Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı İmparatorluğu’nda Doğal Afetler

Yaron Ayalon

Osmanlı İmparatorluğu’nda Doğal Afetler Gönderileri

Osmanlı İmparatorluğu’nda Doğal Afetler kitaplarını, Osmanlı İmparatorluğu’nda Doğal Afetler sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu’nda Doğal Afetler yazarlarını, Osmanlı İmparatorluğu’nda Doğal Afetler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Burada kentleri yeniden inşa ederken yürütülecek imar çalışmalarında, yenilenecek yapıların seçiminde ve finanse edilmesinde Osmanlıları yönlendiren önceliklerin neler olduğunu açıklamaya çalışacağım."
"...devlet de 17. yüzyıl içinde yaygın bir uygulamaya dönüşen vergi affından yararlanarak felaketzedelerin yükünü hafifletmeye çalışmıştı."
Reklam
"Osmanlı İmparatorluğu herhangi bir yerde varlığını ve otoritesini pekiştirirken, en azından 16. yüzyılın başlarından beri mimarlıktan ve vakıflardan yararlanıyor ve bu topraklardaki egemenliklerini cami, imaret, hamam ve çeşme gibi anıt ve vakıflarla görünür kılıyorlardı. Devlet, bu kurumların verdiği hizmetler ve bunları işleten görevliler aracılığıyla bir dereceye kadar halkın yaşamına dahil olabiliyor ve sultanlar halka hamilik yapmaya devam edebiliyorlardı. Deprem sonrası verilen birçok raporda belirtildiği üzere bu amaçlarla inşa edilen anıtların yerle bir olması, devletin korumaya gayret ettiği hükümdar-tebaa ilişkisini tehlikeye düşüyordu."
"...depremler ve yangınlar yalnızca nüfusun yer değiştirmesine, yoksulluğa ve vergi gelirleri açısından devlete sorunlar yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda kentlerin ve köylerin görünümünü değiştiriyor, uzun vadede de demografik değişikliklere yol açabiliyorlardı."
"...depremler çoğu kez yangınların çıkmasına ve depremden daha çok zarar vermesine yol açıyordu."