Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Öznenin Diyalektiği (Hegel, Sartre ve Lacan)

Mutluhan İzmir

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İçimizde, kendi kavrama alanına girdiği anda, algı yoluyla ya da düşünce yoluyla gelen tüm materyalden bütünlük, bağlantılılık ve anlaşılabilirlik bekleyen bir zihinsel yapı vardır ve eğer özel koşullar nedeniyle bu yapı doğru bir baglantı kurmakta yetersiz kalırsa, sahtesini üretmekte tereddüt etmeyecektir.
Sayfa 325Kitabı okudu
Kojève
İnsanın insansal varoluşu, değişip-oluşmaya yönelmiş bilinçli ve iradi bir ölümdür.
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
Freud gerçekçi egoyu idden köken alan, cinsellik dahil tüm içsel dürtü ya da arzularla toplumsal hakikatin koşulları arasındaki çatışmada görev alan, toplumsal amaçlardan çok dürtü doyumuna odaklanmış anti-sosyal yapıdaki bir ajan olarak tanımlar. Yani gerçekçi ego, idden hakikate, hakikatten ide doğru iki yönlü çalışan bir filtre görevi görür. Bu açıdan gerçekçi egonun, idin isteklerini toplumsal kurallar açısından kabul edilir bir biçime soktuğu ve toplumsal yaşamın temsilcisi gibi göründüğü söylenebilir. İki efendisi olan bir hizmetkar gibi işlev gören gerçekçi ego, zevki kısıtlayan bir toplumsal yapıda, en üst düzeyde tatmini yakalama amacı güder.
Sayfa 328Kitabı okudu
Hiçbir özne, hatta liderler bile, rolünü kendisi belirleyemez; toplumda bir kurtuluş beklentisi yoksa kişi kendisini kendi başına lider konumuna sadece hayal dünyasında oturtabilir.
Sayfa 252Kitabı okudu
Bireyi özgür olmaktan alıkoyan toplumdan çok, bağımlı yapısını aşamamasının getirdiği korkulardır.
Sayfa 204Kitabı okudu
Özne, kendisine kendi zihninin anlam kazandırdığı bir dünyada yaşamaz, zihinden bağımsız olan devinimlerin yarattığı bir anlam evreninde yaşar.
Sayfa 175Kitabı okudu
Reklam
Bizden önce belirlenmiş bir toplumsal gerçeklik içinde bizim de yer bulabilmemiz ve toplumun diğer bireyleri tarafından kabul edilebilmemiz için, bizden önce toplumsal gerçeklik içinde yer edinmiş ve toplumsal gerçeklik tarafından kabul edilmiş bireylerin rollerini taklit etme eğilimine gireriz. İnsan büyük oranda taklit etmekten öteye giden bir varlık değildir. Bu nedenle özgür birey efsanesini çok fazla büyütmemek gerekir."
Sayfa 251Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.