Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özgürlükçü Teoloji Yazıları

İlhami Güler

Özgürlükçü Teoloji Yazıları Gönderileri

Özgürlükçü Teoloji Yazıları kitaplarını, Özgürlükçü Teoloji Yazıları sözleri ve alıntılarını, Özgürlükçü Teoloji Yazıları yazarlarını, Özgürlükçü Teoloji Yazıları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sürekli ihtilaf ve çekişmenin (savaşmanın) temelinde, ya cehalet-bağnazlık ya da egoizm (yalnız kendi menfaatini düşünme) vardır. Bugün İran-Irak, Kuzey-Güney Yemen, Afganistan ve başka yerdeki ihtilaflar bunun örneğidir.
"İyiliğin emredilmesi ve kötülüğün yasaklanması" ilkesi, Allah adına yeryüzünde adaleti ayakta tutma sorumluluğu Müslümanları birlikte, ideolojik bir misyonla yüklü bir birlik (ümmet) olmaya zorlar.
Reklam
Yeryüzünde ahlaki bir toplum oluşturmayı amaçlayan İslam ferd-toplum ilişkisinde bir öncelik sorunsalı yerine denge önermektedir.
Batılı bir düşünürün dediği gibi: "Modern insan televizyon seyretti, gazete okudu ve seks yaptı. Kendi ayakları üzerinde değil, kullandığı markalar'a dayanarak var olabilen, tek boyutlu insan, dinlerin mesihci misyon adamı değil, dev uluslararası şirketlerin bir tüketim aracıdır".
Gökyüzüne saygıyla bakmayı çoktan terkedip tutku ve ihtiras dolu bakışlarla yeryüzüne kapanmış, başat-temel değerleri hedonizm, zevk, erk, seks, ün, popülerlik olan prometeuscu modern Batı kültürü: Kur'an'ın deyimiyle "insanı kötülüklere sevk eden (nefs-i emmare) arzuların ilahlaştırılması ve kışkırtılmasıdır."
Bir öneriyi, çözümü, fikri ve fiili 'dini' kılan şey, başına bir ayet veya hadis yerleştirmek değildir. Muttaki bir bilinç, temiz bir vicdandan gelen her öneri, çözüm, fikir ve fiil, dinidir!
Reklam
Din, tevhid inancı ile birlikte (iman) bunun zorunlu yansıması olan adalettir (salih amel). Din, dünya içindir, dünya da ahiret içindir. Din, gün boyu iyiliği, adaleti hakkaniyeti ayakta tutmaktır, bunları ikâme etmektir. Kötülüğü, haksızlığı, zulmü engellemektir!
Din, salt ahiret için (köşk, şarap, huri) yapılan birtakım özel ibadetler (hac, oruc, namaz, Kur'an okuma vs.) de değildir!
Din, salt birtakım kutsal kişiler (peygamber, sahabe, veli, şeyh, imam, ilahiyatcı vs.) kutsal mekanlar (Kabe, Mescid-i Aksa, cami vs.), kutsal zamanlar (Ramazan, Cuma, Kadir gecesi vs.), kutsal nesneler (Kur'an, zemzem, tesbih, seccade, sarık, cübbe vs.) değildir!
İnsanların en hayırlıları sahabe, sonra tabiun, sonra etba-u tabiun değildir. İnsanlar bir tarağın dişleri gibi eşittir. En hayırlıları en muttaki olanlarıdır.
142 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.