Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Karlofça Antlaşmasından 18. Yüzyılın Sonlarına Kadar

Osmanlı Tarihi - IV. Cilt, 1. Kısım

İsmail Hakkı Uzunçarşılı

Osmanlı Tarihi - IV. Cilt, 1. Kısım Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Tarihi - IV. Cilt, 1. Kısım sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Tarihi - IV. Cilt, 1. Kısım kitap alıntılarını, Osmanlı Tarihi - IV. Cilt, 1. Kısım en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Osmanlı hükümeti Karlofça muahedesiyle Ruslara terkettiği Azak kalesi Prut muahedesiyle istirdat ederek Karadeniz'de emniyetini tekrar tesis etmişti."
Sayfa 101 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"[Nevşehirli Damad] İbrahim Paşa İstanbul'da kitap satan esnafta (sahaflar) bulunan nâdide kitapların ucuz fiyatla ecnebiler tarafından satın alınarak Avrupa'ya gönderildiğini haber aldığında bu gibi nâdide eserlerin memleket haricine çıkmasını menetmiştir."
Sayfa 157 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
"Kaynarca Muahedesi'yle Rus devleti Türkiye'de istediği yerde konsoloshane açabilecekti; fakat açtıkları konsoloshaneleri Osmanlı Devleti aleyhine tahrikât yapmak istedikleri yerlerde açıyorlardı "
Sayfa 502 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Askerî ıslahata taraftar olan I.Mahmud buna dair İtalyanca bir eseri Usul-ül-hikem fî nizam-il-ümem ismiyle Türkçe'ye çevirttirmiştir."
Sayfa 337 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"I.Mahmud, II.Sultan Mustafa'nın ilk oğlu olarak 3 Muharrem 1108 (2 Ağustos 1696) perşembe günü doğduğuna göre cülûsı esnasında otuz beş yaşına basmıştı."
Sayfa 210 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Çar Petro'nun Prut muahedesiyle ümitsiz durumdan kurtulması Baltacı'nın para tamahiyle ve aleyhdarları tarafından uydurulan Petro'nun zevcesinin hüsnüânı tesiriyle bir daha ele geçmeyecek olan bir fırsatı kaçırması lehte ve aleyhte bir hayli söylentilere sebep olmuştur."
Sayfa 89 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
"Osmanlılarda her pâdişah değiştikçe ecnebi devletler, kendileriyle Osmanlı Devleti arasındaki ahidnâmeleri yenileyerek yeni hükümdarın tuğrasiyle yeni ahidnâmeler alırlardı."
Sayfa 68 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"[III.Osman] çıkık karınlı, çok şişman olup tenasübten mahrum bir vücudu vardı; tebdil gezerken çarşıda satılan gözleme, kebab, leblebi, muhallebi gibi şeyleri satın alır ve açıkta yerdi."
Sayfa 340 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Patrona İsyanı neticesinde III.Ahmed'in saltanattan çekilmesi üzerine II.Mustafa'nın büyük oğlu I.Mahmud otuz beş yaşında hükümdar olmuştu (1143 H/1730 M)."
Sayfa 331 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"III.Sultan Ahmed, birisini Yeni Saray (Topkapı Sarayı)'da Enderunlular için ve diğeri Valide Camii (Yeni Cami) muvakkithanesi karşısında halk için kütüphane tesis etmiştir."
Sayfa 327 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
"III.Osman sarayda gezerken cariyelerden hiç kimsenin karşısına çıkmasını istemediği için ayağına ökçeleri gümüş çivili ayakkabı giyerek mermerler üzerinde yürürken ayak sesini duyan cariyeler birer köşeye saklanırlarmış. (...) Haftada üç gün kendi gezdiği günlerde kadınların sokağa çıkmalarını menettiği gibi kadınların süslenmesini de yasak etmişti."
Sayfa 337 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"XII.Şarl Türkiye'de beş sene üç ay kalmıştır. (...) 30 Ekim 1718'de Danimarkalıların elinde bulunan Fredrikskall kalesini muhasara ettiği sırada şakağından yediği bir kurşunla 36 yaşında ölmüştür."
Sayfa 95 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Ruslar Çeşme harbinden sonra Osmanlı sahillerini abluka ettiklerini ilân ettilerse de mevcut donanmalariyle bunun temini mümkün olmamakla beraber Ege sahillerinde ticarî faaliyete kısmen halel verdiler."
Sayfa 403 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Elli dört yaşında Türkiye'ye gelen Kont Bonneval'in ilk fikri Hıristiyan dininde olarak Osmanlı ordusunda hizmet etmek iken gerek Fransa ve gerek Avusturya hükümetlerinin tesiriyle kendisine ehemmiyet verilmediğinden dolayı mecbûren İslâmiyeti kabul ile Ahmed ismini almış ve bu suretle Osmanlı camiası içine girmiştir."
Sayfa 322 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Şehid Ali Paşa, ilim ve fazilet sahibi olduğundan ilmiyye yani müderris ve medrese işlerini de gözden uzak tutmamış ve zencilerin hadım edilmesi hakkında Mısır valisine ferman göndererek bu gayri insanî hali önlemek istemiş ise de kendisinden sonra bu cinayet devam etmiştir."
Sayfa 316 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
143 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.