Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Oyun Sanatı ve Dekor

Bertolt Brecht

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Amacımız tiyatroda zafer, korku, acıma, hırs (tamah) vb. duyguları enine boyuna yaşamak değil midir? Bunun dışında var mıdır bir başka amacımız? Böyle bir soruya verilecek yanıt şudur: Tiyatroya yalnız söz konusu nedenden gitsek bile durumu asla değiştirmez bu; yani oyuncu ilgili duyguları seyircilerde uyandırabilmek için, insanların toplumsal yaşamını sahnede çaresiz sergilemek zorundadır.
Sözlerin yerini başka sözler, jestlerin yerini başka jestler alabilir, ama gestus değişmeden kalabilir yine de.
Reklam
Yazarın dünyası tek ve biricik dünya değildir. Birden çok yazar vardır. Oyuncu dünyayı olduğu gibi yazarın dünyasıyla özdeşleştirmekten kaçınmalı, kendi dünyasıyla yazarın dün­yasını birbirinden ayırıp bu ayrımı sahnede sergilemelidir.
İnsanlığa bir bü­yüklük kazandırmak için insanın kendisini küçültürler.
Madem ki oyun­cunun görevi belli bazı nesneleri yadırgatıcı duruma sokmaktır, önce kendisinin ilgili nesneleri yadırgatıcı bulabile­cek yetenekle donatılmış olması gerekir.
Sayfa 20 - "(Şaşırmaca­lara hazır bulunma, oyuncu için öğrenilebilecek bir tekniktir ve tekniklerin en önemlilerinden biridir.)"Kitabı okuyor
Oyuncunun kişiliğini oyuna katması, karşılaştığı açığı kapat­mak için kişisel duygu ve düşüncelerini oyuna yatırması, hemen her vakit sahnenin düşünsel yapısını tehlikeye sokar.
Sayfa 15 - "Böyle bir yola başvurulması, oyuncunun bütün davranışlarını düpedüz anlaşıIabilir bir özellikle donatır, yani bu bakımdan hayrete kapılma diye bir şeyi olanaksız kılar."Kitabı okuyor
Reklam
Oyuncu rolünü oynarken keyfi yerinde teknisyenleri, örne­ğin arabalarına gerekli özeni gösteren, yolda gürültüsüz ve zarif el hareketleriyle vites değiştirip rahatlıkla çiklet çiğne­yen vb. işleri yapabilen usta sürücüleri örnek almalıdır ken­dine.
Sayfa 15 - angaje.Kitabı okuyor
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.