Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Devleti ve Dünya Tarihindeki Yeri

Osmanlı ve Dünya

Kemal H. Karpat

Osmanlı ve Dünya Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı ve Dünya sözleri ve alıntılarını, Osmanlı ve Dünya kitap alıntılarını, Osmanlı ve Dünya en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
giriş
"Osmanlı yönetiminin altı yüzyıl boyunca üç kıtaya yayıldıkça heterojenleşen ve modern devletlerdeki ic insicamı sağlayan unsurların pek çoğunda mahrum bulunan bir devleti idare etmekte kullanılan metotlar henüz gerektiği gibi anlaşılmış ve tam anlamıyla açıklanmış değildir."
Osmanlı İmparatorluğu'nun Dünya Tarihindeki Yeri
"Bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları, Osmanlı kanının pek azını damarlarında taşımaktadırlar. Bunlar, fiziksel olarak, çoğunlukla Cilalı Taş Devri'nden bu yana Anadolu'da yaşayan halkların soyundan gelirler.Orijinal Osmanlılar ise küçük bir topluluktu; bunlar yabancıları kitleler halinde ve hızla kendilerine katarak çoğaldılar. Ne var ki beşeri alışkanlıkları ve zihinsel davranışları biyolojik döllenmeyle değil, eğitim yoluyla nesillere aktarılır. İlk Osmanlıların bozkırlardan Anadolu'ya taşıdığı ruh da, onlar tarafından altı asırlık Osmanlı İmparatorluğu tarihi boyunca kültürel bakımdan asimile ettikleri farklı halklara aktarıldı. Bu göçebelerin karakteristik degerleri olan tahammül gücü, disiplin ve birlik ruhu, 1919-1922 yıllarında Türk halkının kurtuluşu oldu. Türkler, tarihlerinin pek büyük bunalımlarından birinde, yine bir büyük lider buldular ve onun çağrısına koştular. "
Reklam
Modern Ortadoğu'nun Osmanlı Geçmişi
"...Bernard Lewis'ten bir alıntı yaparsak, "(İbn-i) Haldun, Türklerin gelişlerini, İslam ve Müslümanların selameti için Allah'ın devam eden teveccühüne ilişkin bir delil olarak anladı. Ona göre İslam Hilafeti'nin zayıflayıp bozulduğu ve düşmanlarına karşı direnme gücünün kalmadığı bir zamanda Allah, hikmeti ve lütfuyla Türklerin büyük ve çok sayıdaki kabileleri arasından İslam'ın kuruyan nefesinin yeniden canlanması ve Müslümanların birliğinin yeniden sağlanması için yeni idareciler ve himayeciler yollamıştı."
Sayfa 109Kitabı okudu
Modern Ortadoğu'nun Osmanlı Geçmişi
"Bizim bugün isimlendirdiğimiz şekliyle Pers veya İran'ı gerçekte meydana getiren Safevi şahları Türk kökenliydi ve saray dili bir yüzyıl ya da daha fazla bir süre Türkçeydi; Hindistan'ın Moğol imparatorları da Türk-Moğol kökenleydiler. Türklerin bu rolü oynayabilmelerinin arkasında, kısmen askerî yeteneklere ve dayanışmaya, ama bunlar ötesinde, hükûmet ve yönetim örgütleyicileri olarak bir tür doğal otorite ve beceriye sahip olmaları yatmaktaydı."
Sayfa 109Kitabı okudu
"Osmanlı medeniyeti ve temsil ettiği her şey, dünya tarihinin akışı dışında olmayıp tam tersine onun organik bir parçasıdır. Osmanlılar, meziyet ve kusurları, başarı ve başarısızlıkları olan insanlardı. Bütün bunların yeri geldiğinde eleştirilmesi gerekir. Bununla birlikte eleştiri de, övgü de olgulara dayandırılmalı ve şimdiye kadar yapılageldiği gibi Türk ve Osmanlı olan her şeyin ayrım gözetmeksizin mahkum edilmesi veya kutsanmasından ziyade objektif olarak ulaşılan sonuçları dile getirmelidir. Osmanlıları partizanca desteklemek için değil, sadece adilce incelemek için savunuyorum. Aslina bakılırsa tek istediğim, bilimsel bir eserde gereken standart objektiflik ve tarafsızlıktır."
Osmanli İmparatorluğu'nun Dünya Tarihindeki Yeri
"Osmanlı İmparatorluğu üç belirgin mirası devraldı. O, Müslüman Arap İmparatorluğu'nun varisi olduğu gibi, Hristiyan Roma İmparatorluğu'nun da varisiydi ve Avrasya bozkırlarından küçük bir göçebe topluluk tarafından kurulmuştu."
Reklam
Osmanh İmparatorluğu üç belirgin miras devraldı. O, Müslüman Arap İmparatorluğunun vârisi olduğu gibi, Hıristiyan Roma İmparatorluğunun da vârisiydi ve Avrasya bozkırlarından küçük bir göçebe topluluk tarafından kurulmuştu.
"Türkiye toplumu ırk üzerine kurulmamıştır. Osmanlı tarihinin ortak tecrübesine dayanan ve Osmanlı döneminde geçirdiği yapısal değişimlerle kendi kültürünü yaratan bir toplumdan söz ediyoruz. Cumhuriye dönemi bu kültüre yeni şekiller vererek çağdaşlaştırmıştır."
Cumhuriyet Türkiye'si, tarih ve kültürün devlet emriyle yaratılamayacağını anladığı gün, Osmanlı dönemine karşı duyduğu tedirginliği bırakarak özüne dönebilecektir.
Türkçe Çeviriye ÖnsözKitabı okudu
Atatürk Olmasaydı... - Arnold J. Toynbee
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliği olmadan Türk halkı varlığını devam ettirebilir miydi? Ve eğer Türk halkı onun liderliğini izlemese ve kendi payına düşeni yerine getirip onun liderliğini etkili kılacak şartları hazırlayacak cesaret, tahammül, dayanışma ve iradeyi göstermeseydi Atatürk başarılı bir lider olabilir miydi? Hayal gücü ve irade Atatürk'ün iki yeteneğiydi; fakat Türk halkı kendisinden istenen muazzam yükümlülükleri yerine getirmeseydi bu yetenekler sonuçsuz kalırdı. - Arnold J. Toynbee
47 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.