Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fütühat,İmparatorluk,Avrupa ile İlişkiler

Osmanlılar

Halil İnalcık

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
17. ve 18. yüzyıllarda ise Avrupa, Osmanlı karşısında ezici bir üstünlük kazanınca, Osmanlı ülkesini istila ve paylaşma konusu önem kazandı; paylaşmada rekabet bu kez Avrupa devletleri için ortak hareket etme ve uzlaşma politikasını gündeme getirdi. Böylece Avrupa için bir Doğu Sorunu (Şark Meselesi) ortaya çıktı.
Sayfa 203Kitabı okudu
1340’larda başlayarak 16. Yüzyıl sonlarına kadar birçok Osmanlı elçisi İtalya ve Fransa saraylarını ziyaret etmişlerdir. Kıyafet ve adetleri büyük merak uyandıran bu ziyaretler sonucu yüksek çevrelerde bu ülkelerde Türk modası başlamıştır.
Sayfa 230Kitabı okudu
Reklam
Bir menakıbnâmede Osmanlı...
Osmanlılar gâzilerdir ve galiplerdir. Fisebilillâh Hak yoluna durmuşlardır, gazâ malını cem' edip hakka harc edicilerdir ve Hak'tan yana gidicilerdir. Din yoluna gayretludurlar, dünyaya mağrur degullerdir ve şarktan garba İslam dininin açıcılarıdırlar.
Kesinlikle Öyle...
Bazı tarihçiler, Barthold, Köprülü ve Wittek'in araştırmalarını görmezden gelip gazâ ideolojisi ve örgütlenmelerini tarihi bir faktör olarak hesaba katmazlar, bu ileri tarihçilik gibi algılanmaktadır. Aslında mitoloji, efsane, tarihi yürüten realitelerdir. İdeolojileri hesaba katmayan tarihçi, tarihi açıklamada yaya kalır.
Sayfa 109Kitabı okudu
Barbaros, şehri top ateşi ile selamladı. Kaptanı Derya, Marsilya’da görkemli bir merasimle karşılandı. Onun şehre geleceğini duyan halk uzak yerlerden koşup gelmiş, bu efsane Korsanı yakından görmek için sabırsızlanıyordu. Şehir büyüklerinin verdiği ziyafette Barbaros taht gibi bir koltukta Fransızların merak dolu gözleri önünde azametle oturuyordu
"Kültür Savaşı"nı hem içerde hem dışarda kaybettik ne yazık ki...
Dilde, yer ve kişi adlarında "temizleme", Osmanlı dönemi külliyelerinden kalma mimarî eserlerin sistemli tahribi, bir kültür savaşı niteliğini almıştır. Yalnızca bu olay, Osmanlı yüksek kültürünün kitleler üzerinde nasıl derinliğine bir kültürleşmeye yol açtığını göstermesi bakımından kayda değerdir.
Sayfa 252Kitabı okudu
Reklam
İstanbul’un işgali, Türklerin tamamıyla Avrupa’dan çıkarılması, Haçlı Avrupasının 1.Dünya harbine kadar temel siyasetini oluşturacaktı. Batılı devletler, 1914 yılında 1.Dünya savaşından önce İstanbul’u Çarlık Rusya’sına bırakmayı dahil kabul etmiştir. Bu uzun tarihi gerişimin ağırlığını Türkiye bugün bile hissetmektedir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.