu görüş zâviyesinden bakıldığı takdirde Türk düşüncesinin klasik düşüncesini inşa eden mütefekkirlerin Osmanlı asırlarında vücûda gelmediği iddiası, düşünce tarihinin gittiği güzergahı değil de kurulduğu aşamaya odaklanma zaafıyla mâlûldür. Diğer bir ifadeyle Osmanlıların Selçuklular ayrında mütefekkir yetiştir(e)mediğini ileri sürmek, tefekkür sisteminin geldiği merhaleyi dikkate almayarak onu teşekkül ettiği noktaya irca eden yaklaşımın bir örneğidir.
Dergah Yayınları